Hamile veya emziren kedinizi nasıl beslemelisiniz?

hamile kedi

Hamile veya emziren kedinizi nasıl beslemelisiniz?


Hamilelik yalnızca insanlarda değil tüm canlı türlerinde özel bakım gerektiren önemli bir süreçtir. Hamile kediler de bu sebeple bu süreçte farklı bir beslenmeye ihtiyaç duyar. Hamileliğin tüm dönemlerinde ve emzirme sürecinde doğru bir beslenme programı uygulayarak ve anneye sakin bir ortam sunarak hem anne kedinin hem de yavru kedilerin daha sağlıklı ve keyifli olmasını sağlamanız mümkün. Bu yazımızda hamile ya da emziren kediniz ve yavruları ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bulabilir, anne ya da yavru kediler için doğru bakım ve beslenme programını uygulayabilirsiniz.

 

Hamile Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Hamilelik süreci sadece kedinizin bedeninde değişikliklere sebep olmakla kalmaz, aynı zamanda ihtiyaç duyduğu besin miktarını da değiştirir. Kedilerde hamilelik dönemi 60-70 gün sürdüğü için süreç günlük olarak değişir, gebeliğin her yeni haftasında annenin harcadığı enerji miktarı artar. Bu yüzden bu enerji miktarını karşılayabilecek protein ve yağ oranına sahip bir beslenme programı uygulamak önem taşır. Bu süreçte kediniz yağ, protein ve kalsiyum içerikli bir beslenmeye ihtiyaç duyar. Özellikle yağlı mamalar hamileliğin ilk döneminde kedinizin bedenini yavrulara hazırlar ve protein enerji alımına katkı sağlarken kalsiyum desteği sürecin daha kolay geçmesini sağlar. Dolayısıyla mama miktarını yavaş yavaş artırmak, yağ ve protein açısından zengin bir mamaya geçiş yapmak hamile kedinizin beslenme sürecini oluşturmak için atabileceğiniz önemli adımlardır.

Güvenilir markalar tarafından üretilen hamile ve yavru kedi mamaları, bu üç içeriği en dengeli ve besleyici şekilde kedinize sunar. Ancak kediler alışkanlıklarına sadık canlılardır. Bu yüzden can dostunuz yeni mamaya hemen alışmakta güçlük çekebilir. Bu yüzden yeni ve eski mamayı karıştırarak adaptasyon sürecini kolaylaştırabilir ve beş gün ile bir hafta sonra tamamen yeni mamaya geçebilirsiniz.

 

Mama Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Mama seçimi yaparken ise dikkat etmeniz gereken üç önemli unsur vardır: Mamanın protein ve yağ oranı, kolay sindirilebilir olması ve son kullanma tarihi bir hayli önemlidir. Çünkü aşırı yağlı bir mama kedinizin aniden fazla kilo almasına sebep olabilir, sindirim problemi yaşayan kedilerde bağırsak ve mide sorunlarına yol açabilir. Son kullanma tarihine az kalmış bayat mamalar kedinizin iştahını azaltabilir, tarihi geçmiş olanlar ise sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir, besin değerinin tam karşılanmamasına sebep olabilir. Bu üç önemli unsuru karşılayan mamalar ise içeriği zengin kaliteli yavru kedi mamalarıdır. O yüzden bu süreçte hem anne hem yavrular için üretilen yavru kedi mamalarından faydalanabilirsiniz. Eğer birden fazla kediniz hamileyse ya da sokak canlarına bakıyorsanız bütçe dostu mamalara da yönelebilirsiniz.

Ancak kedinizin aşırı kilo almamasına dikkat etmelisiniz. Aşırı kilolu ya da obez olan kedilerin doğumu çok daha zorlu geçebilir ve doğum sonrasında bu kilolar bedene yerleşip kalabilir. Bu yüzden mama artırımını tedbirli bir şekilde yapmalısınız. Kediniz zaten aşırı kilolu değilse hamilelik öncesindeki kilosunu baz alarak maksimum %40’lık bir kilo artışı yaşamasını sağlamalısınız. Hamileliğin beşinci haftasından itibaren günlük mama porsiyonunu %25 oranında artırabilir ve bedeninin harcadığı enerjiyi bu şekilde karşılayabilirsiniz.

 

Doğumdan Sonra: Emziren Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Hamilelik döneminde kedinizi belirli saatlerde besleyerek kilosunu dengede tutmayı başardıysanız bu düzeni emzirme döneminde de sürdürmeye özen gösterebilirsiniz ancak emziren kedilerin harcadığı enerji miktarı gebelik sürecinden çok daha fazla olacaktır. Bunu göz önünde bulundurarak, veteriner hekiminize de danışarak kedinizin ve yavruların sağlıklı bir şekilde beslenmeye devam etmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada yine yağ, protein, kalsiyum ve karbonhidrat bakımından dengeli bir diyeti ve besleyici yavru kedi mamalarını tercih edebilirsiniz. Kedinizin her zaman mama kabında yiyebileceği kadar mama olmasına özen gösterebilir, mamanın yanında daima bol, temiz içme suyu bulunmasını sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte kedinizin su alımını arttırmak için yaş mamalardan destek alabilirsiniz.

Beslenme programının yanı sıra anne ve yavru kedilerin huzurlu hissetmesi de sağlık açısından çok önemlidir. Onlara güvenli, sessiz ve sevgi dolu bir yuva sunarak hem hamilelik hem de emzirme sürecini daha kolay yaşamalarını sağlayabilirsiniz. Kedinizin davranışlarını iyi okuyarak yavrulara nasıl davranmanız gerektiği konusunda anneden ve veteriner hekiminizden tavsiye alabilirsiniz. Bazı anneler daha kıskanç bir tutumda olabilirken bazıları yavruları size göstermek için çaba sarf edebilir. Böyle durumlarda annenin tercihine saygı duymalı ve her zaman anneye yardımcı olmayı ihmal etmemeye özen göstermelisiniz.

 

Beslenme Konusunda Yavrulara Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Anne kedinin beslenme düzeni kadar yavru kedilerin beslenme düzeni de çok önemlidir. Eğer annenin sütü yeterli değilse anne sütü ikameleri kullanarak yavruların beslenmesini sağlayabilirsiniz. Kimi zaman yavrulardan bazıları daha ufak kalabilir ve eşit beslenemeyebilir. Beslenemeyen yavruların da yeterince anne sütü alması için annenin memelerinin tıkanmamasına özen gösterebilir bunun için veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Emzirme saatlerini takip edebilir ufak kalan yavruları memeye ulaşmaları için yönlendirebilirsiniz. Tüm yavruların anneyi eşit miktarda emdiğinden emin olmaya çalışabilirsiniz. Veteriner hekiminize danışarak görüş alabilir, hekiminiz gerekli gördüğü takdirde ikamelerden faydalanabilirsiniz.

Yavru kediler yaklaşık iki aylık olana kadar anneden süt emmeye devam edebilir ancak dört haftalık olduklarında katı ve yaş mama yemeye başlayabilirler. Eğer yavrular bir aylık olduysa kuru kedi mamasına yavruları da alıştırmaya başlayabilirsiniz. Yavruları beslediğiniz mamanın yavruların tüm besin ihtiyaçlarını karşılayan, ağızlarına uygun kolay yenebilir, fiziksel gelişimlerine destek olan yavru kedi maması olmasına dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte yavru kedilere uygun yaş mamaları da beslenme düzenine dahil etmeye başlayabilirsiniz.

 

Emzirme döneminin sona ermesiyle birlikte kedinizin diyetini yaşına ve ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenleyebilirsiniz. Bu dönemi atlattıktan sonra kediniz hala yavru kedi maması ile beslenmeye devam ederse kilosunda artış görülebilir. Doğum sonrası süreçte kedinizin kilosu arttıysa  veterinerinize danışarak diyet bir mama kullanabilir, kilosu normal seyrinde ise hamilelik öncesinde kullandığı mamasına dönebilirsiniz.

 

Yavru kedi biberonları yavru kedi ihtiyaçları için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler: hamile kedi
Ekim 27, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR