Hipoalerjenik 5 Köpek ve Kedi Türü

kediler ve köpekler

Kedi ve köpek alerjileri hemen hemen bir çok hayvan severin muzdarip olduğu konulardır. Alerjik durum yaşayanların birçoğu hayvan sevgilerini dizginlemek zorunda kalmaktadır. Sonucu düşünülmeden alınmış bir yavrunun, ev içerisinde kedi ya da köpeğe alerjisi olanlara yaşattıklarından sonra genelde sonuç, yavrunun uzaklaştırılması olmaktadır.

 

Yakın zamanda bilim adamlarının kedi ve köpeklerdeki alerjilere neden olan faktörlerden birini elimine etmek için ürettikleri özel seri mamalar, bir çok aileye derman olmuş durumdadır. Eğer siz de tüm denemelerinize rağmen edindiğiniz yavru sonucunda alerji yaşıyorsanız, sıralayacağımız 5 hipoalerjik ırkla bu sevgiyi bir ömür yaşayabilirsiniz.

Eğer hayvanları seviyor fakat alerjiden nefret ediyorsanız, ikisinin ortasını bulabileceğiniz birkaç türle yakınlaşmak mümkün. Ancak tabii ki kontrollü bir şekilde. Çünkü doktorlar hipoalerjenik olduğu kanıtlatmış evcil hayvanların sadece tuysüz bir cilde sahip  olduğunu doğruluyor. Fakat aşağıdaki türler hakkında söylenenler de alerjiden muzdarip bünyelere umut veriyor...

Hipoalerjenik 5 köpek ve kedi türü

Bedlington Terrier

Sizin için en iyi köpeğin kısa tüylü bir tür olduğunu mu düşünüyorsunuz? Size bir sürprizimiz var: Uzun tüylü ırklar alerjisi olan insanlara çok daha az zarar veriyor. Bunun nedeni ise alerjinin köpeğin tüylerinden değil, tükürüğünde ve cildinde yer alan proteinlerden kaynaklanması. O nedenle bu 17-23 kilo ağırlığındaki tüylü Bedlington Terrier’lerle alerjiler başınıza dert olmadan mutlu mesut geçinebilirsiniz. Tüy yapısı adeta bir kuzuyu andıran Bedlington Terrier, 19 yy.da İngiltere'de popüler olmuş bir ırktır. Çok çabuk öğrenmesinin yanında inatçılığı ön plana çıkan Bedlington Terrier tam bir aile köpeğidir. 

Orta irilikte olan Bedlington Terrier'in yükseklikleri yaklaşık 40 cm civarındadır. Uysal olsalar ve agresif tavırlar sergilemeseler de, inatçılık huyları had safhadadır. Genellikle sağlıklı olan bu cinsin deri hastalıkları ve mide rahatsızlıklarına karşı hassasiyeti vardır ve ortalama ömürleri 10-13 yıl civarındadır.

Chinese Crested

Benekli pembe derileri, tüylü  saç modelleri, tüylü patileri ve  kuyruğu ile tatlı ve narin bir ırktır. Karakter olarak eğlenceli, sevecen refakatçi özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Tüysüz olan vücudu ipeksi bir dokunuşa sahiptir. İnce kemikli ve zarif hareket ile karakterize edilir.  Köpek kokusu yoktur ve bariz sebeplerden dolayı tüy dökme sorun olmaz. Az tüyü olduğundan daha az alerjenin yayılmasına neden olabilecek bu cins, geçmişte dünyanın en çirkin köpeği seçildi. Ancak biz öyle düşünmüyoruz. Tüysüz vücutları sebebiyle garip görünseler de, çok iyi arkadaşlardır.

Portuguese Water

 

Beyaz Saray’da ikamet etmesi nedeniyle havalı köpekler listesindeki yerini alan Portuguese Water, Malia Obama’nın alerjisi olduğundan tercih edilmişti. Bununla birlikte, hipoalerjenik türlerin daha çok konuşulmasını sağladı. Ancak uzmanlar yine de, konuyla ilgili şüpheli ve dikkatli davranılması gerektiği konusunda sık sık uyarıda bulunuyor.

 

Zeki ve uysal Portuguese Water, her yönüyle bir balıkçı yardımcısı olarak yetiştirildi. Sağlam, orta büyüklükteki gövde, sıkı, az dökülen bukleli tüylerle kaplıdır. Portuguese Water  zeki ve eğitilmesi kolay ve sahibini memnun etmeye hevesli bir ırktır. 

 

 

Bichon Frise

‘Powder puff’ olarak da bilinen Bichon Frise’ler yumuşacık ama bir o kadar kalın tüylere sahiptir. 5-10 kilo arasında olabilen bu köpekler ev için ideal dir. Kıvırcık beyaz tüyleri ve koyu renk boncuk gözleri ile çok sevimli bir köpek ırkı olan Bichon Friselar, Bichon Chua Köpeği ya da Tenerife Köpeği olarak da bilinirler. 14. yüzyılda denizciler tarafından Fransa’ya getirildikleri için Fransa kökenli oldukları düşünülse de, aslında anavatanları Kanarya Adaları'nın en büyüğü olan Tenerife Adası’dır. 14. ve 16. yüzyıllar arasında Fransa ve İtalya’daki soylular arasında çok popüler olan Bichon Friselar, 20. yüzyılın ilk yarısında özellikle I. Dünya Savaşı’nın etkisi nedeniyle soylarının tükenme tehlikesi ile karşı karşıya gelmişlerdir. 1950’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’ne getirilmeleri ile yeniden popüler olan bu ırkın dört farklı alt türü bulunmaktadır. Bu türler; Havanese, Bolognese, Maltaise ve Tenefire’dir. Zeki ve eğitime yatkın canlılardır. Dişilerinin eğitilmesi erkek Bichon Friselar’a nazaran biraz daha zorlayıcı olabilir. Egzersiz ihtiyaçları yüksektir. Çok oyuncu ve hareketli köpeklerdir. Havlama eğilimleri fazladır.

 

Sphynx

 

Kedigillerden Sphynx, sofistike görünümleri ve zarif yapıları nedeniyle Mısır efsanevi Sphynxden (kedi "i" yerine "y" harfiyle yazılsa da) adını almıştır. Muhteşem görünümlerine rağmen, bu eğlenceli, sevimli dostlar bazen kedilerden çok köpek gibi davranırlar. Firavunların evcil hayvanları gibi görünebilirler ama aslında Kanada'dan geliyorlar.

Sphynx’ler, tüy veya tüy eksikliğinden dolayı diğer evcil hayvanlar arasında öne çıkarlar. Çoğu memelide nadir görülen bir durumdur. Bu tüyü olmayan kedigiller, ısınmak için mümkün olduğunca güneşli ortamlarda vakit geçirmeyi severler. İletişimi güçlü, mükemmel sevecen ve kucaklaşan birer arkadaştırlar ve geceleri sahipleri ile örtü altında sıcak kalmayı tercih ederler.

 

 

 

 

 

Unutmayın, köpek alerjenleri de diğer etkenler olan hava kirliliği, sigara dumanı ve trafik egzozu gibi mikroskobik parçalardan oluşur. Evinizin içindeki hava kirliliğini azaltmak, tetikleyici alerjenlerin de durdurulmasını sağlar.

 

 

Etiketler: Kedi Irkları
Ocak 05, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR