Evcil Hayvanlarda Amputasyon

Kediler ve köpekler hakkında

Amputasyon nedir?

Ampütasyon, tıbbi nedenlerden dolayı bir uzvun veya vücudun bir kısmının çıkarılması anlamına gelen cerrahi bir işlemdir. Bu operasyon, bir hastalığın veya enfeksiyonun yayılmasını önlemek, yaralanma veya travmayı gidermek veya kronik ağrıyı hafifletmek için gerekli olabilir. Ampütasyonlar, hasarın veya hastalığın derecesine bağlı olarak kısmi veya tam olabilir.  Modern veteriner cerrahi teknikler ve anestezi sayesinde amputasyonlar genellikle kedi ve köpekler tarafından iyi tolere edilir. 

Evcil Hayvanlarda Amputasyon

Amputasyon evcil hayvan sahiplerinin vermesi zor bir karar olabilir. Bu, evcil hayvanın vücudundan bir uzuvun veya uzuvun bir kısmının kesilerek vücuttan uzaklaştırılması her zaman bir çaresizliğin sonucudur. Bu operasyon, genellikle diğer tüm tedaviler başarısız olduğunda veya uzuv veya uzuvun bir kısmı evcil hayvanda ağrı ve rahatsızlığa neden olduğunda son çare olarak yapılır. İlaç veya diğer tedavilerle tedavi edilemeyen kanser, ağır yaralanma veya enfeksiyon durumlarında amputasyon gerekli olabilir.

Bir evcil hayvanın uzvunu kesme düşüncesi yürek parçalayıcı olsa da evcil hayvanların üç bacakla hayata uyum sağlayabileceğini unutmamak gerekir. Aslında birçok evcil hayvan işlemden sonra gelişir ve mutlu ve rahat bir hayat yaşayabilir. Evcil hayvanınız için en iyi seçenek olduğundan emin olmak amacıyla işlemin potansiyel sonuçlarını veterinerinize danışmanız ve görüş almanız önemlidir. Ampütasyondan sonra evcil hayvanın iyileşmesi ve daha az uzuvla hayata uyum sağlaması için zamana ihtiyacı olacaktır. Evcil hayvanın rahatça hareket etmesine yardımcı olmak için özel bir koşum takımı veya destek takması ya da protez gerekebilir. Evcil hayvanın güç kazanmasına yardımcı olmak için rehabilitasyon egzersizleri ve fizik tedavi de gerekli olabilir.

Ampütasyonların faydalarına rağmen evcil hayvanlar ve aileleri üzerinde önemli fiziksel ve psikolojik etkileri olabilir. Hastalar, tedavisi zor olabilecek hayalet uzuv ağrısı, ampute uzuvda ağrı veya rahatsızlık hissi yaşayabilir. Ek olarak hastalar, yaşam kalitelerini etkileyebilecek hareketlilik, öz bakım ve günlük aktivitelerde zorluklarla karşılaşabilirler. Uzuvları etkileyen tıbbi durumların tedavisinde amputasyonun her zaman ilk seçenek olmadığını unutmamak önemlidir. İlk önce ilaç tedavisi veya fizik tedavi gibi diğer müdahaleler denenebilir. Sonuçta, bir uzvun amputasyonu kararı dikkatli bir şekilde verilmeli ve hasta sahibinin görüşleri dikkate alınmalıdır.

Evcil Hayvanlarda  Amputasyon Türleri

Ön Bacak Amputasyonu
Evcil hayvanlarda amputasyon, dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gereken ciddi bir konudur. Farklı amputasyon türleri arasında en yaygın olanı ön bacak amputasyonudur. Bu prosedür, omuz ekleminden pençeye kadar tüm uzuvun çıkarılmasını içerir. Bu operasyon  bazı durumlarda hayat kurtarıcı bir seçenek olabilir. Bir evcil hayvanın ön bacağının amputasyonunu gerektirmesinin çeşitli nedenleri vardır. Kanser veya ciddi travma vakalarında amputasyon, hastalığın daha fazla yayılmasını önlemenin veya evcil hayvanınızın acı ve ıstırabını hafifletmenin tek yolu olabilir.

Bazı evcil hayvanlar, genel sağlık ve hareketlilik açısından amputasyon gerektiren konjenital uzuv deformiteleriyle de doğabilir. Bu işlemin ilk şokuna ve duygusal sıkıntısına rağmen, evcil hayvanlar üç ayaklı hayata oldukça iyi uyum sağlayabilirler. Ameliyat sonrası uygun bakım ve rehabilitasyonla çoğu evcil hayvan hareket kabiliyetini yeniden kazanabilir ve aktif, mutlu yaşamlar sürdürmeye devam edebilir. Aslında pek çok evcil hayvan sahibi, evcil hayvanlarının ampütasyondan sonra dünyayı yeni bir şekilde yönetmeyi öğrendikçe daha dayanıklı ve kararlı göründüklerini bildiriyor. 

Arka Ayak Amputasyonu
Arka ayak amputasyonubir evcil hayvanın, genellikle bir köpek veya kedinin arka ayağının çıkarılmasını içeren cerrahi bir prosedürdür.  Arka ayak, ayağın ayak bileği eklemini ve topuk kemiklerini içeren kısmıdır. Prosedür, ayak bileği eklemi ve topuk kemikleri de dahil olmak üzere arka ayağın tamamının yanı sıra yaralanma veya enfeksiyondan etkilenebilecek çevredeki dokuların çıkarılmasını içerir. Arka ayak amputasyonu çok sert bir önlem gibi görünse de, durumları nedeniyle ciddi ağrı veya ıstırap çeken evcil hayvanlar için genellikle en iyi hareket tarzı olabilir. Çoğu durumda, ayak arkası amputasyonu ağrıyı hafifletebilir ve evcil hayvanın yaşam kalitesini iyileştirerek sahipleriyle daha iyi vakit geçirmesini sağlayabilir. Evcil hayvanınızın arka ayak amputasyonunu düşünüyorsanız, prosedürü veterinerinizle iyice tartışmanız önemlidir. Size işlemin riskleri ve yararları hakkında daha fazla bilgi sağlayabilir ve bunun doğru olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilirler.

Kuyruk Amputasyonları
Kuyruk amputasyonlarının tıbbi nedenleri arasında tümörlerin çıkarılması veya kuyruktaki yaralanmalar yer alır. Bazı durumlarda evcil hayvanların kuyruklarında kanserli olabilecek tümörler gelişebilir. Bu durumlarda tümörün daha fazla yayılmasını önlemek için kuyruk amputasyonu gerekli olabilir. Ek olarak, kuyruktaki yaralanmalar da, özellikle yaralanma ciddiyse ve kuyruk kurtarılamazsa amputasyon gerektirebilir. Kuyruk amputasyonlarının davranışsal nedenleri arasında evcil hayvanın kuyruğunu yaralamaya yatkın olduğu durumlar yer alır. Bu özellikle hiperaktif veya yüksek av dürtüsü olan köpeklerde yaygın olabilir. Bir köpek sürekli kuyruğunu kovalıyorsa veya ısırıyorsa kuyruğun kesilmesini gerektirecek hasara neden olabilir. Kuyruk amputasyonlarının potansiyel yan etkileri ve riskleri olabileceğini unutmamak önemlidir. Evcil hayvanlar işlemden sonra ağrı ve rahatsızlık hissedebilir ve uygun iyileşmeyi sağlamak için takip bakımına ihtiyaç duyabilirler. 

Kedi ve köpeklerde amputasyon sonrası bakım ve önerileri

Bu büyük cerrahi işlemi geçiren kedi ve köpeklerin iyileşmesi ve refahı için çok önemlidir. Ampütasyondan sonra evcil hayvanlarda yaşam kalitelerini etkileyebilecek ağrı, rahatsızlık ve hareket kısıtlılığı yaşanabilir. Bu nedenle, iyileşmelerine yardımcı olmak ve yeni normale uyum sağlamalarına yardımcı olmak için uygun bakım ve desteğin sağlanması önemlidir. Ampütasyon sonrası bakımın en önemli yönlerinden biri ağrıyı yönetmektir. Ağrı ve rahatsızlığın hafifletilmesine yardımcı olmak için veteriner hekimin önerdiği şekilde ağrı kesici ilaç uygulanmalıdır. Ek olarak, evcil hayvanlar yumuşak, rahat yataklara yerleştirilmeli ve dinlenmeleri için sıcak ve sessiz bir ortam sağlanmalıdır. Yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınmak ve hareketlerini sınırlamak da ağrı yönetimine yardımcı olabilir. Bir diğer önemli husus enfeksiyonun önlenmesidir. Ameliyat bölgesi temiz ve kuru tutulmalı ve kızarıklık, şişlik veya akıntı gibi herhangi bir enfeksiyon belirtisi derhal veterinere bildirilmelidir. İyileşmenin ilerleyişini izlemek ve olası sorunların tespit edilip derhal ele alınmasını sağlamak için düzenli kontroller ve takip randevuları da gereklidir. Ayrıca amputasyon sonrası bakım, evcil hayvana destek sağlamayı da içerir.

Resim: Veteriner Hekim Tarkan Özçetin ve kedisi UMUT. 

  Kilo almayı kontrol altına Light Kedi Mamaları ile sağlayabilirsiniz!

 

Etiketler: Kediler ve köpekler hakkında
Şubat 17, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR