Evde Köpek Maması Nasıl Yapılır?

köpek maması

Köpeğiniz var, mamasını kendiniz yapmak istiyorsunuz ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz; o zaman aşağıda yazanları dikkatle okuyalım. 

Evcil dostlarımız olan köpeklerimizi normalde, satın aldığımız kuru köpek mamaları ile besliyoruz. Bu beslenme şekli bizim için hem basit hem de pratik olabilir. Köpeklerimize verdiğimiz kuru mamaların haricinde alternatif beslenme yöntemleri de mevcuttur, mesela konserve köpek mamaları, ev yemekleri, çevremizden bulabileceğimiz kemik vs gibi. Basit bir köpek mamasını evde nasıl yapabiliriz onu öğrenelim.

Evcil dostlarımız olan köpeğimizi ev yemekleri ile besleme yanlış bir beslenme şeklidir. Köpeklerimize çok zararlı olan bazi yiyecekler genelde bizim yemeklerimizde ana katkı maddesi oluyor (Örneğin : soğan, salça)

Evcil dostlarımıza, evde kendimize yapar gibi yemek yapamayız; onlara özel yemekler hazırlamalıyız.

Köpeklerimizi yoğunlukla beslediğimiz, kuru köpek mamalarının içerisinde yer alan bileşenleri bilememekle birlikte, bu mamalar marka ve ırka göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Emin olduğumuz noktaları ise aşırı yüksek ısıda pişirilmeleri veya farklı yöntemlerde hazırlandıklarıdır. Kuru köpek mamasıyla beslenen bazı köpeklerde koku problemi gibi sorunlar olabiliyor veya bazı köpekler kuru köpek mamasını beğenmeyip yemeyebilirler. Bu durumlarda diğer alternatif beslenme yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Şayet köpeğinizin ne yediğini bilmek istiyor ve tarifleri taze olarak bizzat hazırlamak istiyorsanız, aşağıdaki menüyü deneyebilirsiniz.

Öncelikle çok dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır.

1) Yeni bir yemek şekline geçerken mutlaka azar azar ve alıştırarak geçmeniz gerekir. Ani değişiklikler köpeğinizi ishal/kabız yapabilir ya da bazı mide problemlerine yol açabilir.

2) Yemeğe yeni sebzeler eklerken küçük gramlarda eklemeniz lazım. Şayet bir tepki görmezseniz, miktarı arttırabilirsiniz.

Biz insanlarda olduğu gibi, aynı ırktan bile olsa her köpeğin anatomisi farklıdır. Bir köpeği rahatsız eden bir sebze/yemek, diğerini hiç etmeyebilir. Yeni bir şeylere geçerken 1-2 gün köpeğinizin vereceği reaksiyona lütfen dikkat ediniz.

3) Aşağıda sıralayacağımız sebzeler köpekler için YASAK grubundandır.

Patlıcan, Domates, Soğangiller, Pırasa, Ispanak (patates zararlı değil ama fazla nişasta içerdiğinden, kullanılması tavsiye edilmiyor)

 

Evde köpek maması tarifi :

- 2 kilo sebze (zararlı olanlar hariç)

- 1,5 kilo et (dana, tavuk veya hindi; tercih size kalmış)

- Göz kararı pirinç.

- Tuz veya baharat eklenmemelidir.

 

Sebzeleri üzerine çok az su ekleyerek düdüklü tencerede 10 dakika pişirip blendardan geçirerek yoğun sulu bir sebze karışımı elde edebilirsiniz. Bu karışımı leğen veya büyük bir tencereye aktarınız.

Ayrı bir tencerede eti pişirin. Protein çok uzun süre kaynamamalıdır. Bu kaynama esnasında köpeklere çok faydalı olan bazı mineralleri yitiriyorlar.Eti 5 dakika kaynatmanız yeterli olacaktır.

Pişen eti sebze karışımına katın. Suyunu dökmeyin, bu suda pirinci haşlayabilirsiniz. Böylece etin suya çıkan vitaminini de dökmemiş olursunuz. Pirinç de haşlandıktan sonra, karışıma ekleyin ve hepsini harmanlayın.

Günlük verilmesi gereken miktar köpeğin ideal kilosunun %3' ü kadardır. Şayet köpeğinizin kilo fazlası varsa bu oranı %2 yapabilirsiniz.

30 kilo olan bir köpek için bu yemek 5-6 gün kadar yetebilir.

 

Köpeğinizin her öğün yiyeceği kadar miktarı buzdolabı poşetlerine bölerek işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. İlk 3-4 poşeti buzdolabının alt kısmında, kalanını da derin dondurucuya koyarak saklayabilirsiniz. Buzdolabının alt kısmında bittikçe, buzluktan çıkarıp eriterek köpeğinize evde hazırladığınız, içerisinde ne olduğunu bildiğiniz bir öğün sunabilirsiniz. Probiyotik yoğurtlar da köpekler için çok faydalıdır. Haftada 2-3 kere probiyotik yoğurt ekleyerek öğünü zenginleştirebilirsiniz.

 

Her hafta sebzeleri ve et kaynağını değiştirerek köpeğinize çok severek yiyebileceği öğünler hazırlayabilirsiniz. Böylece o da her gün aynı yemeği yemeyerek, sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilir.

 

ÖNEMLİ NOT: Bu tarif yetişkin ve sağlıklı bir köpek içindir. Gelişimini tamamlamamış, yaşlı veya hasta köpeklerde  kullanımını için uygun olmayabilir veterinerinize danışmalısınız.

Etiketler: köpek maması
Ocak 05, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR