Depremde Köpeklerin Önemi Ve Eğitimi

Köpekler Hakkında

Depremde Köpeklerin Önemi Ve Deprem Köpeği


Köpekler, sadece yoldaşlarımız olarak değil, aynı zamanda hayat kurtarmaya yardımcı olan çalışan köpekler olarak bazı inanılmaz yeteneklere sahiptir. Arama ve kurtarma köpekleri gibi, yoğun eğitimle, aşırı zor koşullarda hayal edilemeyecekleri yapmakla görevlendirilirler. Eğitimli bir K-9 işleyicisinin yanında çalışarak, dünyanın dört bir yanındaki insanları bulmak ve trajediden kurtarmak için aşılmaz engellere karşı bir ekip olarak birlikte çalışırlar.

Arama ve kurtarma için eğitim alma arzunuz ve becerileriniz var mı? En iyi arkadaşınızın arama kurtarma köpeği olma yeteneği var mı? Arama kurtarma köpekleri eğitimi nasıl oluyor?

Eğitimli vahşi yaşam arama köpeklerinin kullanılması, kayıp/yaralı bir kurban bulma şansını önemli ölçüde artırır. Köpeklerdeki koku duyuları, insanların kırk katı büyüklüğündedir. Bu nedenle, eğitimli arama köpekleri bir enkazzedeyi bulmak için koku, ses ve görsel ipuçları kullanarak veya aynı derecede önemli olan, zor bir arama alanında (örn. Dar enkaz) enkaza daha kolay girerek yardımcı olurlar.
Köpekler, vahşi doğada arama işlevini yiyecek ve içecek bulmak için geliştirir. Vahşi doğada arama, köpekler için nispeten dikkat dağıtıcı ve tehlikelerden arınmış doğal bir ortamda iyi bir temel sağlar. Bir köpek ve sahibi, vahşi doğada arama konusunda eğitildikten sonra, su, çığ, deprem ve her türlü afette veya insan ölüsünün tespiti gibi amaçlar için eğitim alabilirler. (not: Ulusal standartlar yoktur, bu nedenle farklı bölgeler/ekipler farklı standartlara sahiptir.)


Arama ve kurtarma köpekleri nedir?

Arama ve kurtarma köpekleri, aşırı koşullarda insanları izlemek ve bulmak için sahada kullanılan çalışan köpeklerdir. Ayrıca, K-9 işleyicilerinin yanında bir ekip olarak çalışırlar. Bu köpekler, görevlerine yardımcı olmak için belirli bir dizi disiplinde ve oldukça yeteneklidir. 

Arama kurtarma köpeği eğitiminin temel bileşeni, her şeyden önce bir ekip olarak çalışmaktır. Bu amaç için çok sayıda köpek türü kullanılabilir. En yaygın kullanılan ırklar Alman Çoban Köpekleri ve Labrador Retrieverleridir. Bu köpekler, büyük engelleri aşacak kadar güçlü ve bir enkaza sığacak kadar küçük olmalıdır. Tipik olarak, eğitim yavru köpeklerle başlar, ancak genç bir köpeği eğitmek de mümkündür. Eğitim genellikle bir buçuk ile iki yıl civarı sürer.

Eğitimin önemli bir kısmı, sahibi ve köpek arasında erken dönemde güçlü bir bağ kurmaktır. Bir arama köpeği eğitmenin ilk adımı, sahibi köpekten kaçarken köpeğin tutulduğu "kaçma" olarak adlandırılır. Köpek serbest bırakıldığında sahibini kovalayacak ve bulacaktır. Kısa bir süre sonra sahibi köpeği tutar ve başka biri kaçar. Her "buluş, köpekle (yemeksiz) heyecan verici bir oyun seansı olmalıdır. Bu, köpeğin konuyu görev edinmesini sağlayacaktır. Bu tahrikler, bakıcının eğitimi boyunca köpeği nasıl manipüle ettiği olacaktır. Her uygulama probleminde, kaçışa tek bir yeni unsur (yani artan mesafe, gece veya rüzgâr yönü) eklenir ve her keşifte köpeği ödül olarak bekleyen "büyük bir ödül" vardır. 

 

Arama Kurtarma Köpeği Nasıl Seçilmeli?


İlk adım, mental olarak konuya yatkın bir köpek seçmek olmalıdır. Her köpek depremde yâ da doğal afetlerde arama kurtarmaya yatkın olmamaktadır.  Ayrıca, arama ve kurtarma alanındaki farklı disiplin türlerini bilmek önemlidir. Arama ve kurtarmanın siz ve köpeğiniz için potansiyel olarak uygun olup olmadığına karar verirseniz, aşağıdaki özellikler ile görevler belirlenmelidir.

Arama ve kurtarma köpeklerinin disiplinleri
Hava kokulu çalışan köpekler, havayı takip etmek için burunlarını kullanırlar ve bölge ararken tasmasız olma ihtimalleri daha yüksektir. Ek olarak, bu genellikle vahşi bir ortamda yapılır. Ayrıca, hava kokusu aramaları şunlardan etkilenir:

Hava durumu
Günün zamanı
Arazi
Bitki örtüsü
Çığ 

Takip/İzleme Köpekleri
İz süren/izleyen çalışan bir köpek, bir görevdeyken yerdeki bireysel kokuya odaklanmak üzere eğitilmiştir. Ek olarak, kişinin seyahat ettiği yönü aramak ve takip etmek daha uzun zaman alır. Örneğin, iz süren/takip eden çalışan köpekler, kolluk kuvvetlerinde polis köpeği olarak çok yoğun kullanılır.

Felaket ve Deprem Köpekleri
Afet arama kurtarma çalışan köpekler, bir doğal afet meydana geldikten sonra o bölgeye gönderilir. Aynı şekilde, görevleri de kurtarma çalışmalarını başlatmak için kokuyu bulmaktır. Ek olarak, bu köpekler tipik olarak tasmasızdır ve bakıcılar köpeğin durumunu takip eder. Aynı şekilde, ortam istikrarsız olabileceğinden, bu köpek için tehlikeli bir ortam olabilir.

Kadavra Köpekleri
Bir insan kalıntısı algılama köpeği, bir ortamdaki farklı ölü koku türlerini tanımlar. Ayrıca, bu çalışan köpekler genellikle ölen kişiyi belirtmek için suda kullanılır. 


Arama ve kurtarmaya nasıl başlanır?


Kendinizi arama ve kurtarma konusunda eğitin, sahadaki gazilerle röportaj yapın ve neler yapabileceğinizi inceleyin
Gerekli becerileri geliştirin ve eğitime başlayın
Gönüllü olun ve felaketlerden ve depremlerden haberdar olun
Kendinizi hazırlayın (fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak)
Bir arama ve kurtarma ekibi bulun ve onlarla sürekli temas halinde kalın
Arama ve kurtarma konusunda bir akıl hocası/eğitmen edinin
Köpeğinizi değerlendirin
Köpeğiniz için sağlam bir temel oluşturun

Takım çalışması aktivitelerini bağınızı güçlendirmenin ve köpeğinizin yeteneklerini test etmenin bir yolu olarak düşünün. Ayrıca, aktivitelerinizi evcil hayvanınızın beceri düzeyine göre kişiselleştirebilirsiniz. 
 

Etiketler: Köpekler Hakkında
Şubat 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR