Köpeklerde Akupunktur Tedavisi

Köpek hakkında

Akupunktur Nedir? Köpeklerde Akupunktur Tedavisi

Akupunktur, vücudu tekrar denge durumuna getirmeye yardımcı olmak için vücuttaki belirli noktalara çok ince iğnelerin sokulmasını içeren geleneksel bir Çin tıbbi tekniğidir. Akupunktur, Çinliler tarafından en az dört bin yıldır insanlarda ve hayvanlarda kullanılmaktadır. 1970'lerden bu yana, teknik Batı ülkelerinde daha iyi bilinir hale gelmiştir ve kedi ve köpek gibi evcil hayvanlara büyük bir başarıyla uygulanmaya veteriner hekimlerce başlanmıştır. Günümüzde akupunktur, hem tıp hem de veterinerlik meslekleri tarafından, bazı durumlarda geleneksel batı tıbbından çok daha fazla sonuç veren alternatif bir tedavi olarak kabul görmektedir.

Akupunktur, vücudun kendi kendini iyileştirme yeteneğini kullanır. Bu sayede hastada sağlık ve dengeyi kurar. Buna çeşitli vücut sistemlerinin uyarılması aracılık eder. Sinir sistemi, endokrin sistem, dolaşım sistemi ve lenfatik sistem akupunkturla tedavi edilebilen sistemlerdir.

Akupunktur nasıl çalışır?

Çinliler, akupunktur uygulayıcılarına rehberlik etmek için oldukça karmaşık teoriler geliştirdiler. Bu teori, binlerce yıl boyunca insan ve hayvanlardaki uyumsuzluk kalıplarının dikkatli gözlemleriyle rafine edilmiştir. Çin perspektifinden akupunktur, iç organlar arasında ve vücudun yüzeyine yakın akan enerji meridyenleri aracılığıyla enerji akışını (Qi) etkiler. Akupunktur noktalarının belirli kombinasyonlarını seçerek meridyenler boyunca iç organların ve yapıların işlevleri geliştirilebilir.

Son yıllarda akupunkturun mekanizmalarını bilimsel, Batılı bir bakış açısıyla açıklamaya çalışmak için birçok araştırma yapılmıştır. Ağrılı uyaranları omurilik seviyesinde bloke ettiği ve ayrıca vücutta ağrı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olan bir dizi başka doğal maddenin (örneğin endorfinler - morfine bağlı doğal kimyasallar) salınmasına neden olduğu kanıtlanmıştır. Akupunktur uygulaması, beyin nörotransmiterlerini ve çeşitli hormon düzeylerini etkiler. İğneler çok keskindir, bu nedenle batmaları çok acı verici değildir ve endorfinlerin salınması genellikle tedavi sırasında hayvanın rahatlamasına neden olur.

 

 

 

Akupunktur hangi durumları tedavi edebilir?

Akupunktur, çok çeşitli bozuklukları kontrol etmek için tek başına veya diğer tedavilerle kombinasyon halinde kullanılabilir. Artrit, topallık, omurga hastalığı ve kas ağrısı gibi kas-iskelet sistemi durumlarında özellikle yararlıdır. Ayrıca sinir, mide-bağırsak, kalp, solunum, üreme, idrar ve bağışıklık sistemi hastalıklarının yanı sıra cilt hastalıklarını tedavi etmek için de kullanılabilir. Akupunktur çok güvenlidir ve bazen ilaç tedavisinde görülen yan etkilere sahip değildir.

Akupunktur, çok çeşitli sağlık durumlarını tedavi etmek için de uygulanabilir. Bununla birlikte, hastaların çoğu kas-iskelet problemlerini tedavi etmek için akupunktur kullanır. Güvenli ve ilaçsız bir tedavi olup, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok hasta için faydalıdır:

Artrit

Kronik ağrı

Spinal veya nörolojik durumlar

Sırt ve boyun ağrısı

Zayıf hareketlilik

Akupunktur tedavisi nasıl yapılır?

Her tedavi seansı 10-30 dakika sürer ve en sık haftalık aralıklarla gerçekleşir. Bazı hayvanlar bir tedaviden sonra hızla iyileşir, diğerleri iyileşmeden önce yaklaşık bir gün biraz daha kötüleşir ve diğerleri herhangi bir iyileşme kaydedilmeden önce birkaç tedaviye ihtiyaç duyar. İlgili seansların sayısı, tedavi edilen soruna bağlıdır.

Akupunkturun Köpeğiniz İçin Faydaları Nelerdir?

Akupunkturun terapötik etkisine atfedilebilecek birçok faydası vardır. Aşağıda bu avantajlardan bazıları verilmiştir:

Endorfin salınımı: Bu beyinde üretilen doğal bir hormondur. Sonuç olarak, ağrıyı hafifletir ve bireyde genel bir iyilik duygusu oluşturur.

Kortizol salınımı: Bu doğal bir anti-inflamatuar hormondur. Kortizol aynı zamanda bir stres hormonu olarak da bilinir; strese tepki olarak vücut tarafından doğal olarak salınır. Dahası, bu vücudun stresle daha iyi başa çıkmasını sağlar.

Vücuttaki ağrı sinyallerini bloke edin: ağrı sinyalleri sinir sisteminin birçok seviyesinde bloke edilir. Bu, ağrının lokal bölgesinde meydana gelebilir. Genellikle omurilik seviyesinde ve beyin seviyesinde oluşur.

Enflamasyonu azaltın: Akupunktur tarafından indüklenen sinir uyarımı, biyokimyasal sinyal yollarına yol açar. Daha sonra vücuttaki iltihabı düzenlemek ve azaltmak için hareket edecektir.

Bağışıklık sistemini uyarır: bazı akupunktur noktalarının bağışıklık sistemini güçlendirdiği gösterilmiştir. Bu, kan dolaşımında dolaşan beyaz kan hücrelerinin sayısını artırarak mümkündür.

Yerel bölgelere kan akışını artırın: akupunktur noktaları sorunlu bölgelere kan çeker. Sonuç olarak, bu alanlarda iyileşmeyi teşvik etmek.

Etiketler: Köpek hakkında
Temmuz 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR