Kedilerde Göz Sorunlarının Belirtileri

Kediler hakkında

Kedilerde Göz Sorunlarının Belirtileri

Kedilerin gözleri, kir ve toz gibi kalıntıları yıkayarak onları koruyan nemli bir dış katmana sahiptir. Son zamanlarda kedinizin gözlerinin normalden daha fazla sulanmaya başladığını fark ederseniz veya gözlerini kıstığını fark ederseniz, bir sağlık sorunu olabilir. Bazen şeffaf bir akıntı bazen mikropların karıştığı iltihaplı gözyaşı bazen de kanlı gözyaşı ile birçok kediye rastlamışsınızdır. İşte göz sulanmasının şekli ve görüntüsü ne olursa olsun bu bir sağlık sorunudur.  
Daha önce kedilerde iltihaplı göz akıntısı konusuna değinmiştik bu yazımızda sulanan gözlere sahip bir kedi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Neden Kedi Gözü Sulanır?

Kedinizin gözlerinden birinin sulandığını fark ederseniz, bu genellikle gözlerinin sağlıklarına yönelik bir tür tehdide karşı savaşmaya çalıştığını gösterir. Bu, bir virüsten yabancı bir nesneye kadar değişebilir.  Çoğu durumda, kedinizin gözlerinden biri veya her ikisi de sulanıyorsa, neden önemsiz olacaktır ve veteriner müdahalesi olmadan kendi kendine düzelecektir. Bununla birlikte, kedinizin gözlerinin sulanmasıyla ilgili daha yoğun bakım gerektirebilecek daha ciddi nedenler ve semptomlar vardır. 

 

Kedilerde Göz Sorunlarının Belirtileri

 

Kedilerde Göz Sorunlarının Belirtileri

Su ve Camsı Görünümlü Gözler

Alerjiler, kedileri etkileyen yaygın bir sorundur. Bu genellikle kedilerin gözlerinin, tahriş olduklarında toz ve kirleri dışarı atmaya çalışmak için berrak bir sıvıyı sulandırmasına neden olabilir.  Kedinizin alerjisine neden olabilecek bazı yaygın alerjenler arasında küf, temizlik ürünleri, parfümler ve polenler olabilir. Alerjilerin kedinizin gözlerinin sulanmasına neden olmasını önlemenin en iyi yolu, onları alerjenin kendisinden uzak tutmaktır. Kedinizin gözlerinin yaşarmasının kesin nedenini somut olarak belirleyemiyorsanız, kedinizi veterinerinize götürmelisiniz. Kedinizin göz tahrişinin bazı nedenlerini ekarte edebilecekler ve kedinizin rahat yola başlamasına yardımcı olacaklardır. 

Gözleri Kırpma, Kısma ve Patileri ile Sürekli Kaşıma

Kedinizin sulu gözleri varsa ve aşırı derecede göz kırpıyorsa, gözlerini kısıyorsa veya gözlerini tırmalıyorsa, veterinerinizi ziyaret etmeniz gerekir. Kedinizde sıkışmış ve gözü tahriş eden bir yabancı cisim veya tıkalı bir nazolakrimal kanal (gözyaşı kanalı) olabilir. Nazolakrimal tıkanıklıklar köpeklerde olduğu kadar kedilerde yaygın olmasa da, gözyaşlarının gözden taşmasına ve akmasına neden olabilir.

 

     

 

Burun Akıntısı ve Hapşırma

Kedinizin gözleri sulanıyorsa, hapşırıyorsa veya insan nezlesine benzer semptomlar gösteriyorsa, kediniz üst solunum yolu enfeksiyonu veya kedi soğuk algınlığından muzdarip olabilir.  Çoğu kedi nezlesi bir hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak semptomları kötüleşirse veya bu süre içinde düzelmezse, mümkün olan en kısa sürede veterinerinizi görmek için randevu almalısınız.

Belirgin Ağrı veya Şişlik

Kediniz bariz ağrı belirtileri gösteriyorsa, göz küresi şişiyorsa veya kedinizin gözünün çevresinde belirgin bir şişlik varsa bu glokom olabilir. Glokom kontrolü için kedinizi veterinere götürmenin zamanı gelmiştir. Kedilerde glokom belirtileri, acil veteriner bakımının gerekli olduğunu gösterir. Bu ağrılı durum aniden ortaya çıkabilir ve çok hızlı gelişebilir. Çoğu durumda, semptomlar belirgin hale gelene kadar kedinin görme yeteneğinin büyük bir kısmı onarılamaz bir şekilde kaybolacaktır. 

Yapışkan, Sarı veya Yeşil Akıntı

Tıpkı insanlarda olduğu gibi, kedinizin gözlerinden yapışkan maddeler çıktığını fark ederseniz. Bu durumda kedinizin gözleri muhtemelen enfeksiyon kapmıştır. Berrak akıntıyı sulayan kedi gözleri bir virüsü gösterebilirken, yeşil veya sarı renk muhtemelen bakteriyel bir enfeksiyon anlamına gelir. Göz enfeksiyonlarıyla uğraşırken, daha ciddi durumların ve komplikasyonların gelişmesini önlemek için kedinizi veterinerinize götürmeniz önemlidir. Kedinize göz enfeksiyonu teşhisi konulursa, tedavisi antibiyotik damlalardan merhemlere kadar farklı ilaçlar gerekir. 

 

Kedilerde Göz Sorunlarının Belirlenmesi

 

Kırmızı ve İltihaplı Gözler

Kedinizin gözleri kırmızı ve iltihaplı görünüyorsa, kediniz konjonktivit (aksi takdirde pembe göz olarak da bilinir) olma ihtimali yüksektir. Kedinizin konjonktivite sahip olabileceğine dair diğer işaretler arasında şişmiş gözler ve ışığa karşı artan hassasiyet sayılabilir. Kedilerdeki bu yaygın göz rahatsızlığı, bir enfeksiyon veya alerjiden kedi herpes virüsüne kadar herhangi bir nedenden kaynaklanabilir ve konjonktivitin tedavisi kolay olsa da tedavi edilmezse daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle, kedinizin gözleri kırmızı ve sulu hale geldiyse, veterinerinizi görmek her zaman en iyisidir. Kedinizin göz tahrişinin ciddiyetine bağlı olarak, veterineriniz tarafından onlarca ilaç uygulaması gerekecektir.

Kedinizi Ne Zaman Göz Muayenesi İçin Veterinere Götürmelisiniz?

Kedinizin gözlerinin bir veya iki günden daha uzun süre sulandığını ve herhangi bir değişiklik olmadığını fark ederseniz veya semptomları kötüleşiyorsa, onu bir veterinere götürmenin zamanı gelmiştir. Bir veteriner veya veteriner göz uzmanı, kedinizin gözlerinin derinlemesine teşhisini sağlayabilecek ve bir tedavi planı oluşturabilecektir. Uygun veteriner bakımı ile kedinizin rahatsızlığı veya ağrısı giderilebilir ve daha ciddi durumlar önlenebilir.

Etiketler: Kediler hakkında
Temmuz 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR