Kedi Depresyonu

Kedi Depresyonu

Kedi Depresyonu

  Kediler ülkemizde ve dünyada en çok beslenilen evcil hayvanlar arasında yerini alır. Evcil hayvan beslemede kedilerin tercih edilmesinin birçok sebebi vardır. Şüphesiz en ön plana çıkan sebeplerden biri de kedilerin köpekler gibi sürekli olarak dışarı çıkma ihtiyacı hissetmemesidir. Yani en azından tuvalet ihtiyaçları gibi temel ihtiyaçlarını karşılamada dışarıya çıkmak zorunda değillerdir. Kedilerin dışarı çıkmak zorunda olmamaları da, işkolik ya da yaşam temposu yoğun olan insanların yararınadır. Hem kedilere karşı nispeten sorumsuzluk sergilememiş olurlar, hem kedi sahiplerinin vicdanları rahat olur. Fakat kimi zaman bazı evcil hayvan sahipleri kedilerinin evde uzun süre yalnız kalmasından dolayı acaba kedi depresyonuna mı yakalandı kedim diye düşünüyor olabilir. Gelin kedi depresyonu konusuna birlikte göz atalım.

Kedilerde Depresyon

  İnsanlar gibi tıpkı kediler de zaman zaman depresyona girebilir. Ancak kediler insanları gibi duygularını konuşarak anlatamazlar. Fakat yine de farklı şekillerde dertlerini anlatmaya çalışabilirler. O belirtilere bakacak olursak, eğer kediniz olağandışı tavırlar sergiliyorsa ya da sizden korkuyorsa depresyonda olabilir. Kediniz kendini çok fazla yalıyor veya kendini hiç temizlemiyorsa, sürekli bir yere saklanıyorsa duygusal olarak hasta olabilir. Aşırı miktarda kedi maması tüketimi, kusması ya da iştahsız olup hiç mama yememesi de depresyonda olduğunu bize gösterebilir. Durduk yere etrafı yalaması, aşırı tüy dökmesi tuvalet alışkanlığının dışına çıkması da zaman zaman görülen depresyon belirtilerindendir. Elbette bu belirtiler başka hastalıklardan kaynaklı da olabilir. Yani bu belirtilerden birini veya birden fazlasını gösteren kedilerin direkt depresyonda olduğunu söylemek çok zor.

Kediler Neden Depresyona Girer?

  Kedilerin depresyona girmesinin sebepleri arasında taşınma gibi mekan değişiklikleri en ön sırada yerini alır. Kedilerin rutin yaşamlarını değiştirmek genelde onları depresyona sokar. Ayrıca eve başka bir hayvanın daha gelmesi, yaşam alanını paylaşmak da depresyon sebebi olabilir.

  Her kedide görülebilen depresyonun sebepleri elbette farklılık gösterebilir. Ancak bazıları kedilerde görülen depresyonlarda ortak nedenler olarak görülebilir. Örneğin sahibinin vefat etmesi, kedinin başka birine sahiplendirilmek üzere verilmesi, evdeyken sokağa bırakılması ya da sahibini uzun süre görmemesi ortak depresyon nedenleri arasında yer alır.

Kedi Depresyonu Nasıl Geçer?

  Kedilerin depresyondan kurtulması için yapılması gereken ilk şey veteriner hekime danışmaktır. Çünkü en doğru tanıyı ve tedaviyi veteriner hekimler koyar. Burada yer alan bilgiler sadece olası senaryolar ve bilgilendirme amaçlı yapılan bilgilerdir. Bir tanı veya direkt olarak kediniz için uygulanmasını uygun gördüğümüz tedavi yöntemleri değildir.

  Kediler depresyona girdiğinde muhakkak daha fazla sevgi ve şefkat göstermelisiniz. Onu rahatsız ettiğini düşündüğünüz koşulları bir an önce değiştirmelisiniz.

  Kedilerin beslenme alışkanlarını değiştirmek veya bir hastalığa yakalanıp onu size anlatmaması, sorunun çözülmemesi de hastalıkla beraber depresyona sokabilir. En doğru tanıyı koyması ve tedavi planı oluşturması için lütfen evcil hayvanınızı veterinere götürmeyi unutmayın. Geçer diye ertelediğiniz küçük sorunlar daha büyük sorunlara yol açabilir. 

  Tüm bu bilgiler dahilinde aslında kedilerin de tıpkı insanlar gibi depresyona girdiği ve depresyondan çıkmak için de insanların ihtiyaç duyduğu şeylere benzediği görülmektedir. Dolayısıyla kedilerinizi evde yalnız bırakmamaya çalışın, onlara verebildiğiniz kadar sevginizi verin ve ilginizi eksik etmeyin. Onlarla oyunlar oynayın.

 

kedi depresyonu

Etiketler: kedi depresyonu, kedilerde depresyon,
Mart 18, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR