Çikolata köpeği zehirler mi ?

Köpek hastalıkları

Çikolata köpeği zehirler mi ?

Hemen hemen herkesin hayır diyemediği bir  lezzettir çikolata. Bu mükemmel lezzet; nasıl olurda  köpekler için bir zehir olabilir ki? Çikolatada bulunan teobromin maddesi insanlar tarafından sindirilebilirken köpekler için maalesef tam tersidir. Köpekler teobromini kendi sistemlerinde zararsız hale getiremezler.

Bir köpeği zehirleyecek çikolata miktarı köpeğin hassasiyetine, yediği çikolatanın bitter yada sütlü çikolata oluşuna, köpeğin kilo ve ırkına bağlıdır. Sütlü çikolatalar bitterlere göre daha masumdur ama risk onlarda da vardır.

Genelleme yapılırsa arştırmalara göre 20 Kg lık bir köpek için 25 Gr çikolata zehir niteliği taşıyabilir. Köpeğinizi etkiliyecek miktarı tam bilmediğimizden bu harika lezzetten köpeğinizi uzak turmanızı tavsiye ederiz.

Çikolata ile zehirlenmenin ilk bulguları hiperaktivitedir. Kas titremeleri kusma ishal ve kalp atışlarında artış zehirlenmenin belirtisidir. Kusmak köpeğinizin faydasına olabilir bu sebepten veteriner hekimlerin ilk yaptığı köpeğinizin kusmasını sağlamaktır.

Siz de bu durumla karşı karşıya geldiğinizde size en yakın veteriner kliniğine gitmenizi tavsiye ederiz.

 

Köpeklerde çikolata zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Çikolata alımında yaklaşık yarım saat sonra görünen ilk belirti heyecanlı ve koşuşturan bir köpek davranışıdır. Hızlı nefes alma,  gözlerde korku ve ev içerisinde koşuşturma ilk belirtilerdendir. Zaman ilerledikçe bu hiperaktivite durumunun yerini kusma ve salya artışı alır. Kusma önüne geçilemez halde ve gözlerde kanlanmalar şekillenmektedir. 

Kusma aslında vücudun bir refleksi olup hayat kurtarıcı niteliktedir.  Köpeğinizin çikolata yemesinden sonra bu belirtilerle karşılaşıyorsanız vakit kaybetmeden kliniğin yolunu tutmalısınız.

 

Köpeklerde çikolata zehirlenmesi tedavisi

 

Teobromin zehirlenmesinin normal tedavisi, ağız yoluyla alınmasından itibaren iki saat içinde kusmanın sağlanmasıdır. Köpeğinizin çok miktarda çikolata yemiş olabileceğinden endişeleniyorsanız, duraksamadan veteriner hekiminizi aramalısınız.  Köpeğinizin midesinin yıkanması ve serum tedavisi mutlaka yapılması gerekenlerdir. Artan vücut ısısı kontrol altına alınmalıdır. Artan kalp ve dolaşım yükünün önüne geçilmesi için müdahale edilmelidir.

Etiketler: Köpek hastalıkları
Ocak 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR