Kedi Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedi Ağız Bakımı Nasıl Yapılır

Kedi Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

  Kedinizin nefesinin kötü kokması ağız temizliği ile ilgili bir takım sorunlar yaşadığının habercisi olabilir. Diş ve ağız hastalıkları genelde diş etlerinin veya dişlerin üstünde biriken plaklarla oluşur. Bu hastalıklar bazen ciddi ağrılara ve rahatsızlıklara yol açabilir. İşte bu yüzden kedilerin ağız temizliği de oldukça önem taşımaktadır. Kedilerin ağız ve diş sağlığını hastalıklarına yakalanmasının önüne geçmede en etkili yol önlem almak ve bakım yapmaktır.

Kedilerde Ağız Temizliği Nasıl Olmalıdır?

  Aslında hangi türden hayvan olursa olsun, genel sağlıkta da ağız temizliği oldukça önemlidir. Kedilerin sindirim sistemlerinin düzgün çalışması ve mikroorganizmaların ağızda gereğinden fazla çoğalmaması için ağız bakımına gerek duyarlar.

  Kedilerin diş ve ağız hastalıkları da genelde diş etlerinin ve dişlerin üstünde biriken plaklardan kaynaklı olmaktadır. Kedilerin nefesinin kötü kokması ağız temizliğiyle de doğrudan ilgilidir. Bu problemler genelde ağız sağlığının düzgün yapılmaması veya hiç yapılmamasından kaynaklıdır. Kedilerin dişlerinde plak birikimi ve tartar oluşmasını engellenmenin tek yolu dişlerin her gün fırçalanmasıdır. Çünkü ağız sağlığı, tüm vücudun sağlığını yakından etkiler.

Kedilerde Plak ve Tartar Nedir?

  Yiyecek parçalarının dişlere ve diş etlerine kaçmasıyla ağız bölgelerinde hızlı biçimde bakteri oluşması için ideal koşullar sağlanır. Bakteriler de yemeklerin içindeki şeker molekülleriyle buluşunca plaklar meydana gelir.

  Plak, dişlere ve diş etlerine yapışan küçük, renksiz parçacıklardır. Plaklar toksin ve asit üreterek diş minelerini aşındırırken, diş etlerini de tahriş eder.

  Ağızdaki plaklardan hız bir şekilde kurtulmazsanız, kedinizin salyasındaki minerallerle birleşerek sertleşir. Diş taşı veya diğer adıyla tartar bu sertleşmeden meydana gelir. Ağızdaki tartar da diş minelerine yapışır, yok eder. Daha sonra çürükler meydana gelir.

Kedilerin Ağzındaki Tartar Nasıl Yok Edilir?

  Plakların sertleşip tartara dönüşmesinden sonra dişileri sadece fırçalayarak temizlemek mümkün değildir. Bu noktada kedinizin anestezi alarak ameliyata girmesi gerekir. Ameliyatın türü, zorluğu ve süresi ağızdaki tartarın durumuna göre değişiklik göstermektedir.

  Basitçe bakımlar yaparak kedinizin acı çekmesinin ve ameliyata girmesinin önüne geçebilirsiniz.

  İlginizi çekebilir: En Ucuz Kedi Kumu Markaları

Kedilerde Dengeli Beslenme

  Kötü beslenme ağız problemlerinin yanı sıra obezite, sindirim sorunları, şeker hastalığı, nefes kokusu gibi hastalıklara yol açabilir. Eğer kedinize dengeli ve kaliteli bir beslenme programı yaparsanız bu tür hastalıkların önüne geçmede yardım edersiniz.

  Obezite, alerji, boşaltım sistemi, böbrek veya karaciğer problemleri yaşayan kediler için de özel kedi mamaları vardır.

Kedilerde Diş Fırçalama

  Tıpkı çocuklarda olduğu gibi kedilerde de yavruyken diş fırçalamaya başlanmalıdır. Kediniz birkaç haftalık olduğunda dişlerini fırçalamaya başlayabilirsiniz. Bu fırçalama işlemine başlarken yalnızca kediler için üretilmiş olan kedi diş macununu kullanmalısınız. İnsanlar için üretilmiş olan ürünler kedilerin diş minelerine zarar verebileceği gibi zehirlenmelere de yol açabilir. Kedi diş macunu çeşitlerine ek olarak onlar için yapılmış olan kedi diş fırçası da bulunmaktadır. Öyle ki kedilerin hoşuna gitsin diye bu ürünler biftek ve tavuk gibi hayvanların kokusuna ve tadına benzer özelliktedir.

  Kedinizin dişlerini fırçalamaya başladığınız gerilmesi ve kendini rahatsız hissetmesi gayet normaldir. Rahatlaması için de elinizden geleni yapmanız gerekir. Dikkatlerini dağıtmanın en iyi yöntemlerinden biri de diş fırçalamayı oyuna çevirmektir. İlk olarak ağzına ve dişlerine dokunarak başlayın. Daha sonra fırçayla nazikçe dişlerine yönelin. Fırçalamaya başlayın.

  Kedilerin hem dişlerini hem de diş etlerini tamamen temizlediğinizden emin olun. Diş etlerinde kanamaya sebep olmamak için de nazikçe davranın. Aşağıdan yukarı, soldan sağa fırçalayarak, küçük dairesel hareketlerle fırçalayın.

kedi ağız bakımı

 

Etiketler: kedi bakımı,
Kasım 20, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR