En İyi 5 Av Köpeği Cinsi

av köpekleri

Avcılık yüzyıllardır insan hayatında önemli bir yer tutmuştur. İlkel yaşamda hayatta kalabilmek için şart olan avcılık, günümüzde daha çok spor olarak adlandırılsa da bizler Petburada ailesi olarak bu sporu tasvip etmemekteyiz. Bir çok köpek ırkı adeta avcılık için yaratılmışlardır. Avcının vazgeçilmezi olan bu köpek ırkları arasında kullanım özelliklerine göre tercih edilmektedir. Kullanım amaçlarına göre köpekler avcılar tarafından koruma, iz sürme ve koku alma özellikleri göz önünde bulundurularak tercih edilirler.

İnsanoğlunun avcılık serüvenine başladığı ve hayatta kalma çabası olarak avlandığı dönemlerden bu yana, av köpekleri onların en büyük yardımcıları olmuştur. Köpekler, evcilleştirilmeleri ile birlikte gösterdikleri başarılar ve yeteneklere göre sınıflandırılmışlardır. Arama kurtarma, bekçi, av köpekleri bu sınıflandırmaya örnektir. Tekrar hatırlatmak gerekirse günümüzde avcılığı spor adı altında bir davranış olarak kabul etmemekteyiz. İçeriğinde canice mutluluk ve başarı barındıran hiç bir sporu kabul etmeyen bizler, bu makalemizde sadece av köpeklerini ve öne çıkan özelliklerini sıralayacağız.

1. İngiliz Setter

Yerden ve havadan koku takibi yapabilen bu ırk, aynı zamanda tutarlı fermaları ile ön plana çıkmaktadır.  Sakin yapısının yanında, saklanan avlara sinsice yaklaşarak onları ürkütmeden yerlerinin belirlenmesine yardımcı olur. Merada fazla havlamaz bu da avın kaçmamasını sağlar. 

2. Drahthaar

Dost canlısı olmanın yanında avcılar arasında en çok tercih edilen ırktır. Sahibine üstün sedakatinin yanı sıra, av kurguları avcının hedefe ulaşmasını kolaylaştırır. Tüy yapısı sayesinde göl gibi sulak alanlarda ve sürekli yağış alan bölgelerdeki avcılar için oldukça idealdir. Enerjik ve oyuncu bir ırk olan Alman Drahthaar, saklanan avı bulma konusunda son derece başarılıdır.

3. Kısa Tüylü Alman Puanteri (Kurzhaar)

Sessiz sakin karakterleri, hızlı hareket eden avların daha kolay yerlerinin belirlenmesinde kullanılır. Koku alma yetenekleri oldukça gelişmiş olan bu köpekler iz sürmede de oldukça başarılıdır. Çok sessiz biçimde hareket edebilen Kısa Tüylü Alman Puanteri, yüksek seviyede eğitilebilir bir ırktır. Av da dahil olmak üzere yetiştiricisi ile birlikte yaptığı her şeye karşı hevesli yapıdaki bu tür, akıllı ve arkadaş canlısıdır. Yalnız kalmayı sevmeyen Kısa Tüylü Alman Puanteri cinsinin dişi ve erkekteki ağırlığı 20 ile 32 kg arasında değişir. Alman Puanteri gelişmiş koku alma yeteneği ile av esnasında size bir hayli yardımcı olur.

4. Coonhound

Tazı ailesinin bir üyesi olan Coonhound zeki bir köpek cinsidir. Avının kaçması muhtemel yönü takip ederek kolayca sonuca ulaşan Coonhound, zorlu araziler için biçilmiş kaftan niteliğindedir. Söz konusu tür, yüksek hareket kabiliyeti sayesinde engebeli arazi şartlarında bile rakun, yaban domuzu, puma ve ayıların izini kolayca sürebilir. 

5. Puanter (Pointer)

İsimlerinin anlamından da tahmin edebileceğiniz gibi, Puanter ya da Pointer cinsi köpekler avlarını işaret eden bir köpek grubudur. Birçok uzman, fiziksel ve zihinsel yetenekleri nedeniyle onları en iyi arazi av köpeği cinsi olarak görüyor.

 

 

İlginizi Çekebilir: Köpek Eğitim Ürünleri.


 

 

Etiketler: av köpekleri
Ekim 10, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR