Gaga Taşı Nedir? Ne İşe Yarar?

kuş gaga taşı

Gaga Taşı

  Kuşlar doğal yaşam alanlarında ihtiyaçlarını kendileri belirlese de bizlerin onları kafese kapatmamızla belirlenmiş ihtiyaçları onlara sunmamız gerekmektedir. Sağlıklı bir kuşun yaşamını sürdürebilmesi için kafes içerisinde onun kolay ulaşabileceği yem ve su kadar gerekli olan kuş kumu ve gaga taşıdır. Yaygın olarak bilinenin aksine gaga taşı sadece gagayı törpülemekle kalmaz kuşlar için hayati önem arz eder.

Muhabbet Kuşu Gaga Taşı

  Kuşlar bilindiği üzere tohumlarla beslenmeyi severler. Yapı bakımından tohumların dış yüzeyi sert ve yekparedir. Kuşlar sağlıklı gagaları ile tohumu alır ve alt ve üst gaga arasında ezerek tohumun dış cidarını çatlatarak kabuk kısmını dışarı atar ve tohumun özünü yerler. Özellikle muhabbet kuşlarının darıyı tüketmeleri bu şekildedir. Gaga taşının önemi burada başlamaktadır. Özellikle kıvrık gagalı kuş türlerinde gaga uzayarak yem alımını zorlaştırır. Kuşlar gagalarını doğada ağaç ve taşlara sürterek bakımını yaparlar. Kafes içerisinde bu görevi gaga taşı üstlenir.

  İlginizi çekebilir: Muhabbet Kuşu Yemi

 

Gaga Taşı Nedir?

  Gaga taşları aynı zamanda kuşların mineral ihtiyaçlarını karşılamada da etkin rol oynar.Özellikle gaga, tırnak, tırnak ve vücudun fonksiyonlarının doğru çalışmasında gerekli olan mineralleri kafeste kuşlara sağlamak şarttır. İşte bu durumda yine gaga taşından elde edilecek mineraller için kafese doğru bir gaga taşı asılmalıdır.

Gaga Taşı Ne İşe Yarar?

  Tüm canlıların yaşam gayeleri doğmak büyümek ve nesillerini devam ettirmektir. Kuşlarda aynı yaşam felsefesi ile yaşarlar. Bu içgüdüsel döngüde en önemli unsur sağlıklı beslenmedir. Özellikle sağlıklı üreme için besin maddelerinin önemi tartışılmazdır. Bu yaşam çemberinde kafeste beslenen kuşlar için yem su kadar önemli olan doğru seçilmiş bir gaga taşıdır.

Doğru Gaga Taşı Nasıl Olmalıdır?

  Gaga taşı gaganın bakımından kuş için gerekli mineral maddelerin karşılanması gibi hayati önem arz eden bir üründür. Gaga taşı seçiminde yapılması gereken doğal yada doğala en yakın ürünleri tercih etmektir. Özellikle piyasada bulunan kireç yada alçıdan dökülmüş gaga taşları faydadan çok zarar verebileceği unutulmamalıdır. Kalamar kemiği yada içerisine iyot kalsiyum ve fosforla formüle edilmiş gaga taşları tercih edilmelidir.

  Gaga taşları kafese asılmalı ve kuşlar tarafından kolay ulaşılabilir olmalıdır. Kolay parçalanabilir ya da çok sert olmamalıdır. Gag taşının ısırılması sırasında üzerinde kalan tükürük ve gaga parçaları zamanla kontamine olacağından gaga taşları sıklıkla değiştirilmelidir. Bu süre yaklaşık aylık ya da iki aylık periyotlarla olmalıdır. İçerinde kuşlar için gerekli mineralleri barındırmalıdır. Özellikle kuşların mineral ve vitamin gereksinimlerinin artış gösterdiği dönemlerde mutlaka kafese takılmalıdır. Bu durumlar;

  •   Çiftleşme dönemleri
  •   Yumurtlama dönemleri
  •   Gelişme dönemleri
  •   Yavru besleme dönemleri
  •   Tüy döküm dönemleri

  Siz de kuşunuzun gaga sağlığı ve genel durumuna destek olmak için kafesine mutlaka uygun bir gaga taşı asın.

 

  İlgili Kategori: Kuş Gaga Taşları

 

 

Etiketler: gaga taşı, kuş gaga taşı, gaga taşı nedir, gaga taşı içindekiler
Mayıs 17, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR