Scottish Fold ve Osteokondrodisplazi

Kedi Hastalıkları

Scottish Fold Osteokondrodisplazi

Bazen "Lops" olarak adlandırılan Scottish Fold kedileri, benzersiz yuvarlak görünümleriyle bilinir. Pek çok Scottish Fold, kulaklarının öne doğru kıvrılmasına ve başlarına neredeyse düz bir şekilde oturmasına neden olan, kafalarına ve yüzlerine yuvarlak bir görünüm veren genetik bir mutasyona sahiptir. Büyük yuvarlak gözleriyle birleştiğinde, Scottish Fold'ların genellikle baykuşa benzediği söylenir ve gülümsüyormuş gibi görünmelerini sağlayan tatlı ifadeleri vardır.

Scottish Fold tartışmalı bir cinstir. Osteokondrodisplazi  bu kedilere benzersiz görünümlerini veren  kıkırdak oluşumunu etkiler ve çeşitli şekil bozukluklarına neden olabilir.  Kediler en çok kıvrık kulak görünümleriyle tanınırken, aynı zamanda düz kulaklarla da gelirler. Tüm Scottish Fold yavruları düz kulaklarla doğarlar. Yavru kediler kalıtsal osteokondrodisplaziye sahipse, kulakları yaklaşık üç ila dört haftalıkken katlanır. 

Scottish Fold osteochondrodysplasia, bu kedi ırkına özgü kalıtsal bir kemik ve kıkırdak bozukluğudur. Osteokondrodisplazi olarak bilinen bu hastalık ,  Scottish Fold ırkına özeldir. Osteokondrodisplazi, kemiklerin ("osteo") ve kıkırdağın ("kondro") bozukluğudur ("displazi"). Kasları ve kemikleri etkileyen hastalık, kas-iskelet bozuklukları ile tarif edilebilir.

Scottish Fold, başının önüne doğru öne ve aşağıya doğru kıvrılan "katlanmış" kulaklarıyla öne çıkan bir evcil kedi türüdür. Bu fenotip, vücuttaki kıkırdağı etkileyen baskın bir gen mutasyonundan kaynaklanır. Kıvrık kulakları kedinin çekici görünmesini sağlasa da, şiddetli ve ağrılı kireçlenmeye yol açan ciddi kıkırdak anormalliklerine de neden olur. 

Etkilenen kediler, kısa, geniş uzuvlar ve kısa, esnek olmayan bir kuyruk olarak görünen ağrılı kemik deformitesi gösterir. Topallık, şişmiş bilek ve ayak bileği eklemleri, anormal yürüyüş sergilerler ve hareket etmeye ve zıplamaya isteksizdirler. Daha ciddi vakalarda, kedi tamamen yürüyemez.

Bozukluk, öykü ve muayeneye dayalı olarak teşhis edilebilir. Muayene, radyoloji, kemik taraması, MRI ve spiral BT kullanılarak uzuvların görüntülenmesi ile olur. Scottish Fold osteochondrodysplasia'ya baskın bir gen neden olduğu için, homozigot kedilerin heterozigot kedilerden daha ciddi şekilde etkilendiği görülmektedir. Homozigot kedilerde 7 haftalıktan itibaren röntgende teşhis edilebilirken, heterozigot kedilerde 6 aylıktan itibaren tespit edilebilir.

Şu anda İskoç Fold osteokondrodisplazisi için belirli bir tedavi yoktur.

Scottish Fold osteochondrodysplasia, TRPV4 genindeki mutasyonundan kaynaklanır. Bu gen, kalsiyum geçirgen bir iyon kanalını kodlar ve kondrositler, osteoblastlar ve osteoklastlar dahil olmak üzere çeşitli dokularda ifade edilir. TRPV4 geninin doğru aktivitesi, hücre farklılaşması ve doku homeostazı için önemlidir. Bu gen içindeki çeşitli mutasyonlar, farklı insan iskelet displazileri ile ilişkilendirilmiştir.

Scottish Fold osteochondrodysplasia, otozomal dominant bir modelde kalıtılır ve mutasyon kedileri için hem homozigot hem de heterozigot semptomlar geliştirir. Homozigot kediler, heterozigot kedilere göre semptomları daha erken geliştiriyor ve semptomları daha şiddetli görünüyor.

kedi kumu

İlginizi Çekebilecek Yazı Başlıkları

Scottish Fold - Kıvrık Kulaklı Kedi

  Scottish Fold kedilerin diğer kedilerden en benzersiz özelliği başın önüne ve aşağıya doğru yatık şekilde duran kıvrık kulakları dır. Bu kıvrık kulaklar ile ortaya çıkan görünümünü birçok kedisever ve kedi hakemleri şirin bir ''baykuş'' veya ''ayıcık'' olarak ifade ederler. Kıvrık kulakları ile tanınan bu ırk Amerika'da popüler ilk on kedi arasında yer alır. Ülkemizde ise ilk sırada tercih edilen en popüler ırktır.

Yazının Devamı >>

Kedi Hastalıkları

  Kedi hastalıkları bazen tehlikeli olabilir. Bu sebeple kedilerin sağlıklı olduğundan da emin olmak, düzenli olarak veteriner hekime muayeneye götürmek gerekir. Sevimli evcil hayvanınıza ne kadar iyi bakarsanız bakın bazen onlar da hasta olabilir. 

Yazının Devamı >>

Kedilerde Kısırlaştırma

Kedilerin cinsel olgunluk dönemine girdiğini, hareketlerindeki değişikliklerden anlamak mümkündür. Dişi kedi her zamankinden fazla miyavlamaya, mırlamaya başlar. Sahibine daha yakın, daha şefkatli, devamlı sevgi istiyormuş gibi davranır. Sırtını kamburlaştırıp, kuyruğunu havaya kaldırarak, yana doğru çeker. Bu esnada ön ayaklarıyla hamur yoğurma hareketi yapar. İdrar sayısında artış görülebilir. İştahları kesilebilir.

Yazının Devamı >>

Kedilerde Nezle

  Nezle hemen hemen her insanın yaşadığı hastalıklardan biridir ve oldukça sık yakalanılabilir bir hastalıktır. Muhtemelen sıkça yakalanmadan dolayı pek de ciddiye alınmaz. Kedi nezlesi ise insan nezlesinden oldukça farklıdır ve özellikle yavru kediler için ölümcül sonuçları olabilir. Kedilerde görülen nezle üşütmenin aksine virüs ile şekillenen bir hastalıktır. Öyle ki bağışıklık sistemi düşük, zayıf olan kedileri hayattan koparabilir.

Yazının Devamı >>

 

 

Etiketler: Kedi Hastalıkları
Nisan 11, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR