Akita Irkı ve Özellikleri

Köpekler Hakkında

Akita Irkı ve Özellikleri

Akita, kısa, kalın, çift tüyü, kalın boynu, dik üçgen kulakları ve dolgun, dik kıvrık kuyruğu gibi kendine özgü fiziksel özellikleri olan ,Japon kökenli büyük, asil, sadık ve cesur bir çalışma köpeğidir. Genel olarak Akita, gerekli gördüğünde havlasa da kasıtlı, iradeli ve sessizdir, değerli bir arkadaş olmanın yanı sıra mükemmel bir koruyucudur. Ancak küçük çocukları ve diğer evcil hayvanları olan bir aile köpeği olarak önerilmez.

Akita'nın Özellikleri

Akita, aile üyelerine karşı şaşırtıcı derecede tatlı ve sevecen olabilse de, küçük çocukların veya diğer köpeklerin olmadığı bir eve uygundur. Evini küçükse ve Akita'nın sizin için doğru cins olduğuna karar verirseniz, ömür boyu sadık ve kararlı bir yol arkadaşınız olacaktır.

Sevgi Düzeyi Yüksek
Samimiyet Düşük
Çocuk Dostu Düşük
Hayvan dostu Düşük
Egzersiz İhtiyaçları Yüksek
Oyunculuk Yüksek
Eğitilebilirlik Orta
Havlama Eğilimi Düşük
Tüy Dökülme Miktarı Yüksek
Tüy Bakımı Yüksek
Vücut Direnci Yüksek

Akita Irkı Köpeklerin Tarihi

Akita, Japonya'nın yerlisidir. Cins, birkaç yüz yıl veya daha öncesine kadar izlenebildiği kuzey Japonya dağlarında bir bekçi köpeği ve çok amaçlı avcı olarak geliştirildi. Geleneksel olarak Akita, Japon halkı için sağlığı ve iyi şansı temsil eder. Japonya, 1934'te bir cins standardı oluşturdu. Dünya Savaşı ve Japonya'daki yoksunluklar, hükümetin tüm Akitaları öldürme emriyle sonuçlandı. Bazıları sadece dağlarda serbest bırakılarak veya onları Alman çobanlarıyla melezleyerek kurtardı. Savaştan sonra, hayatta kalanların dikkatli bir şekilde yetiştirilmesi ve diğer ırklarla melezlemelerin özelliklerini ortadan kaldırma çabaları yoluyla türü yeniden tesis etme çabaları başladı. ABD'deki ilk Akita'nın 1937'de Japonya'da seyahat ederken türe düşkün olan Helen Keller tarafından getirildiğine inanılıyor. Akita, 1972'de American Kennel Club (AKC) tarafından resmen tanındı.

Japon Akita standartları, Amerikan Akita standartlarından farklıdır. Japon Akitaları sınırlı bir renk yelpazesine sahipken, Amerikan Akitaları tüm renklerde kabul edilir. Amerikan Akita, melez özelliklerin çoğunu korudu ve daha büyük ve daha ağır kemiklidir. Amerikan Akitalarının kafası ayıya benzerken, Japon Akitalarının kafası daha çok tilkiye benzer. Amerikan Akitaları genellikle karanlık bir maskeye sahipken, Japon standartlarına göre buna izin verilmez. Akita'nın sadakati, 1923 doğumlu ve bir Toyko profesörüne ait olan köpek Hachiko tarafından özetlenmiştir. Hachiko her gün profesöre trene kadar eşlik eder ve her öğleden sonra ona eve kadar eşlik etmek için geri döner. Profesör iş yerinde öldüğünde, dokuz yıl boyunca her gün istasyona yürüyerek gidip gelmeye devam etti, İşte bu hikaye tüm dünyaya nam saldı veböylece Akita insanların kalbini fethetti. 

Akita Bakımı Nasıl Olmalı?

Akitalar çok güçlü ve atletiktir, bu da bol miktarda egzersiz ve ciddi eğitim gerektiği anlamına gelir. Ayrıca çoğu köpekten çok daha fazla tüy döktüğü bilinmektedir. Akita aynı zamanda yemek yedikten sonra kendini temizlemeye yönelik kedi benzeri davranışıyla da bilinir ve çoğunlukla kalın kürkü nedeniyle sıcak havayı sevmez.
Egzersiz : Bu cins nispeten yüksek bir enerji seviyesine sahiptir ve günde en az bir veya iki tempolu yürüyüşten oluşan günde 30 ila 60 dakika egzersiz yapmalıdır  . Ancak bir Akita'yı, diğer köpeklere karşı saldırgan eğilimlerinin görülebileceği bir köpek parkında gezdirmekten kaçınmanız gerekebilir. 
Deri ve tüy bakımı: Akita'nın sert, düz ve yumuşak, kalın bir tüy yapısı vardır. Cins, nispeten yüksek  ve yılda yaklaşık iki kez aşırı oranda tüy döker. Temel rutin  bakım  , bu cinsin bakım için ihtiyaç duyduğu tek şeydir. Haftalık fırçalama tüy sağlığını koruyacak ve tüy dökümünü azaltacaktır.
Akita Eğitimi: Akitalar çok zeki köpeklerdir ancak aynı zamanda inatçı oldukları da bilinmektedir. Uygun  itaat eğitimi  ve sosyalleşme, Akita'nızı kontrol altında tutmanıza ve daha iyi kişilik özelliklerinin ortaya çıkmasına yardımcı olabilir. Akita'nın güçlü bir av güdüsü vardır, genellikle yabancıların yanında tereddüt eder ve diğer köpeklerle her zaman anlaşamayabilir.

Akita’ nın Yaygın Sağlık Sorunları

Akitalarda bazı kalıtsal sağlık sorunları ortaya çıkabilir.Bunlar;
Kalça Displazisi : Bu, artrit ve topallığa yol açabilen kalıtsal bir durumdur. Kalça displazisi olan köpekler yetiştirilmemelidir.
Gastrik Dilatasyon-Volvulus : Bu, çok hızlı yemek ve içmekten kaynaklanan şişkinliktir ve gaz üretimine yol açar. Mide dönmesi, kan akışını keser ve tıbbi bir acil durum haline gelir.
Hipotiroidizm : Bu, yetersiz çalışan bir tiroid bezidir ve diyet ve ilaçla düzeltilebilir.
Sebasöz Adenit (SA) : Akitas'taki bu kalıtsal otoimmün cilt hastalığıdır. Derideki yağ bezlerinin iltihaplanmasına ve tahrip olmasına yol açar. Çoğunlukla baştaki ve sırttaki kılların dökülmesiyle oluşan kozmetik bir sorundur.
 
Akitaların Diyet ve Beslenmesi

Akita yavruları hızlı büyürler ve çok hızlı büyümemeleri için yüksek kaliteli, düşük kalorili bir kuru köpek mamasına ihtiyaç duyarlar. Yetişkin Akitalar günde iki kez kuru mama ile beslenmelidir. 

Etiketler: Köpekler Hakkında
Haziran 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR