Kuş Yemi Hakkında Her Şey

kus yemleri

Kuş Yemi Hakkında Her Şey

Kuşların evcil hayvan olarak beslenmesi oldukça uzun yıllara dayanmaktadır. Kuş besleme ülkemizde en başlarda açık alanda besleme şeklindeyken son 30 yılda ev içerisinde kafes kuşlarına rağbet artmıştır. Yaşam şeklindeki global değişimler, çekirdek aile modeli ve manevi yalnızlık evcil hayvan besleme sayısındaki artışa sebep olmuştur. Kafes kuşu tercihi toplam nüfus içerisinde emekli ve yaşlıların tercihidir. Apartman yaşantısında diğer evcillerin kuşa nazaran akımlarının zahmetli olması kafes kuşu beslemeye insanları yönlendirmektedir. İstatistikler akvaryum, kedi ve köpek beslemeden sonra 4. sırayı kafes kuşlarının beslemesini göstermektedir.

 

En çok evde beslenen kuşlar arasında muhabbet kuşları, kanaryalar, saka, paraket, papağan, hint bülbülünü sıralayabiliriz. Her birinin bakım ve beslenmesinde farklılıklar olsa da temelde seçilen besin maddeleri birbirine çok yakındır. Doğru bir kuş yemi seçimi kuşların sağlıklı bir ömür sürmesine yardımcı olmaktadır. Tüm canlılarda olduğu gibi alınman besin maddelerinin kalitesi son derece önemlidir. Daha çok tohum içeriği yemleri tercih etmekteyiz ve kuş yemi içindekiler hızlı küflenen maddeler olduğundan kaliteli kuş yemi seçimi gerekmektedir.

 

Kuşlar için üretilen yemleri kuşların nerede beslendiklerini göz önünde bulundurarak iki ana başlıkta toplayabilmekteyiz. Buna doğada serbest dolaşan kuşların beslenmesi ve evde kafes kuşlarının beslenmesi diyebiliriz. Kafes kuşları. Bunlar ağırlıklı olarak ev içinde veya açık hava kafeslerinde beslene kuşlardır. Muhabbet kuşları , kanaryalar, ispinozlar, papağanlar, sultan papağanları nı genelde salma kafeslerde ve ev içi kuş kafeslerinde beslenmektedir. Serbest doğada beslenen kuşlar, güvercinler, kargalar, şahin, doğan, atmaca gibi vahşi kuşlar sıralanabilir. Güvercinlerin özellikle yarış için kullanılıyorsa beslenme ihtiyaçları nedeniyle Ayrı bir yem çeşitlerine ihtiyaç duyarlar.

 

Kuş Yemi İçindekiler

Kuşları en doğal besinlerle beslemek elbette en doğru olanıdır. Şehir yaşantısında doğal besin maddelerini bulup kuşlara vermek oldukça güçtür. Bunun için kuş yemi markaları çeşitli rasyonlarla kuşların özel gereksinimlerine göre karışımlar hazırlayarak satışa sunmaktadır. Kuş yemi içerisinde büyük ölçüde tam veya kırık tahıl karışımlarından oluşur. Tahıllara ek olarak, kurutulmuş meyveler ve meyveler, yer fıstığı, pirinç, kuru yumurta, bal, kuru böcekler, irmik ve mineral ve vitamin takviyeleri içerebilir.  Karışımlar nispeten basittir. Tipik olarak kanarya için kullanılan tohumlar tek başına beslemede kullanılabilmektedir. Muhabbet kuşları için satılan standart yemler darı tanelerinden oluşmaktadır. Bazı karışımlar, özellikle papağan gibi egzotik kuşlar için olanlar, 20 ila 25 farklı içerik içerir.

 

Tahıllar: Ezilmiş mısır (Zea mays); arpa (Hordeum vulgare); darı (beyaz darı) (Panicum miliaceum); kırmızı darı (Japon darı), sarı darı, (Echinochloa frumentacea); sorgum (Sorgum bicolor); yulaf (Avena sativa); kanarya otu tohumu (Phalaris canariensis); pirinç (Oryza sativa); buğday (Triticum aestivum); sprey darı (tilki kuyruğu darı) (Setaria italica); parmak darı (Eleusine coracana); karabuğday (Fagopyrum esculentum).

Yağlı tohumlar: Nijer tohumu (Guizotia abyssinica); siyah (yağ), çizgili (şekerleme) ve beyaz ay çekirdeği tohumu (Helianthus annus); aspir (Carthamus tinctorius); yer fıstığı (Arachis hypogaea); kolza tohumu (Brassica napus); keten tohumu (Linum usitatissimum); kenevir tohumu (Cannabis sativus).

Diğer tohumlar: çam tohumları (Pinus edulis); (pullu) bezelye (Pisum sativa); maş fasulyesi (Phaseolus aureus); marul tohumları (Lactuca sativa); anason tohumları (Pimpinella anisum).

Meyveler (susuz): muz, mango, papaya, hindistancevizi, badem, ceviz ve çekirdeksiz kuru üzüm.

Vitamin ve mineral takviyeleri, bira mayası, yonca unu, buğday gluteni ve mısır gluteni.

Bitkisel veya balık yağı.

İrmik (ezilmiş kabuklar).

 

İyi Bir Kuş Yemi Nasıl Olmalıdır?

 

En başta söylediğimiz gibi kuş yemi yapımında kullanılan malzemelerin kaliteli olması gerekir. Besinsel değerleri ne kadar iyi olursa olsun küf, mantar, maya içeren tohumlar kuşlarınızın karaciğerine büyük zarar vermektedir. Tipik kafeste yaşayanlar için kuş yemi yüzde 12 ila 16 protein, yüzde 12 yağ, yüzde 6 ila 10 lif içermelidir ve maksimum nem içeriği yüzde 11'dir.  Kuru karışımlara ek olarak, kuşlara vitamin açısından zengin ve aynı zamanda kolayca sindirilen filizlenmiş tohumlar eklenebilir. Filizlenmeye yönelik tohumlar bazen karışımlar halinde satılır ve şunlardan herhangi birini içerebilir: maş fasulyesi, aspir, kinoa, sorgum, darı, marul tohumları, Nijer tohumu, darı ve diğer tahıl tohumları bunlar arasında sayılabilir.

 

Kuş yeminde kullanılan malzemelerin menşei de önemlidir. Malzemelerin birçoğu tropikal ve subtropikal kökenli olmasına rağmen, çoğu Kuzey Amerika'da büyük ölçekli tarımsal ürünler olarak da yetiştirilmektedir. Sorgum , darı, mısır, aspir, ayçiçeği ve yer fıstığı hazır ürünlerdir. Ağırlıklı olarak tropik bölgelerde yetiştirilen tek büyük kuş tohumu türü, Hindistan, Nepal, Etiyopya ve Myanmar'da üretilen Nijer tohumudur. Nijer tohumu yakın zamanda Amerika Birleşik Devletleri'ne tahıl yetiştiricileri için alternatif bir ürün olarak üretilmiştir.

 

Ülkemizde de bu malzemelerin hemen hemen hepsi üretilmektedir. Verimli topraklarda üretilmiş kuş yemi malzemeleri besinsel değerler açısından oldukça iyidir. Kuş yemi içeriğinin nereden geldiğini aslında fiyatlar belirlemektedir. Yerli üretim yada yurt dışından ithal edilen yemin fiyatlarını emtia fiyatlarındaki düşüş ve artışa bağlı olarak kuş yemi üreticilerinin tercihi belirleyicidir. Muhabbet kuşu yeminde kullanılan darı için aslında ülkemiz cennet olmasına rağmen hatalı tarımsal politikalarla fiyat dengesizliği oluşmakta ve yurt dışından daha uygun fiyata alınmaktadır.

Etiketler: kuş yemleri, kuş yemi içindekiler, en iyi kuş yemi
Haziran 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR