Köpeklerde Kansere Dikkat!

Köpeklerde kanser

Köpeklerde Kansere Dikkat!

Yapılan araştırmalarda 7 yaş üzeri köpeklerin %50si kanser riski altındadır. Yaklaşık  3 köpekten 1'i ve 5 kediden 1'i  kansere yakalanmaktadır. Kanserle mücadelede önemli olan ERKEN TEŞHİStir. Erken teşhis edilen kanserlerin %96 sı tedavi edilmektedir.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Kanseri erken yakalamak kanserle savaşmakta evcil hayvanımızın hayatta kalma başarısını arttırarak onlarla daha uzun yıllar geçirme şansınızı arttırır. Erken teşhis için köpek sahiplerinin iyi bir gözlemci olması ve köpeğinizin rutin kontrollerinde veterinerinizin kanser tecrübeleri önemlidir. Üstelik kanserden uzak durmak için bazı tedbirlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bunların başında, sağlıklı kilonun olduğunu hatırlatır ve işe köpeğinizin ideal kiloda kalmasını sağlamakla başlamanızı tavsiye ederiz.

Evcil hayvanlardaki tüm kanserlerin yarısı, erken teşhis edilirse tedavi edilebilir. Bu durum, evcil hayvan kanserinin türüne bağlı olsa da, genel olarak, çok ilerlemeden uygun tedaviyi başlatma şansınız daha yüksektir. 

İnsanlarda olduğu gibi bazı kanserojenlere maruz kalmak da köpeklerde ve kedilerde kanser riskini artırabilir. Bu nedenle, hangi kanserojenlerin evcil hayvanlarımızı etkileyebileceği konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. Olumsuz etkilerini öğrendikten sonra evcil hayvanların bazı kanserojenlere maruz kalmasını ortadan kaldırabilirken, bazı kanserojenler kaçınılmaz olacaktır. Sigara dumanı, asbest, böcek öldürücüler, kentsel kirlilik, ev kimyasalları, güneşe maruz kalma bu etkenlere bir kaç örnektir.

Erken teşhisin önemini her seferde vurgulayan veteriner hekimler, aşağıda yer alan belirtilerin kanserden dolayı şekillenebileceği  uyarısında bulunmaktadar. Ağız kokusu, şişmiş lenf düğümleri, büyümüş veya boyutu/şekli değişmiş bir yumru, karın gerginliği, kilo kaybı
kusma/ishal, açıklanamayan kanama, öksürük, yürümede zorluk, idrar zorluğu.

Tüm bu belirtiler acil bir veteriner ziyareti gerektirse de, diğer sağlık sorunlarının belirtileri de olabilir.

Veterinerler, evcil hayvanınızı yılda en az bir kez kapsamlı bir fizik muayeneye götürmenizi tavsiye eder. Evcil hayvanınız yaşlıysa, her altı ayda bir rutin geriatrik fizik muayenesine götürmek iyi bir fikirdir. Öte yandan, gerekli tüm aşıları ve muayeneleri yaptırmak için yavru kedilerin çok daha sık gitmesi gerekecektir. Bu, ilk birkaç ay için ayda bir kez kadar düzenli olabilir.

Bu ziyaretler, evcil hayvanınızın hasta olabileceği endişesini gidermeye de yardımcı olabilir. Veteriner bir şeylerin yanlış olduğundan şüphelenirse, köpeklerde ve kedilerde kanseri tespit etmek için uygulayabilecekleri bir dizi test vardır.


Evcil hayvanınızın kanser olması durumunda başına neler gelebileceğini düşünmek endişe uyandırır. Ancak belirtilere karşı dikkatli olmak, evcil hayvanınızın rutin kontrollerini planlamak ve gerekirse test yaptırmak gibi erken teşhis yöntemlerini akılda tutmak kanseri erken teşhis etmenize yardımcı olabilir.

Köpeğinize sağlık sunan vitaminler.

KANSER BELİRTİLERİNİ TESPİT EDİN
Evcil hayvanınızda bu belirtilerden herhangi biri varsa hemen veteriner hekiminizden randevu alın.

 

KANSERİ ÖNLEMEYE YARDIMCI OLMAK İÇİN İHTİYACINIZ OLAN 
Rutin veteriner kontrolleri: Veterineriniz, tedavi daha etkili ve uygun maliyetli olduğunda kanser semptomlarını erken tespit etmeye yardımcı olabilir.
Sağlıklı diyet: Evcil hayvan sağlığının temeli olan kaliteli beslenme, sağlığı için hayati önem taşıyan besinleri sağlayarak evcil hayvanınızın kanserini önlemeye yardımcı olabilir.
Kanserojenlerden uzak durun: sigara dumanı, güneşte uzun süre kalma ve herbisitler gibi bilinen kanserojen maddelerden kaçınarak evcil hayvanınızın kanserini önlemeye yardımcı olun.
Günlük egzersiz: Sağlıklı bir kiloyu korumak kanseri önlemeye yardımcı olur. Köpeğinizi aktif ve güvende tutabilmeniz için tasmalar, tasmalar ve koşum takımlarını inceleyebilrsiniz.

Etiketler: Köpeklerde kanser
Mart 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR