Kaniş

kaniş

Kaniş

  Köpek ırkları denilince akla ilk gelen ırklardan biri de kaniş köpeklerdir. Dünyanın en çok bilinen ve birlikte yaşanılan köpek ırkları arasında yer alır kanişler. Sevimli görünümlerinin yanı sıra en akıllı köpekler listesinde de üst sıralarda yer alırlar. Gururlu, zarif, zeki ve sevimli kanişlerin etkileyici köpekleri olduğunu yadsımak tabi ki mümkün değil. Genel olarak baktığınızda ise kanişlerin artısı çok, eksisi az olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz.

 


Kaniş Köpeklerin Kökeni

 

  Kaniş ırkının kökeninin Almanya mı yoksa Fransa mı olduğu tam olarak bilinmiyor. Yaygın kanı ırkın Almanya kökenli olduğu ancak Fransa’da popüler hale geldiğidir.

  

Reklam

  


Kaniş Köpeklerin Fiziki Özellikleri


  Kaniş köpek ırkının üç farklı boyu vardır, bunlar standart kaniş, küçük kaniş ve daha küçük kaniş. Irkı 1887 yılında tanıyan American Kennel Club’a göre standart kaniş en eski kaniş boyu, küçük ve daha küçük kanişler daha sonra ortaya çıkmış.


  Standart kanişlerin ağırlığı erkek kanişlerde 20 ile 32, diş kaniş köpeklerde ise 20 ile 27 kg arasındadır. Standart kanişlerin yükseklikleriyle 38 ile 62 santim arasında değişir.

  Küçük kanişlerin ağırlıkları 6,8 ile 7,71 kg arasındadır. Yükseklikleriyle ortama 30 cm’dir.

  Daha küçük kanişlerin ise ağırlıkları 2,72 ile 4,8 kg arasındadır. Yükseklikleriyse ortalama 25 ile 26 cm’dir.


  Kanişlerin fiziksel özellikleri içinde en dikkat çekeni kıvırcık tüyleridir. Sert sayılabilecek kıvırcık kürkleri siyah, kayısı rengi, beyaz, krem, gri, samur, mavi, gümüş, siyah-beyaz, kahverengi ve kızıl olabilir. Kanişlerin gözleri de tipik olarak koyu renklidir. Oval biçimli olan gözleri kayısı renkli kanişlerde amber rengi, kahverengi kanişlerde koyu amber olabilir fakat bunlar istisnadır. Kaniş köpeklerin gözleri genelde sadece koyu renklidir.

 


Kaniş Köpeklerin Ömrü Ne Kadardır?


  Kaniş köpeklerin bir diğer ismi de poodle kelimesidir. Yani bir yerlerde minyatür poodle ya da toy poodle yazdığını görürseniz kastedilen kaniş köpeklerden başkası değildir. Kaniş cinsi köpeklerin en önemli avantajlarından birisi de yaşam sürelerinin uzunluğudur. Her üç boydaki kanişlerin ortalama yaşam süreleri 15 yıldır. Fakat kanişlerin iyi bir bakım ile daha uzun yaşayabildikleri de bilinmektedir. Hatta 20 yıl 258 gün yaşayarak dünyanın en uzun yaşayan köpekleri listesinde Seamus isimli bir toy poodle köpek de bulunmaktadır.

 


Zeki Köpek Kanişler


  Kanişleri özel kılan bir diğer unsur da dillere destan olan zekalarıdır. Bu köpekler için köpek aleminin Einstein’ı diyenler bile vardır ve haksız da sayılmazlar. Birçok kuruluşun yaptığı listeler arasında genelde border collie köpekler en zeki köpek seçilirken, kanişler de ikinci sırada yer alır. Köpeklerde zekanın yanı sıra, uyumluluk, kolay eğitilebilirlik gibi çeşitli kriterlerin eklenerek belirlenen bu sıralamada kanişlerin yeri küçümsenmeyecek kadar değerlidir.

 


Kaniş Köpeklerin Genel Özellikleri


  Kaniş köpekler adeta insanları mutlu etmek için yaratılmış köpeklerdir. İnsanlarla ve diğer türleriyle kaynaşmaya hevesli, mutlu, arkadaş canlısı olan bu köpekler mizah özellikleriyle de tanınırlar. Kanişler dikkat çekmeyi çok severler. Madde madde sıralayacak olursak da

- Kaniş köpekler çok kolay adapte olabilirler.

- İnanılmaz derecede sevgi doludurlar.

- Apartmanda beslemeye uygun köpeklerdir.

- Kanişlerin havlamaya eğilimleri olabilir.

- Kedilerle de anlaşabilirler.

- Kaniş köpek ırkı çocukları çok sever.

- Oyun oynamaya bayılırlar.

- Yabancılarla genellikle iyi anlaşırlar.

- Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar.

  

Reklam

  

Kaniş Köpek Bakımı

  Kaniş köpeklerde en önemli unsur tüy bakımıdır. Kıvırcık olan tüyleri kolayca birbirine karışabilir hatta düğümlenebilir. Bu sebeple köpek fırçası ile düzenli olarak taramak gerekir. Ayrıca tüyleri çok uzağında veteriner hekime veya pet kuaförüne götürülerek tüyleri kısaltılabilir.


  Kanişlerin tırnaklarını da düzenli olarak kesmek gerekir. Tırnakları kesilmediği takdirde aşırı uzayıp içeri doğru dönebilir.


  Kanişlerde diş sorunları da görülebilir, bu yüzden düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmalı, dişleri fırçalanırken de sadece köpek diş macunu ve fırçası kullanılmalıdır. Yine düzenli olarak veteriner hekime muayeneye götürdüğünüz ağız sağlığını da kontrol etmesini isteyebilirsiniz.

 


Sağlıklı Bir Köpek Irkı Kaniş


  Her köpek ırkının çeşitli sağlık sorunlarına yatkınlığı olabilir, buna kaniş köpekler de dahil. Yine de kaniş köpek ırkı diğer birçok köpek cinsine göre daha sağlıklıdır. Kaniş köpeklerde görülebilecek olan köpek sağlık sorunları onların boyutlarına göre de farklılık gösterebilir. Kanişlerin yatkın olduğu hastalıklar şunlardır;

- Cushing sendromu

- Hipertiriodi

- Progresif retinal atropi

- Kalça çıkığı

   

   İlginizi çekebilir: Köpek Tuvalet Pedi

  

 

   
Etiketler: kaniş, kaniş köpek,
Temmuz 19, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR