Hamster Bakımında 10 Kural

Hamsterlar Hakkında

Bir Hamsterı Beslemek Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

Birçoğumuz için hamsterler mükemmel ve eğlenceli evcil hayvandır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, bakımları küçük kurallara uyulduğu taktirde kolaydır. Ona vereceğiniz bir koşu çarkı üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli yiyeçekleri küçük parmaklarında tutması hoştur. Bazı çocukları evcil hayvan sorumluluğu ile yetiştirmek için mükemmel bir başlangıç evcil hayvanı diyebiliriz.

Ne yazık ki, hamsterler hakkında çok fazla bilgiye sahip değiliz. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, evcil hayvan olarak beslediğinizde neyi nasıl yapacağımıza gelin hepbirlikte bir göz atalım.

1—Çocuklar için doğru seçim olmayabilir.
Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik muamele gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle daha küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler.

2—Hamsterları Daima Bir Yem Kabıyla Besleyin
Her zaman hamsterınızın yemini, ister taze yiyecekler olsun ister kuru tahıllar olsun, bir kasede veya bir çeşit yem kabında servis edin. Aksi takdirde hamsterlar kafes içerisindeki diğer şeyleri yemek sanıp yutabilir ve bu ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

3—Hamster Mamasını Günlük Olarak Değiştirin
Hamster artıkları yemeyi sevmez. Optimum beslenme için, evcil hayvanınızın mama kabını yaklaşık dörtte üç oranında dolu tutun ve mamasını günlük olarak değiştirin.

4—Hamsterları Her Gün Taze Yiyeceklerle Besleyin
Hamsterinizin normal mamasını küçük taze meyve ve sebzelerle desteklemek, evcil hayvanınızın dengeli beslenirken mamasının tadını çıkarmasına yardımcı olur. Meyve ve sebzeler, hamster yemi gibi tam bir diyet değildir. Bu sebeple içeriğinde vitamin katkılı hazır hamster yemlerinden mutlaka verilmelidir.

5 —Hamster Altlıklarını Ayda Bir Değiştirin, Kafesi Haftada Bir Temizleyin
Hamsterinizi tuttuğunuz kafesin türüne bağlı olarak, yabanını haftada bir kez temizlemek (dışkıyı toplamak) ve tüm altlığı ayda bir değiştirmek şarttır.

6—Hamsterların Bakım Konusunda Yıkamanıza Gerek Yoktur.
Hamsterlar kendilerini temizler ve genellikle bunu günde bir kereden fazla yaparlar. Evcil hamsterinizin bakım uygulamalarını yıkamaya, taramaya veya başka bir şekilde tamamlamaya gerek yoktur.

7—Yıllık Sağlık Bakımı
Görünen sağlık durumu ne olursa olsun, evcil bir hamsteri yılda bir kez veterinerinize götürmek en iyi uygulamadır. Dikkat edilmesi gereken sağlık sorunları arasında ayaklarında yaralar, idrarında kan, iştahsızlık, ishal, aşırı büyümüş ön dişler, tüy dökülmesi, hırıltılı solunum ve burun akıntısı sayılabilir.

8—Günlük Egzersiz Yaptırın
Hamsterların günlük egzersize ihtiyacı vardır. Kafesinde koşmak için bir koşu çarkı yoksa, içinde koşması için ona bir hamster topu almayı ihmal etmeyin. Ama ne yaparsanız yapın, hamsterinizi topun içindeyken asla gözetimsiz bırakmayın.

9—Yatakları Doğal Malzemelerden Yapılmalıdır
Ham pamuk, saman, çayır otu, arpa samanı, Kavak talaşı ve yulaf samanı, hamsterlar için mükemmel yatak seçenekleridir.

10—Daha Fazla İçerik İçin Çiğneme Oyuncakları
Dişlerini meşgul edecek hiçbir şeyi olmayan bir hamster, kafesini veya muhafazasını çiğnemeyi seçebilir. Sadece hamsterlar için yapılmış özel çiğneme oyuncakları ve kemirme taşları ve kemirme tahtaları diş bakımı için önemlidir.
 

kedi kumu

İlginizi Çekebilecek Yazı Başlıkları

Hamster Kafesi Nasıl Olmalı?

Hamster Kafesi Hamsterlar için en ideal kafes seçimi boylarıyla orantılı olacak şekilde bir kafes seçiminden geçer. Çünkü hamsterların koşma, yuva yapma, tırmanma gibi bir takım ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlarını giderme adına, minimum ölçüleri 75x50x50cm civarında olmalıdır. Daha büyük kafesler ise hamsterınızın yararınadır. Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da, hamsterın türüdür. Eğer sevimli hayvanınız Suriye hamster’ı ise daha büyük bir kafes tercih etmeli ve aynı kafes içerisinde birden fazla hamster beslememelisiniz. Aksi halde, ölümcül sonuçlar doğurabilecek kavgalar yaşanabilir. Cüce hamsterınız varsa yükseklik boyutu 15 ile 20 cm arasında bir kafes seçmek yeterlidir. Tel kafes tercih edecekseniz de, kafesin tabaen derinliğinin en az 4-5 cm olmasına dikkat edin.

Yazının Devamı >>

Hamsterım İçin Hangi Oyuncakları Tercih Etmeliyim?

Her evcil hayvan sahibinin sevimli dostunun mutlu ve sağlıklı olmasını ister. Hamsterlar için de oluşturulacak doğal bir yaşam alanı onların mutlu ve sağlıklı olmasına katkıda bulunur. Bunun için hamster kafes aksesuarlarının seçimi ve hamster oyuncaklarının seçimi oldukça önemlidir. Her ne kadar çoğu hamster ürünü plastik olsa da, ahşap veya tahta materyallerden üretilmiş hamster oyuncakları bulmak mümkündür.

Yazının Devamı >>

Hamsterıma Nasıl İsimler Koyabilirim?

Hamsterlar kedi, köpek, kuş ve balıktan sonra en çok sahiplenilen evcil hayvanlardan biridir. Özellikle de son zamanlar hamster besleyenlerin sayısı artmaktadır. Bir hamster sahiplenmeden önce hamster kafesi, yemi, oyuncak ve diğer malzemelerin yanı sıra ihtiyaç duyacağın şey hamster ismidir. Hamster isimleri arasından da evcil hayvanınıza bir isim bulmak her zaman da kolay olmayabilir. Ancak yine de hamster’ın ırkı, cinsiyeti, rengi, davranışları gibi özellikleri isim koymada size fikir verebilir. İster erkek hamster, isterseniz de dişi hamster sahiplenin sizler için hazırladığımız hamster isimleri listesinden birini seçebilirsiniz.

Yazının Devamı >>

Hamster Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamsterlar ülkemizde ve tüm dünyada oldukça sevilen ve sahiplenilen hayvanlardandır. Öyle ki hamsterların diğer evcil hayvanlara göre tercih edilmesinin başlıca sebepleri vardır. Öne çıkan nedenler ise hamsterların diğer evcil hayvanlara göre daha uygun fiyatlı olması, hamster bakımının kolay ve maliyetinin diğer hayvanlara göre düşük olması gibi başlıca nedenlerdir. Aynı zamanda hamsterların havlama gibi davranışları olmadığından komşuları da rahatsız etmez. Hamsterlar kedi ve köpekler gibi koltuklarınızı da tırmalamaz. Ancak açıkta bıraktığınız taktirde kablolarınızı kemirebilirler. Fakat hamsterınızı dışarı gezdirmeye götürmek zorunda değilsiniz. Ayrıca hamster bakımında evcil hayvanınızı yıkamanıza gerek yoktur.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Hamsterlar Hakkında
Mayıs 22, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR