Hint Bülbülü

hint bülbülü

Hint Bülbülü

  Hint Bülbülü, Muhabbet kuşu ve diğer papağan türleri gibi evde beslenebilecek kuş türlerindir ve besleyenlerin sayısı da ülkemizde ve dünyada her geçen gün artmaktadır. Diğer adı da Zebra İspinozu olan Hint Bülbülü’nün anavatanı Avustralyadır.

  Evde beslenebilen diğer kuş türlerine göre daha çekingen olan Hint Bülbülü’nün ele alışması oldukça zordur. Öyle ki bazı sahipler Hint Bülbüllerini asla ele gelmeye alıştaramadıklarını söylemektedirler. Yine de Hint Bülbülleri insan canlısıdır ve zaman zaman kafesinden dışarı çıkmayı ve evin içinde turmalamayı severler. Siz kafesin yerini değiştirmediğiniz takdirde de tekrar kafesine dönebilirler.

Hint Bülbülü yüksek üreme güdüsüne sahiptir ve çok hareketli olduklarından tek yaşamaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle mutlaka çift halinde beslenmelidir.

Hint Bülbülü Ne Yer?

  Hint Bülbülü genel olarak muhabbet kuşu ise aynı besin değerlerini taşıyan yemlerden yer. Küçük bir farklılık olarak onlar için üretilmiş olan hint bülbülü yemi daha küçük tohumlu yemlerdir. Çünkü bu kuş türü muhabbet kuşlarına göre daha küçüktür ve yemleri de ona uygun Hint Bülbülü yemi olmalıdır. Bu yemlere ek olarak da ak darı, kırmızı darı, nijer tohumu ve kanarya yemi gibi benzeri yemleri de yiyebilirler. Kafeslerinde 2 ayrı yem kabı barındırarak birine ak darı, diğerine karışık darı koyabilirsiniz. Dilerseniz, Hint Bülbülü yemine ara sıra takviye olarak yumurtadan mama hazırlayarak yerebilirsiniz.

 

hint bülbülü

 

Hint Bülbülü İçin Yumurta Maması Nasıl Hazırlanır?

  Hint Bülbülü yumurta maması hazırlamak içn gerekli olan malzemeler yarım havuç, petibör bisküvi, yumurta kabuğu ve yumurta sarısıdır. Dilerseniz bunlara ek olarak bir çay kaşığı bal ve maydonoz da ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız malzemelerin hepsini rondo yardımıyla küçük parçalara ayırın ve karıştırarak kuşunuza verin. Fakat yumarta mamasını 1 günden fazla kafeste tutmayın, aksi halde mama bozulabilir. Buna ek olarak normal şartlarda haftada 1 kereden fazla kuşunuza yumurta maması vermeyin. Hint Bülbülü kuşunuz bu mamayı aşırı yerse ishal olabilir.

  Yumurta maması zayıf düşmüş Hint Bülbülü kuşlar için adeta bir iyileştirici takviyedir. Halsiz düşmüş kuşa günde yarım çay kaşığı bu mamadan verdiğinizde kısa sürede toparlanacaktır. Eğer zayıf düşmüş Hint Bülbülü kuşunuz yavruysa haftada 2 kez vermeniz daha doğru olur ki, kendilerini kısa sürede toparlayabilirler.

Hint Bülbülünün Ömrü Ne Kadardır?

  Doğal ya da evde, kafeste bakıldığı taktirde Hint Bülbülünün ömürleri 3 ile 5 yıldır. Hasta olduklarında ise birçok kuş türüne göre güçlü olsalar da kısa sürede zayıf düşebilir ve hayatlarını kaybedebilirler.

Hint Bülbülü Bakımı

  Hint Bülbülü kuş türe oldukça hareketli ve yüksek üreme iç güdüsüne sahiptir. Kafesini açtığınızda eğer yerini değiştirmediyseniz uçarak geri kafeslerine dönerler. Hint bülbülü çok hareketli olduğundan su ve hint bülbülü yemini oldukça fazla tüketirler. Banyo yapmayı seven Zebra İspinozunu (Hint Bülbülü) yıkanırken sık sık kontrol etmelisiniz.

 

İlginizi çekebilir: Evcil Kuş Bakımı Hakkında Genel Bilgiler


 
Etiketler: Hint Bülbülü, Hint Bülbülü bakımı, Hint Bülbülü ne yer,
Mart 08, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR