Kedinin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

kedi cinsiyeti

Kedinin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

  Her iki cinsiyetten kedi de benzer davranışlar sergiler. Bu nedenle onların davranışlarına bakarak cinsiyetlerini söylemek zor olabilir. Neye bakacağınızı biliyor olsanız da kedilerin cinsiyetleri kesin olarak belirlemede işinize yarayacak birkaç farklılıklar daha vardır. Yeni doğan kedilerde bu durum biraz daha farklıdır. Çünkü yavru kedilerin üreme organları gelişmemiştir ve cinsiyetlerinin anlaşılabilmesi için birkaç hafta beklemek gerekir.

 


Kedinin Fiziksel Özelliklerine Bakarak Cinsiyetini Belirlemek

  Yavru veya yetişkin kedinize dikkatle yaklaşın. Sonrasında kedinizin cinsiyetini öğrenmek için elinizle bedeninden kavrayıp kediyi kaldırmanız gerekiyor. Fakat bazı kediler elde tutulmayı sevmezler ve sizin yanınızda zaten rahat hissetmiyorlarsa bu durum onların gerilmesine yol açabilir. Kedinizin yanına doğru çömelin ve size yaklaşmasını bekleyin. Daha sonra kedi yaklaştığında elinizi koklamasına izin verin. Kedi sinirli gözüküyorsa bu adımları tekrar denemeniz gerekebilir ya da bir sonraki adımda size yardım etmesi için başkasını bulabilirsiniz.

  

  İlginizi çekebilir: Kedi Mamaları

 

 

  Kediyi hafifçe tutup kaldırın veya onu kucaklayın. Diğer elinizle de kedinin kuyruğunu kaldırın. Böylelikle kedinizin üreme organını görüp cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Kediniz elde tutulmaktan rahatsızlık duymuyorsa bir sandalye veya koltukta otururken bunu yapmak oldukça kolay olabilir. Böylelikle kediyi düşürme konusunda endişeniz de kalmaz. Eğer birinden yardım alarak yapıyorsanız bunu, siz kuyruğunu kaldırırken yanınızdaki kişi de iki eliyle kediyi güvenli bir şekilde tutsun. Kediniz kuyruğunun kaldırılmasına izin vermiyorsa kuyruğun sırtla birleştiği bölgeyi kaşımayı deneyebilirsiniz. Kediler genelde bu noktaya dokunulduğunda kuyruklarını kaldırır.

 


Erkek Kedi Nasıl Anlaşılır?

  Erkek ile dişi kedinin cinsiyetini ayırt etmekte en kolay ve kesin yol kuyruğun altındaki bölgeyi kontrol etmektir.  Erkek üreme organının özelliklerine bakarak bunu rahatlıkla öğrenebiliriz. Erkek kedide anüs, skrotum (testis torbası) ve penis varken dişi kedide yalnızca anüs ve idrar yolu vardır. Erkek kedide testis torbası tüy ile kaplıdır ve erkek kedi iki testise sahiptir. Bu testislerin boyutu genelde kiraz çekirdeği ile kiraz büyüklüğünde değişir. Testis torbası erkek kedinin arka tarafından, epeyce belirgin olan bir çift yumru şeklinde dışarı çıkıntı yapar. Kedinin tüyleri uzunsa testis torbasını görmek zorlaşabilir. Böyle durumlarda skrotumu görmek için kedinin tüylerini ıslatarak düzleyebilirsiniz. Kısırlaştırılmış erkek kedilerde de testis torbası bulunur fakat genelde daha küçüktür. Penis, testis torbasının ve oradaki derinin alt tarafında bulunur, kedinin uyluk bölgesinin arasında küçük, tüylü bir tümsek şeklindedir. Erkek kedilerin anüsü ve idrar yolu açıklığı ayrı olarak en az 2,5 cm’dir. Yavru kedilerde ise 1,3 cm’dir.

 


Dişi Kedi Anlaşılır?

   Kedinizin üreme organı erkek kedilerinkine benzemiyorsa, dişi kedilerin diğer özelliklerine bakmak gerekir. Dişi kedilerde bir anüs ve idrar yolu açıklığı bulunur. İdrar yolu açıklığı dikey bir yarık şeklindedir. Dişi kedinin anüsü ve idrar yolu açıklığının arasındaki mesafe daha kısadır. Genelde bu mesafe 1,3 cm’dir.

 

  İlginizi çekebilir: Kedi Kumu

 

Kedilerin Cinsiyetini Belirlemede Diğer Farklılıklar

  Kediniz yeni doğum yaptıysa kedilerin renklerinden de cinsiyet tahmini yapmak mümkündür. Bazı kedilerin renkleri cinsiyetine özgüdür. Kedinin tüyleri üç renkliyse (beyaz, sarı ve siyah) veya kaplumbağa kabuğu desenliyse o kedi genelde dişidir. Daha turuncu veya kızıl renkli kedilerin erkek olma ihtimali daha yüksektir fakat sadece buna bakılarak kedinin cinsiyeti tam olarak belirlenemez.


  Kısırlaştırılmamış kedilerin cinsiyetini söylemek daha kolaydır çünkü bu kediler doğal olarak cinsiyetlerinin getirdiği özellikleri ve davranışları gösterirler. Kısırlaştırılmamış erkek kediler, dişi kedilere kıyasla daha agresiftir. Bu kedilerin kafaları daha büyüktür ve derileri daha kalındır. Aylak aylak dolaşmayı severler. Hatta bazen birkaç gün boyunca dolaşırlar. Kendi bölgelerini keskin kokulu bir işaret bırakarak işaretler. Dişi kedilerin ise etrafa koku bırakma ihtimali çok düşüktür.

 

  İlginizi çekebilir: Kedi Oyuncakları

 


Kediniz Kızgınlık Döneminde mi, yoksa Hamile mi?

  Kısırlaştırılmamış dişi kediler, sıcak havalarda 3-5 haftada bir hamilelik dönemi ve doğurganlık hali olarak bilinen kızgınlık dönemine girer. Kızgınlık dönemindeki kediler diğer kedilere göre fark edilebilir davranışlar sergiler. Dişi kedi, erkek kedilerin ilgisini çekmek için ses çıkarır. Kedinin sesi sanki acı çekiyormuş ya da ağlıyormuş gibi gelir. Üreme organını göstermek için kuyruğu yana doğru hareket ettirir ve çiftleşmeye hazır bir duruşa geçer. Dişi kedilerin cinsel organından şeffaf bir akıntı salgılanabilir. Nesnelere, insanlara ve diğer hayvanlara normalden fazla sürtünür. Hamile kedilerin karnı şişer ve aşağı doğru sarkar. Doğum yapan dişi kedilerin karın bölgesinde meme uçları çıkabilir. Fakat meme uçlarına bakarak cinsiyet tahminde bulunmak doğru olmayabilir, çünkü hem dişi hem de erkek kedilerde meme ucu vardır. Eğer kedinizi cinsiyetini belirlemede başarılı olamadıysanız, kedinizi muayene ettirmeye götürdüğünüzde veteriner hekiminize sorarak da öğrenebilirsiniz.  

 

 

   İlginizi çekebilir: Yaz Aylarında Kedileri Serinletmek İçin Tavsiyeler

 

 

Etiketler: kedi cinsiyeti
Haziran 24, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR