Küçük Irk Köpekler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Küçük Irk Köpekler

Küçük Irk Köpekler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  Bir evcil hayvan sahiplenmek istenildiğinde onların hem sağlığına hem de bakımına özenle dikkat edilmesi gerektiği bilinmelidir. Ancak her ırk farklı bakıma ve özene ihtiyaç duyar. Bu yüzden de her ırk köpek için aynı bakımı uygulayıp aynı özeni göstermek doğru değildir. Bu konu ile ilgili olarak küçük ırk köpeklerden bahsedilebilir çünkü küçük ırk köpekler diğer cins köpeklere kıyasla daha farklı bir özene ve bakıma ihtiyaç duyarlar.

Küçük Irk Köpekler İçin Soğuk Hava Koşullarında Nelere Dikkat Edilmeli?

  Küçük ırk köpeklerin ve diğer köpeklerin tüyleri termal bir görev görerek onlara kış aylarında yardımcı olur. Ancak küçük ırk köpeklerde durum biraz daha farklıdır. Bunun nedeni ise küçük ırk köpeklerin yağ tabakasının diğer köpeklere kıyasla çok daha ince olmasıdır. Hipotermi gibi aşırı üşüme sonucunda ortaya çıkan durumlara da genellikle küçük ırk köpeklerde rastlandığı unutulmamalıdır. Bu yüzden ince yağ tabakasına sahip olan küçük ırk köpekler soğuk hava ile çok temasta bulundurulmamalıdır. Ayrıca küçük ırk köpeklerin tüy yapıları da diğer köpeklere göre daha seyrek ya da ince olabilir. Bu durum da onların normalden çok daha fazla üşümesine neden olur. Tüm bunları önlemek amacıyla soğuk havalarda zorunda olmadıkça dışarı çıkarılmamalıdırlar. Bununla birlikte çıkarılması gereken durumlarda da üzerlerine mutlaka kıyafet giydirilmelidir. Rüzgar, yağmur ve nem gibi faktörler de küçük ırk köpeklere daha soğuk hissettirir. Bunlar ve benzeri gibi hava koşullarında son derece dikkatli olunmalıdır.

  İlginizi çekebilir: Köpek Yatakları

Küçük Irk Köpeklerin Beslenmesi

  Küçük ırk köpeklerin metabolizması diğer köpeklerden çok daha hızlı çalışır. Bunun nedeni ise küçük ırk köpeklerin vücut ısılarını koruyabilmek için daha fazla çaba sarf etmeleridir. Daha fazla hareket ve çabanın sonucunda ise daha sık beslenmeye yani daha fazla kalori tüketmeye ihtiyaç duyarlar. Bu gibi durumlar için küçük ırk köpeklere göre hazırlanan özel mamalar bulunmaktadır. Bu özel küçük ırk köpek mamaları onların besin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurur. Aynı zamanda ağızlarının büyüklüğüne de uygun olarak hazırlanırlar. Daha küçük tanecikli mamaların yutulması küçük ırk köpekler için daha kolaydır ve bu yüzden de onlar için bu tür mamalar alınmalıdır. Küçük ırk köpek maması çeşitleri onların ağız sağlığına da destek olur. Küçük ırk köpeklerin beslenmesi için ek gıda gibi konularla ilgili olarak da veterinere danışılmalıdır. Evde pişirilen yemekler yedirilmek istendiğinde ise onlara uygun bir besin dengesi sağlandığından ve onlara zarar vermeyeceğinden emin olunmalıdır.

Küçük Irk Köpeklerin Diş Bakımı

  Küçük ırk köpeklerin bazılarının dişlerinde çürükler oluşabilir. Bu gibi sorunlar genellikle 3 yaşından sonra ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda küçük ırk köpeklerde ağız kokusu ve diş eti kanamasıyla karşılaşılabilir. Ek olarak da hissedilen acılardan kaynaklı ağız muayenelerini reddetme gibi sorunlar ortaya çıkarabilirler. Küçük ırk köpeklerin ağız sağlığını korumak için dişlerinin düzenli olarak fırçalanması gereklidir. Diş fırçalama işleminin nasıl doğru yapılacağı konusunda doğru hareket etmek için gerekli uzmana da danışılmalıdır. Diş fırçalamasının yanına ek olarak veterinere gidilmelidir. Küçük ırk köpekler için gerekli olan periyodik ağız kontrolü ve diş, diş eti temizliği gibi temizlikler yaptırılmalıdır. Bu yöntemler uygulanarak oluşabilecek diş ve diş eti sorunlarının da önüne geçilmiş olunur. Küçük ırkların ağız sağlığını devam ettirebilmek için onların ırkına uygun mamalar kullanılmalıdır.

Küçük Irk Köpeklerde Tırnak Bakımı

  Küçük ırk köpeklerde tırnak kesimi yapılırken diğer köpeklere kıyasla daha dikkatli olunmalıdır. Ayrıca küçük ırk köpeklerin tırnakları daha fazla bakıma ve daha sık kesilmeye ihtiyaç duyar. Bunun nedeni ise tırnaklarının diğer ırk köpeklere oranla çok daha yumuşak olmasıdır. Küçük ırk köpekler genel olarak evlerde beslenip bakıldığı için dışarda egzersiz yapma gibi işlemleri sık sık yerine getiremezler. Sokakta yaşamaya daha uygun olan ırktaki köpekler dışarda sıklıkla vakit geçirip egzersiz yapmaya fırsat bulurlar. Ancak küçük ırk köpekler tırnaklarının sertleşmesi için çok fazla fırsata sahip değildir. Bunların yanında küçük ırk köpeklerin düşük kiloya sahip olması da tırnaklarının yumuşak olmasına sebep olur. Tırnak kesme işleminin nasıl doğru yapılacağı ile ilgili olarak da veterinerden bilgi alınabilir.

Küçük Irk Köpeklerde Kalp Sağlığı

  Küçük ırk köpeklerin kalp kapakçıkları yüzde 60’lık bir oranda soruna yol açarlar. Bu da kalplerinin zayıflamasına ve yeterli kan pompalayamamasına neden olabilir. Bu gibi sorunlar küçük ırk köpeklerde 10 yaşından sonra daha sık görülür. Sık sık ve aşırı nefes alma gibi belirtiler gösteren bu rahatsızlık hastalığın fark edilmesinde yardımcı olabilir. Düzenli veteriner kontrolü de bu gibi kalp hastalıklarının ve oluşabilecek diğer hastalıkların önüne geçilmesini sağlar.

küçük ırk köpek maması

Etiketler: küçük ırk köpekler,
Şubat 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR