Kişiliğinize Uygun Kedi Hangisi

Kedi Irkları

 

Sokakta gördüğünüz kedilerin başını okşamadan geçemiyor, kedi sahibi arkadaşlarınızın evine kahve bahanesiyle sürekli ziyarete mi gidiyorsunuz? Sosyal medyanızın keşfet bölümleri sevimli kedi videoları ile mi dolu? Evet; siz gerçek bir kedi anne/babası adayı olabilirsiniz.

Peki, içinizde bu kadar büyük bir sevgi olmasına rağmen, bir kedi sahibi olmanın sorumluluklarına vakıf ve hazır mısınız? Diğer taraftan, size ve yaşam tarzınıza hangi kedinin uygun olduğunu biliyor musunuz? Yoksa sadece en tatlı olanı mı istiyorsunuz?

Evcil bir dost sahibi olmak, hiçbir zaman hevesle alınan bir karar olmamalı. Zira cinsine göre değişmekle birlikte en az 10 yıl taşıyacağınız bir sorumluluk ve her ne kadar başlardaki hevesinizle sizi rahatsız etmese de, yine en az 10 yıl boyunca tıpkı kendi çocuklarınız gibi düzenli masrafı olan canlılar. Günümüz Türkiye’sinde çoğu insan sadece anlık heveslerine yenik düşerek ya da çevresinden gördüğü evcil hayvan sahibi insanlara özenerek bir karar veriyor ve maalesef bir süre sonra bunun kendileri için doğru bir karar olmadığına karar verip sokağa bırakmak, otel konforunda zannettikleri barınaklara terk etmek veya biraz insaflılarsa başka bir aileye sahiplendirmek yoluna gidiyorlar.

 

Bu nedenle öncelikle kendinizin bir evcil hayvan sahiplenmek konusunda yeterli olup olmadığınızı irdelemeniz gerekmekte. Bunun için öncelikli birkaç soruyu lütfen kendinize sorun.

  • Oturduğunuz ev size mi ait yoksa kira mı? Eğer kira ise, sözleşmenizde veya apartman yönetim kararlarında evcil hayvan besleme ile ilgili herhangi kısıtlayıcı bir madde mevcut mu?
  • Evinizi paylaştığınız aile bireylerinin ya da evinize sıklıkla gelen misafirlerinizin evcil hayvan tüyüne karşı herhangi bir alerjisi mevcut mu?
  • Çalışıyor musunuz yoksa vaktinizi evde mi geçiriyorsunuz? Eğer çalışıyorsanız, evinizdeki dostunuza göstereceğiniz ilgi ve sevgi için yeterli vaktiniz var mı? Ya da bir seyahate çıktığınızda onunla ilgilenebilecek birileri var mı?
  • Ekonomik özgürlüğünüz ya da desteğiniz mevcut mu? Daha önce söylediğimiz gibi her ay düzenli olarak almanız gereken mama ve kumların dışında, düzenli olarak yapılması gereken kontrolleri, aşıları, çıkabilecek hastalıkları karşılayabilecek durumda mısınız?

 

Bu öncelikleri başarı ile geçtikten sonra sıra size en uygun kediyi bulmaya geldi. Sıradaki soru bir yavru mu sahipleneceksiniz yoksa bir yetişkin mi? Bu soru için pek çok kriter sıralanabilir, ancak biz yine öncelikli birkaç taneden başlayalım.

Yavru kediler her ne kadar sevimliliklerinden dolayı ilk tercih sebebi olsa da, kum eğitimleri, sosyalleşme ihtiyaçları, evin kuralları (perdelere çıkmamak, koltukları tırmalamamak gibi), daha sık beslenme ihtiyacı dolayısıyla maksimum gözetime ihtiyaç duyarlar. Eğer tüm bunlar için yeterli zamanınız ya da sabrınız yoksa, hali hazırda yuva arayan, terkedilmiş ya da sahipleri vefat etmiş, evde yaşamaya alışkın yetişkin bir kedi sahiplenebilirsiniz. Bunun için hayvan kurtarma gönüllüleri ve barınaklar en iyi tercihlerdir. Ayrıca “yavrudan alalım bize kolay alışsın”  ön yargısının aksine, kurtarılmış/sahiplenilmiş evcil hayvanlar, yaşadıkları minnettarlık dolayısıyla sahipleri ile çok daha hızlı ve sıkı bağlar kurar.

Eğer bu konu hakkında da kararınızı verdiyseniz son olarak önce kendi karakterinize odaklanın, sonra da nasıl bir kedi istediğinize. Örneğin siz sakin yapıda biriyseniz ve kendinizin tam zıttı hareketli/oyuncu bir kedi sahiplenmek istiyorsanız kendinize şunu sorun; “onun enerjisine yetişebilir miyim;  onunla sürekli olarak ilgilenebilir ve oyun oynayabilir miyim?” Ya da siz oldukça enerjik bir karaktere sahipsiniz ve bari kedim sakin olsun diyorsanız şunu bir düşünün; siz onunla oyunlar oynayıp eğlenceli vakit geçirmek isteyeceksiniz; ama o bütün gününü koltukta uyuyarak ya da kucağınıza uzanarak geçirecek. Aldığınız onlarca oyuncağın yüzüne bile bakmayacak.

Bunun gibi örnekler elbette çoğaltılabilir. Burada anlatmak isteğimiz şey, nasıl ki sosyal hayatınızda bir arkadaş edinirken kendinize uygun insanları seçiyorsanız, bir evcil hayvan sahibi olurken de, çok uzun yıllar bir arada olacağınızı göz önüne alarak birlikte olmaktan keyif alacağınız bir seçim yapın ki hayatınızın en güzel yılları birlikte geçirdiğiniz yıllar olsun.

Sizlere fikir vermesi açısından aşağıda genel anlamda yapılarına göre bazı kedi cinslerini bulabilirsiniz.

 

En Zeki Kedi Irkları: Hayatları boyunca zekalarıyla sizi şaşırtacaklar

Habeş Kedisi

Siyam Kedisi

Bengal Kedisi

Burmese

Savannah

 

En Oyuncu Kedi Irkları: Birlikte geçireceğiniz eğlenceli vakitlerin ve aldığınız oyuncakların hakkını sonuna kadar vereceklerdir

Siyam Kedisi

Bengal Kedisi

Maine Coon

Devon Rex

Munchkin

 

En Sakin Kedi Irkları: Birlikte tembellik yapabileceğiniz, evde varlığını bile zaman zaman unutabileceğiniz kedilerdir.

Birman

British Shorthair

Japan Bobtail

İran Kedisi

Ragamuffin

 

Kedi Alışveriş Listesi

Etiketler: Kedi Irkları
Aralık 10, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR