Akvaryum Bakımı

akvaryum

Akvaryum Bakımı

  Akvaryumda balık ve diğer su canlılarını beslemek günümüzde oldukça popüler hobilerdendir. Her ne kadar zahmetli bir iş olsa da günün sonunda verilen emeğin karşılığı huzurla alınmaktadır. Aslında biyolojik dengesi oturmuş, balıkları, bitkileri ve dekorasyonu tamamlanmış, kısacası düzene girmiş bir akvaryumun bakımı fazla çaba gerektirmez. Fakat balıkların sağlıklı ve akvaryumun güzel kalması için düzenli olarak bir takım gerekli bakımları yerine getirmelisiniz. Bu konuda yapılabilecek en iyi şey, aksatmadan uygulanacak bir takvim oluşturmaktır.

 


Akvaryum Temizliği


  Akvaryum temizliği yaparken ayda bir %25 oranında su değişimi yapmak gerekir. Örneğin bu değişimi düzene oturtmak için her ayın son Pazar günü yapabilirsiniz. Su değişimi yaparken ısıtıcının fişini tedbir olarak çekmeyi ve değişimden sonra takmayı unutmayın. En az 48 saat havalanmış, 25 derece oda sıcaklığında çeşme suyu veya içme suyu kullanabilirsiniz. Bakımlı ve güzel kaldığı sürece akvaryumdan aldığınız keyif de devam edecektir.


  Akvaryumuzun sağlıklı bir bitki örtüsü varsa akvaryum kumu yıllarca temizlemeden yerinde kalabilir.

  

Akvaryum Bakımında Her Gün Yapılması Gerekenler


  Balıklarınıza günde 2 veya 3 kez birkaç dakika içinde bitirebilecekleri kadar yem verin. Fazla yem vermek hem balıklar için sağlıksızdır, hem de akvaryumun çabuk kirlenmesine sebebiyet verir.


  Balıklarınızın davranızlarını ve iştahlarını genel olarak bir gözden geçirin. Herhangi bir anormal durum hastalık belirtisi olabilir. Hastabir balığı vakit kaybetmeden küçük bir karantina akvaryumuna ayırmak gerekir. Gereken ilaçlamalar bu küçük akvaryumda yapılabilir. Balıklarınızın toplu olarak yaşadığı büyük akvaryumunuza kesinlikle ilaç atmayın. İlçaların birçoğu akvaryumdaki yararlı bakterileri de öldürerek biyolojik dengeyi bozar.


  Termometreye bir göz atarak suyun sıcaklığını kontrol edin. Kaliteli bir ısıtıcı termostatın akvaryum sıcaklığını ayarladığınız noktada yıllarca sabit tutulması gerekir. Fakat sıcaklıkta büyük oynamalar olursa nedenini araştırmak gerekirse de daha kaliteli bir akvaryum ısıtıcısı almak gerekir. Bu nedenler arasında ışıklandırma sistemi yüzünden veya doğrudan güneş aldığı için de akvaryum belli saatlerde ısınıyor olabilir.

 

  İlginizi çekebilir: Akvaryum Isıtıcıları

 


  Su çıkışına bakarak filtrenizin düzgün çalıştığından emin olun. Akvaryumda kaliteli bir filtrenin aylarca tıkanmadan ve yıllarca bozulmadan çalışabilmesi gerekir.

  

Akvaryum Bakımında Haftada Bir Yapılması Gerekenler

  Sağlıklı bir akvaryumda suyun biyolojik dengesi gereği yosunlanmalar oluşur. Yosunlanan ön camları çizmeyen türden akvaryumlar için özel tasarlanmış mıknatıslı silecekler kullanarak haftada bir temizleyin.

  

  İlginizi çekebilir: Mıknatıslı Akvaryum Cam Sileceği 

 

 


Akvaryum Bakımında İki Haftada Bir Yapılması Gerekenler

  Akvaryumda biriken artık maddelerin kısmen atılması ve eksilen minerallerin tamamlanması açısından %20-25 oranında düzenli su değişimleri oldukça önemlidir.


  Bir akvaryum hortumu aracılığıyla akvaryum tankının suyunu %20-25 kadarını boşaltın. Bu suyu dipten çekerek akvaryum tabanında birikmiş olan tortuları da temizleyebilirsiniz. Boşalttığınız suyun yerine dolduracağınız, temiz bir kapta üzeri açık dinlenmiş suya, balık sağlığını tehdit eden klor ve ağır metalleri nötralize etmek için iyi bir akvaryum su düzenleyici kullanın. Kullanma talimatlarını ürünlerin üzerinde bulabilirsiniz.

 


  İlginizi çekebilir: Akvaryum Su Düzenleyiciler

 


  Akvaryumuzda bol bitki özellikle Echinodorus türleri varsa suda eksilen demiri tamamlamak için dinlenmiş suya demirli sıvı gübre de eklemek yerinde olacaktır. Önerilen kullanma talimatlarını yine ürünlerin üzerinde bulabilirsiniz. Akvaryum bitki gübresi çeşitlerine göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz.


  Büyük olan akvaryumlarda düzenli su değişimleri ayda bir olarak da yapılabilir. Önemli olan su değişimlerini belirlenmiş bir periyoda göre yapmak. Aksi halde balıklarınız da düzensiz bir su değişiminden olumsuz yönde etkilenebilir.

 


Akvaryum Bitkilerinin Budanması


  Akvaryumuzun arka planına diktiğiniz ve hızlı uzayan tek gövdeden yaprak veren bitki türleri su yüzeyine çıktıkça budamak gerekir. Bitki gövdesini tepeden 15-20 aşağıdan keserek akvaryum tabanına gömün. Bir süre sonra kendiliğinden köklenmeye başlayacaktır.

 


Akvaryum Ön Filtrenin Temizlenmesi


  Bazı akvaryumlarda, esas filtrenin aylarca tıkanmadan çalışmasını sağlayacak, kolayca temizlenen bir ön filtre düzeni bulunur. Bu ön filtrenin en azından iki haftada bir suda çalkalanarak temizlenmesi gerekir.

 


Akvaryum Bakımında Ayda Bir Yapılması Gerekenler


  Akvaryumun için gerek olan 2 adet filtre vardır. İçine konan filtrelere, iç filtreler; dış kısmına konan filtrelere de dış filtre denir. Piyasada çok fazla filtre çeşidi olsa da, filtrelerin çoğunda en azından üç işlevi gerçekleştiren filtre malzemeleri bulunur.

  

  İlginizi çekebilir: Akvaryum Dış Filtreleri

 


  Kaba kirleri tutan ince filtre malzemelerinin çabuk tıkanmasını önleyen (mekanik) kaba ön filtre malzemeleri


  Üzerlerinde biyolojik arınmayı sağlayan yararlı bakterilerin kolonileştiği geniş yüzeyli biyolojik filtre malzemeleri


  Filtrenin su çıkışından hemen önce yer alan, ince tortuları tutan (mekanik) ince filtre malzemeleri

  

Akvaryum Mekanik Filtre


  Biyolojik filtre işlevi olmayan ya da az olan, sudaki tortuları tutmak için kullanılan filtredir. Mekanik akvaryum filtreleri önce içi su dolu bir kovada kaba kirlerinden arınmalı, sonra akar musluk altında iyice çalkalanarak temizlenmelidir. İnce mekanik filtre malzemesi çoğu zaman yenisiyle değiştirilir.


  Biyolojik filtre malzemesi, yerleşmiş bakteri kolonilerine zarar vermemek için en iyisi eski akvaryum suyuyla hafifçe çalkalanmalıdır. Biyolojik filtre malzemesi yenilense dahi içine bir miktar eski biyolojik filtre malzemesinden katılarak aşılanmalıdır. Bu yeterli bakteri popülasyonunun çabucak oluşmasına katkı sağlayacaktır.

 


   İlginizi çekebilir: Akvaryum İç Filtreleri

 

 

Etiketler: akvaryum temizliği, akvaryum bakımı,
Haziran 29, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR