Kedi Multivitamini Nedir?

Kediler Hakkında

Kedinizin Multivitamine İhtiyacı Var mı?

Kedinizin beslenmesine ne kadar özen gösterirsek gösterelim bazen vitamin ve mineral eksiklikleri ile karşılaşmamız mümkündür. İhtiyacımız olan hayati besin maddelerini alırken en fazla eksikliği görülen vitaminlerdir. Tüm canlılar gibi kedilerde de vitamin eksikliğine karşı önlem olarak multivitaminler üretilmiştir. Optimal sağlık için kedinizin ihtiyacı olan vitaminler nelerdir? Ne sıklıkla kedimize vitamin vermeliyiz? Kedilerde vitamine ne zaman başlanmalı? gibi sorulara cevapları bu yazımızda bulacaksınız.

Kedi vitaminleri ve multivitaminlerin ne olduğu, önemi ve bazı kedilerin diğerlerinden daha fazla alması gerekip gerekmediği hakkında daha fazla bilgi edinmek gerekir. İşte her kedi sahibinin bilmesi gerekenler.

Kedi Multivitamini Nedir?

Tıpkı insan vitaminlerinde olduğu gibi, kedi multivitaminleri de markadan markaya ve şişeden şişeye değişir. Ancak, neredeyse her zaman bulacağınız birkaç temel bileşen üzerine çeşitlendirilmişlerdir. Çoğu, kedilerde kalp fonksiyonu için gerekli olan taurinin çeşitli karışımlarını içerir. Bunu sebebi kedilerin bu amino asidi üretmemelerindendir. Kedi multivitaminleri ayrıca genel olarak B vitaminleri, probiyotikler, elektrolitler, omega yağ asitleri ve demir içerir.

Kedi multivitaminlerinde bulunan omega yağ asidi takviyesinin artrit, atopik dermatit (egzama olarak da bilinir), kronik böbrek hastalığı ile ilişkili iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabileceği, hatta kediniz yaşlandıkça kalp ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olacağı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Probiyotiklere (bir tür sağlıklı bakteri) gelince, bunların mide-bağırsak sağlığını iyileştirebileceklerini veya koruyabilecekleri, yani kedinizin bağırsaklarını ve sindirim sistemini mükemmel durumda tutmaya yardımcı olabileceklerini bilinmektedir. 

B vitaminleri, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde olduğu kadar sindirim, sinir sistemi ve cilt sağlığında da önemli bir rol oynar. Elektrolitler sinir ve kas işlevini düzenler ve hidrasyon ile kanın pH'ını dengelemeye yardımcı olur. Demir, eksiklikleri anemiye yol açabilen kırmızı kan hücrelerinin gelişimi için de hayati önem taşır.

Kedime bir multivitamin vermeli miyim?

Bu sorunun cevabı nihayetinde kedinizin ne tür yiyecekler yediğine bağlıdır. Örneğin, kedinizi , (AFFCO) tarafından belirlenen bir kedinin temel beslenme gereksinimlerini karşılayan dengeli bir diyetle beslerseniz, o zaman bir kedi multivitamini gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, kedi mamanızın, ister ticari bir kedi maması ister evde pişirilmiş olsun, kedinizin beslenme gereksinimlerini karşılamıyorsa veterinerinizle kedinizin sağlıklı kalması için önerilerini dinlemek gerekmektedir ki o zaman bir multivitamin kullanmanız önerilir.

Bir kedi multivitamini, kedinizin gerekli miktarda hayati besinleri, özellikle de taurin, omega yağ asitleri ve probiyotikleri alamadığı durumlarda hızlı ve kolay bir çözümdür. Ayrıca, kedinizin hâlihazırda günlük öğünlerinde aldığı besinleri desteklemek için de kedi vitaminleri kullanılabilir.

Kedime multivitamin vermeden önce bir veterinere danışın

Kesinlikle! Kedinizin diyetindeki veya yaşam tarzındaki herhangi bir değişiklikte olduğu gibi, kedinize bir multivitamin vermeden önce bir veterinere danışmanız çok önemlidir. Beslenme özellikle incelikli bir konudur ve veteriner hekiminiz, evcil hayvanınız için belirli bir sağlık takviyesinin doğru olup olmadığı konusunda size yol gösterebilir. Veterineriniz, kedinizin diyetinde şu anda neyin eksik olduğunu ve hangi vitaminlerin bireysel ihtiyaçları için en iyi olabileceğini belirlemenize yardımcı olur. 

Belirli hastalık durumları vitamin ve/veya elektrolit takviyesi gerektirir. "Örneğin, böbrek hastalığı olan kediler ek potasyumdan yararlanabilir. Aynı şekilde, bir multivitaminin daha fazla zarar verebileceği altta yatan sağlık sorunları olabilir. 

En iyi kedi multivitaminleri nelerdir?

Veterinerinizle hangi vitamin ve mineralleri aramanız gerektiğini onayladıktan sonra, konu bu şeyler olduğunda kediler çok seçici olduklarından, lezzetli kokan ve tadı olan herhangi bir seçeneğe öncelik vermenizdir Seçici kediler için ton balığı aromalı jel ya da pasta şeklinde vitamin mineral ve malt içeren ürünler tasarlanmıştır. Bu pastaları kedinizin burnuna veya patilerine sürebilirsiniz!

Kedi Vitamin Çeşitleri Nelerdir?

Oral Jel Vitamin & Mineral Kedi Takviyesi
Sıvı Vitamin-Mineral Köpek & Kedi Takviyesi
Çiğnenebilir Vitamin-Mineral Köpek & Kedi Takviyesi

Kedinizin multivitamininin etiketinde omega yağ asitlerinin bulunmadığını görüyorsanız, Bunun için balık yağlarını multivitaminlerden bağımsız vermenizi sık sık tavsiye edilmektedir. 

Kedi Multivitaminleri Nasıl Olmalıdır?

Seçici bir kediniz varsa? Kediler için ekstra iştah açıcı olması için et aroması ile hazırlanmalıdır.
Kedi ödülleri gibi yumuşak lezzetlerde hazırlanmalı yutturulması kolay olmalı.
Sıvı olan vitaminler suyun lezzetini değiştirmemelidir.

Yavru Kedi Vitaminlerin İçindekiler Nedir?

Yavru kedilerin hızlı büyüme ve gelişmelerini desteklemek için yetişkin kedilere göre daha fazla proteine ve arginin, lizin ve metiyonin gibi daha fazla temel amino asitlere ihtiyacı vardır. DHA: Omega-3 yağ asidi DHA, beyin ve görme gelişimi için önemlidir.   
Taurin ve Kolin: Yetişkin kediler gibi, yavru kedilerin de günlük yeterli taurin ve kolin alımına ihtiyacı vardır.  
Yavru kedilerin hızlı büyüme ve gelişmelerini desteklemek için daha fazla esansiyel yağ asidine ihtiyacı vardır. 
Yavru kedilerin kemiklerinin ve dişlerinin büyümesini ve gelişimini desteklemek için yetişkin kedilere göre daha fazla kalsiyum ve fosfora ihtiyacı vardır.  
Kedilerin günlük yeterli vitamin ve mineral alımına ihtiyacı vardır, ancak yavru kedilerin yetişkin kedilere göre daha fazla magnezyum, bakır, iyot,  D Vitamini, C vitamini ve A vitaminine ihtiyacı vardır.  
 

kedi kumu

İlginizi Çekebilir

Yavru Kedi Mamaları

Yavru kedinizin sağlıklı beslenmesi için hazırlanmış kedi mamalarını bu sayfamızdan inceleyebilir, kedinizin sevdiği lezzetlere ulaşabilirsiniz.

Ürünleri İncele >>

Yavru Kedi Konserveleri

Kediler yaş mamaya bayılırlar. Yavru kedini için yaşına uygun yavru kedi konservelerini uygun fiyat ve % 100 orijinal ürün garantisiyle satın alabilirsiniz.

Ürünleri İncele >>

Yavru Kedi Süt Tozları

Erken anneden ayrılan yada annesiz kalan yavru kedilerin beslenmesi için kolay hazırlanan yavru süt tozlarını tercih edebilirsiniz.

Ürünleri İncele >>

Kedi Biberonları

2 aylıktan küçük yavru kedilerin süt ile beslenmesi önerilir. Yavru kedi süt tozlarını kedi biberonları ile kedinizi kolay besleyebilirsiniz.

Ürünleri İncele >>

Etiketler: Kediler Hakkında
Nisan 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR