Hamster Türleri

hamster

Hamster Türleri

  Evinizde hamster beslemek istiyorsanız ilk olarak hamster türleri ve türlerin genel özellikleriyle ilgili bilgi edinmeniz gerekir. Bu sevimli canlılar hakkında ne kadar çok bilgi edinirseniz kendinize en uygun hamster türünü de öyle bulabilirsiniz. Ayrıca siz onu daha çok sevdikçe onlar da sizi sevecektir. Dünyada ve ülkemizde en çok tercih edilen hamster türlerine gelin birlikte bakalım.

Gonzales Hamster

  Gonzales hamster oldukça hareketli olan bir hamster türüdür. Boyları küçüktür ve en fazla 10 cm’e kadar uzar. Ağırlıkları ise yaklaşık olarak 70 gramdır. Kendilerini yalayarak temizleyen bu tür genelde dışarıdan bir temizlemeye ihtiyaç duymaz. Gonzales hamster türü genelde elde durmaktan keyif almaz. Ömürleri ise 2-2,5 yıl kadardır. Severken ürkütmeden ve nazikçe sevmenizde yarar vardır.

Roborovski Hamster

  Roborovski hamster türü Çin ve Moğolistan kökenlidir. Ülkemizde de oldukça tercih edilen ve sevilen bir türdür. Avrupa ve Amerika’da ise daha popülerdir. Roborovski hamster türü genelde meyve ve sebze tohumlarıyla beslenir. Zaman zaman beslenmesine yeşillikler de eklenebilir. Bu beslenme neredeyse bütün ihtiyaçlarını karşılayabilir. Dilerseniz bu canlı türünü hamster yemi ile de besleyebilirsiniz. Böylelikle bütün gerekli duyduğu besin değerlerini alabilir. Ortalama ömürleri 3 yıldır. Daha iyi bakıldığında ömürleri uzayabilir. Boyları 4-5 cm olurken ağırlıkları ise 20-25 gramdır. Yani oldukça küçük ve narin canlılardır. Bu yüzden robo cüce ya da çöl hamsterı olarak da adlandırılır.

Avrupa Hamsterı

  Hamster türleri arasında en büyük yani en iri yapılı türlerden biri de avrupa hamsterıdır. Diğer türlerine göre oldukça büyük olan bu canlılar, 30 cm’a kadar büyüyebilir. Karın bölgeleri siyah, sırt ve yüz bölgeleri ise kahverengi tonlarındadır. Avrupa hamsterının yan bölgeleri de beyaz renkte olur. Bu renk farklılığı onu diğer hamster türlerinden farklı yapmaktadır. Doğu Avrupa’da toprağın altında da yaşayabilen bu tür çiftçilerin baş belasıdır. Ortalama ömürleri 2,5 yıl kadardır. Eğer evde besleyecekseniz onun için bir alan ayırmalısınız. Birçok hamster gibi Avrupa Hamsterı gündüzleri uyur ve geceleri uyanıktır. Oldukça hareketlidirler ve oyuncaklarla da oynamayı çok severler.

Suriye Hamsterleri

Suriye HamsterleriAltın hamster olarak da bilinen hamster, dünya çapında en popüler evcil hamster türlerinden biridir. Yerlileri Suriye ve Türkiye'nin bazı bölgeleridir ve ilk kez 1700'lerin sonlarında İngiliz zoolog George Robert Waterhouse tarafından keşfedilmiştir. Bu küçük ve tüylü yaratıklar, dost canlısı ve uysal doğalarıyla bilinir ve bu da onları hem yetişkinler hem de çocuklar için harika evcil hayvanlar haline getirir. Suriye hamsterlerinin altın kahverengiden siyaha, beyaza ve hatta grinin tonlarına kadar çeşitli renkleri vardır. Genellikle 4-6 ons ağırlığındadırlar ve 5-7 inç uzunluğa kadar büyürler. Kısa, tıknaz bacakları ve kısa kuyrukları vardır ve kürkleri yumuşak ve kalındır. Büyük, yuvarlak gözleri, sevimli, düğme şeklindeki kulaklarıyla birlikte en belirgin özelliklerinden biridir. Bakım açısından Suriye hamsterleri oldukça az bakım gerektiren evcil hayvanlardır. Hareket edebilecekleri geniş bir kafesin yanı sıra talaş veya kağıt bazlı ürünler gibi yatak malzemelerine de ihtiyaç duyarlar. Ayrıca düzenli olarak taze yiyecek ve suya ihtiyaçları vardır ve diyetleri çeşitli meyve, sebze ve proteinlerden oluşmalıdır. Suriye hamsterleri aynı zamanda egzersizi sevmeleriyle de biliniyor, bu nedenle onlara oyuncak ve oyuncaklar sağlamak önemlidir.

Sibirya Hamsterı

Sibirya HamsterıSibirya'nın otlaklarına ve ormanlarına özgü küçük, tüylü bir kemirgendir. Djungarian hamsteri veya Sibirya cüce hamsteri olarak da bilinen bu sevimli küçük yaratık, sevimli görünümü ve dost canlısı doğası nedeniyle dünya çapında popüler bir evcil hayvandır. Sibirya hamsterleri gece canlılarıdır, yani geceleri en aktif oldukları anlamına gelir. Çevrelerine çok özel bir adaptasyonları var; kış aylarında, enerji tasarrufu yapmalarına ve sert Sibirya kışında hayatta kalmalarına olanak tanıyan bir tür kış uykusu olan uyuşukluk durumuna giriyorlar. Sibirya hamsterlerinin en ilginç özelliklerinden biri de, yiyecek depolamak için kullandıkları "hamster kesesi" adı verilen özel bir organa sahip olmalarıdır. Bu onların daha sonra yemek için yiyecekleri yuvalarına geri taşımalarına olanak tanır; bu özellikle yiyeceğin kıt olduğu kış aylarında önemlidir. Vahşi doğada Sibirya hamsterleri tohumlar, böcekler ve hatta kertenkele ve fare gibi küçük hayvanlar da dahil olmak üzere çeşitli yiyeceklerle beslenir. Esaret altında, tohum, tahıl ve sebze karışımını içeren bir hamster yemi diyetiyle beslenebilirler. Gerekli tüm besinleri almalarını sağlamak için diyetlerinin taze meyve ve sebzelerle desteklenmesi gerektiğini unutmamak önemlidir.

 

hamster türleri

Etiketler: hamster türleri,
Mayıs 30, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR