Yaşlı Kedi Bakımı

yaşlı kedi

Yaşlı Kedi Bakımı

  Kediniz 10 yaşına geldiğinde artık yaşlanma evresine girmiş demektir. Yaşını almış bir kedi bakımı da, yavru ve yetişkin kedilere göre daha farklı olmaktadır. Yaşlı bir kedinin bakımı, diyeti ve alışkanlıkları da farklı olacaktır. Kediler yaşlandıkça daha da kırılgan olur. Yaşlı kedilerin sağlık sorunları zamanında tespit edilmezse bu problemler daha da derinleşebilir. Bu yüzden yaşı ilerlemiş olan kedilerin senede bir kez veteriner hekime kontrole götürmeniz gerekmektedir.

Yaşlı Kedi

  Kediler yaşlandıkça enerji seviyelerinde de azalma gözlemlemek normaldir. Yaşlanan kedilerde görülen değişimler aslında insan yaşlanmasıyla görülen sinyallerle büyük benzerlik gösterir. Bunlara göz atmak gerekirse

  • Tüylerde beyazlama
  • İşitme kaybı
  • Görmede zayıflama
  • Sakinlik, yavaşlama ve oyun oynamaya daha az yatkınlık
  • Daha fazla uyumak
  • Eskiden olduğundan daha fazla sıcak yerlerde vakit geçirmek (soba önü, güneş alan pencere)

 

  İlginizi çekebilir: Kedi Vitamin ve Ek Besinleri  

 

Yaşlı Kedilerde Mama ve Su İhtiyacı

  Yaşlı kedilerin günlük besin ihtiyaçlarını özen göstermek gerekir. Tıpkı yavru kedilerin gelişim dönemlerinde vitamin almaları, yeterince iyi beslenmeleri, bol miktarda taze su tüketmekleri gibi ihtiyaçlar kedilerin yaşlılık döneminde de olmazsa olmazlardandır. Buradaki tek fark yavru kediler için formüle edilmiş değil de, yaşlı kedilere göre formüle edilmiş mamalar kullanılmalıdır. Örnek vermek gerekirse bir yaşlı bir kedi, yavru kediden daha az kaloriye ihtiyaç duyar.

  Yaşlı kedilerde taze su tüketimi kedinizin her yaş döneminde çok önemlidir. Fakat yaşlı kedilerde böbrek yetmezliği gibi suyun az tüketiminde ortaya çıkan hastalıklara eğilimli olmaları sebebiyle daha fazla hassasiyet gösterilmelidir. Yaşlı kedilerin yeterince taze su içmesi önemli bir kriterdir. Yaşlı kediler için kuru mamadan ise yaşlı kedi yaş mama tüketilmesinin önerilmesinin bir diğer sebebi de budur diyebiliriz. Yaş mama, kuru mamadan daha fazla sıvı içerir ve yaş mamalar yaşlı kediniz için tüketimi daha kolaydır.

  Birçok kedi maması üreticisi yaşlı kediler için ürettikleri mama türlerinde, diğer mamalara oranla daha fazla B6 ve D vitamini eklemesi yaparlar. Ayrıca yaşlı kedilerin ihtiyacı için tasarlanmış olan bu mamalarda kalsiyum, omega yağ asitleri ve antikoksidanlar ile de zenginleştirilmektedir.

  Bazı yaşlı kediler kilo almaya da ihtiyaç duyabilirler. Eğer kedinizin kilo alması gerekli ise nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz.

Yaşlı Kedilerde Diş Sağlığı

  Kediler için diş sağlığı çoğu kedi sahibinin aslında bildiği ama karşılaştıkları zorluklar karşısında zor gelip gözardı ettiği bir konudur. Kedilerin de insanlar gibi günlük diş temizliği yapılmalıdır. Kedilerde diş problemleri özellikle de ileri yaştaki kedilerde çok sık görülen bir rahatsızlık türüdür.

  Diş sağlığı yaşlı kedilerin yemek yemesi için de çok önemlidir. Çünkü çoğu yaşlı kedi diş ağrısı çektiğinde, ağrılar yüzünden kuru mama yiyemezler veya yerken acı çekerler.

  İlginizi çekebilir: Kedi Ağız ve Diş Sağlığı Ürünleri 


Yaşlı Kedilerde Eklem Ağrısı

  Genelde kediler sıcak yerlerde, soba önlerinde, pencere önünde yatmayı severler. Bu durum kediler yaşlandığında daha da farkedilir bir hal alır. Özellikle de eklem ağrısı çeken bir yaşlı kedi sıcak yerleri yerleri kendine mesken seçer. Bu sebeple sizin de kediniz yaşlandığında, onun minderini veya yatağını evin sıcak bölgelerine yerleştirmenizde fayda vardır.  Hatta evinizde birden fazla sıcak bölge var ise yeni minder ya da kedi yatakları satın alarak kedinizin dinlenme bölgelerini de arttırabilirsiniz.

Yaşlı Kedilerin Davranışlarında Değişimler

  Kediniz yaşlanırken davranışlarını gözlemlemeniz ve bir değişiklik olup olmadığına dikkat etmeniz oldukça önemli bir konudur. Çünkü bu gözleminiz sayesinde kedinize oluşmuş bir takım hastalıkları, acıları ve problemleri anlayabilirsiniz. Eğer siz bu olağandışı davranışları anlamlandıramıyorsanız da, gözlemlerinizi veteriner hekimizle paylaşıp ondan bir yardım isteyebilirsiniz. Örneğin kedinizde topallama farkederseniz veya hareketlerindeki bir takım farklılıkları gözlemlerseniz bu durum eklem ağrısına işaret edebilir. Bir diğer senaryoda ise kediniz aşırı miyavlamaya başladı ise belki de altta yatan ve tedavi edilmesi şart olan sorunlar yatıyor olabilir.

Yaşlı Kedileri Veteriner Hekime Götürmek

  Eğer düzenli olarak veteriner hekime kedinizi muayeneye götürmeyen bir kedi sahibi iseniz, kedinizin bu yaşlılık evresinde artık düzenli bir şekilde götürmeniz gerektiğini size söylememiz gerekir. Çünkü bu dönemde kediler hasta olmaya oldukça yatkındırlar ve en azından 6 ayda bir kedinizi veterinere götürmeniz hayat kurtarıcı olabilir.

  

  İlginizi çekebilir: Kedi Taşıma Çantaları


Yaşlı Kedilerle Daha Fazla İlgilenin

  Yaşlanan kediler eskisi kadar oyun oynamaya eğilimli olmazlar. Fakat bu kedinizin artık ilgi ve sevginize ihtiyacı olmadığı anlamına gelmez. Hatta sıkıntıları bir yana ağrıları olabileceğinden size eskisinden daha çok ihtiyaç duyabilirler. Siz de bu yaşlılık dönemlerinde onlarla daha yumuşak oyunlar oynayarak kedinize günlük olarak vakit ayırmaya devam etmelisiniz.

  Kedinizle paylaştığınız yıllar, sayısız anı ve hatıradan oluşan güzel bir yolculuktur. Bu sebeple her anın tadını mümkün olduğunca tadını çıkarmalısınız ve kedinizin yaşı ilerlediğinde de bu dönemi en sağlıklı halde geçirmek sizin elinizde.

 

Etiketler: yaşlı kedi, yaşlı kedi bakımı, yaşlı kedi maması,
Ekim 11, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR