Kedilerin Midesinde Oluşan Tüy Yumağı

kedilerde tüy yumağı

Kedilerde Tüy Yumağı

  Kediler temizlikleriyle ün salmış canlılardır. Öyle ki 24 saatin en az 4 saatini kendilerini yalayarak geçirirler. Bu uzun uğraşın altında birçok sebep vardır. Bazen üzerlerine sinen kokulardan, bazen yaraları temizlemek için, bazen serinlemek, bazen de tüylerini temizlemek için bu davranışta bulunurlar. Kediler vücutlarından kopan tüylerini yalamayla beraber yutarlar. Dillerine yapışan tüyleri tükürmek zor olduğundan genelde o tüyler mideye gitmektedir. Bu tüyler çoğunlukla dışkı yoluyla atılır. Ancak bazen tüyler midede birikir, topaklaşır ve yumaklara dönüşür. Böyle olduğu zamanlarda öğürüp kusmaya çalışırlar. Özellikle uzun tüylü kedilerde bu olaya daha sık rastlanır.

Kedilerin Midesin Tüy Birikmesi

  Kedilerin midesinde biriken tüyler zaman zaman iştahsızlık yaratabilir. Buna bağlı olarak da evcil hayvanınızda kilo kaybı yaşanabilir. Kediniz zaman zaman bu tüy yumağını dışarıya çıkarmak için öğürebilir. Kusma gibi semptonlar da midede tüy birikmesinden kaynaklı görülebilmektedir. Eğer bu tür semptonlar sizin de kedinizde varsa ve geçmiyorsa vakit kaybetmeden evcil hayvanınızı bir veteriner götürmenizi öneririz. Muhtemelen veteriner hekim bir operasyonla tüy yumağını dışarı çıkartacaktır.

Kedilerde Tüy Yumağı Oluşması Nasıl Önlenir?

  Kedilerin derilerinde biriken ölü tüyleri ve derileri uzaklaştırmanız, midesine giden tüy miktarını da doğal olarak azaltacaktır. Bu yüzden evcil hayvanınızı sık sık kedi tarağı ile taramalısınız. Normal zamanda en az haftada bir kez, tüy dökme mevsimlerinde yani bahar aylarında haftada en az 2-3 kere taramalısınız. Bu tarama işlemi ile kedinizin derisinin daha sağlıklı ve parlak olduğunu kısa zamanda farkedeceksiniz.

  Evcil hayvanınıza düzenli aralıklarla kedi maltı verin. Kedi maltını ister kedi mamasına katın, ister patisine sürün isterseniz de direkt tüpten yalamasına izin vererek yemesini sağlayın. Kedi maltı kedilerin midelerde oluşan tüy yumaklarının, sindirilemeyen bileşenlerin dışkı yoluyla atılmasına yardım eder.

kedi maltı

 

  Sevimli dostunuza kedi çimi alarak da mide sorunlarını atlatmalarına yardım edebilirsiniz. Kedi çimi midelerinde biriken tüy yumaklarını temizlemeye yardım ederken aynı zamanda sindirim sistemlerini de düzene sokar. Bu yüzden evinizin bir köşesinde mutlaka kedi çimi de bulundurmanızda yarar vardır. Evcil hayvanınız gerekli gördüğü taktirde saksıya yönelecek ve ihtiyacı kadar çimden yiyecektir.

  Kedinizin hem uzun ömürlü hem de sağlıklı olması için kaliteli kedi maması kullanmanız gerekmektedir. Kaliteli kedi mamalarında yüksek lif oranı bulunduğundan bağırsaktaki tüy yumağı oluşumunu da azaltmaya yardımcı olur. Böylelikle midedeki ve bağırsaktaki tüyden kaynaklı sorunların da önüne geçebilirsiniz.

 

  İlginizi çekebilir: Kedilerde Karın Ağrısı

Etiketler: kedilerde tüy yumağı, kedi maltı, kedi çimi,
Nisan 20, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR