Köpeklere En Çok Sorulan Sorular

köpekler

Köpeklere ''neden?'' diye sorulan sorular

Köpeklerin bazı hareketlerine ya da reaksiyon gösterdikleri durumlar da neden böyle oluyor diye sorduğunuz soruların cevaplarını bulacağınız bu yazımızda bazen cevaplar sizleri doğru yönlendireceği kanısındayız. Neden böyle yaptı? Neden yemedi? neden havladı? ve daha birçok neden le başlayan sorular hemen hemen hergün minik dostumuzla alakalı kendimize sorduğumuz sorulardandır. Bazen bu sorunun cevabı karşısında öyle bilgilere ulaşırsınız ki bulduğunuz cevaplar sizi ve minik dostunzun daha mutlu bir yaşam sürmesini sağlar.

 

Köpeklerin Burnu Neden Hep Islaktır

Aslında köpeklerin burnu her zaman ıslak olmaz. Sadece köpekler burunlarını sık sık yalarlar. Bu ıslaklık sadece böyle durumlarda görülür. Eğer köpeğin burnu ıslaksa köpek sağlıklıdır diye düşünürüz, fakat bu düşünce tam olarak doğru değildir. Aslında köpekler kendilerini mutlu hissettiklerinde burunlarını daha sık, mutsuz olduklarında aksine daha az yalarlar. Bu sebeple, eğer köpeğinizin burnu çoğunlukla kuruysa genel durumunu iyi incelemek gerekir. Yani sadece burnunun ıslak olmaması hasta olduğu anlamına gelmez. Burun ıslaklığı tek başına bir anlam ifade etmez. Başka belirtiler var mı diye dikkatle muayene edilmesi gerekir.

Özellikle bu ıslaklıkta yeşik yada kahve rengi emareleri görmek bir enfeksiyon yada kanamanın belirtisi olabilmektedir. Şeffaf sulumsu parlaklık aslında normal bir durum olup pek önemsenmemeli hatta mutlu olduğu düşünülmelidir.

 

 Köpekler neden kuyruğunu kovalar?

Çoğu zaman bir köpeğin hızla kendi etrafında döndüğü ve kendi kuyruğunu kovaladığı görülür. Gözden kaybolmakta olan kuyruğunu yakalamak için onun peşinden çılgınca dönüp durur, bazen de o kadar çok döner ki başı dönüp yönünü kaybeder. Sürekli kuyruk kovalama, genellikle doğal olmayan sıkıcı koşullarda tutulan köpeğin zaafıdır. Eğer sahipleri onunla yeteri kadar oynamazsa, yavru bir oyun başlatmakta zorlanabilir ve işte bu sırada kuyruk elindeki en iyi arkadaş haline gelir. Kendi etrafında dönme zorunlu bir takıntı haline gelmediği sürece bunun bir zararı yoktur.

Ayrıca köpeğin anal keselerinin dolması, pire alerjisine bağlı oluşan dermatit gibi sağlık sorunlarında da görülen bir durumdur. Bu gibi durumlarda poposunu yere sürtme ve kuyruk dişleme gibi daha farklı tepkilerin ortaya çıkması daha muhtemeldir.

 

Köpekler Neden Tüy Dökerler, Köpeklerde Tüy Dökümü

Tüm köpek ırkları tüy dökmezler. Fakat genel olarak tüy dökümü mevsime göre değişir. Örneğin yaz aylarında köpeklerin tüyleri daha çok dökülür. Düzenli olarak köpeğinizin tüylerini tararsanız tüy dökümünü azaltabilirsiniz.

Ayrıca tüy dökümü beslenmeyle de doğrudan ilgilidir. Köpeğinizi onun isteği doğrultusunda beslerseniz tüy dökümünü arttırırsınız. Beslenmeyi tamamen sizin organize etmeniz gerekir Köpeklerde tüylerin dökümünü azaltmak ya da ortadan kaldırmak için somon yağı veya veteriner hekiminizin önereceği köpek tüy vitaminleri kullanabilirsiniz.

 

Köpekler toprağı neden kazarlar?

Doğada bu hareketli içgüdüsel olarak yaparlar ve sonuçları da onlar için çok tatmin edicidir. Ancak evlerimize gelen köpeklerimiz de bazen bu hareketleri yaparlar. Yatağına yatmadan önce yatağının içinde, halının üstünde kazma hareketi yaptığını görürüz.

Bu hareketi yapıp, kendi etrafında dönerek yerlerine yerleşirler. İçgüdüsel olarak yattıkları bölgedeki zararlı canlıları ya da bitkileri temizleyerek kendilerine yatmak için güvenli  alan oluştururlar.

Köpeklerin ataları kazarak kendilerine sığınak hazırlardı. Bazen, sıcak havalarda serin yüzeylere ulaşmak, araştırmak, oyun oynamak, tırnaklarını törpülemek veya yiyeceklerini saklamak amacıyla da kazarlar. Bahçe köpeği gıdasını saklama dürtüsüyle mamayı, bazen kabıyla birlikte de gömebilir.

 

Köpekler Neden dışkısını yer?

Bazı köpekler kendi dışkılarını yer ve bunun kesin nedeni henüz bilinmemesine karşı bir kaç teoride mevcuttur.

Birçok köpek yalnızca kendi dışkılarını değil, kedi, at gibi diğer hayvanların dışkılarını da yemektedir. Yavrularını besleyen köpeklerde bu davranış normal sayılmaktadır. Anne köpek yavrularının dışkılarını barınağını temiz tutmak için yiyebilir. Bundan başka vahşi hayatta da sınırlı besin kaynağı olduğundan köpekler bu ortamda diğer hayvanların dışkılarını yemeyi de öğrenmişlerdir.

Bu dışkılar çoğu vakit onlar için besin kaynağı olmuş ve köpeklerin yaşamda kalmalarını sağlamıştır. Kaprofajinin tıbbi nedenleri ise ekzokrin pankreas yetmezliği, cushing sendromu (hyperadrenucortisizm), steroid uygulamaları, intestinal parazitler, hypertiroidizm (kedilerde), diabetes mellitus (şeker hastalığı), beslenme noksanlıklarıdır(nadiren). Köpeklerdeki bu davranışın nedenleri üstüne birkaç teori vardır. Bunlardan bazıları, annenin barınağını temizlemek için yavrularının dışkılarını yemesi alışkanlığının devamı olduğu, ideal olmayan dışkılamalar için geçmişte verilmiş cezalara tepki olduğu, çevresel faktörlerdeki değişikliğin yarattığı stres durumu gibi sıralanabilir.

Kendi dışkısını yiyen pek çok köpekte beslenme yetersizliğine rastlanmamıştır. Ancak bazı sağlık sorunları, örneğin pankreas yetmezliği, iç parazitlere bağlı beslenme bozukluğu veya açlık, kaprofajiyi şiddetlendirir.

Bazen, pansiyonlarda kalan köpekler can sıkıntısı veya stresten kendi dışkılarını yerler. Bir araştırmacıya göre, sahipleri tarafından yanlış yere tuvalet yaptığı için cezalandırılan köpekler, “kanıtı” ortadan kaldırmak için kendi dışkılarını yerler.

Bir başka teoriye göre kaprofaji, büyümeyle geçen bir özelliktir. Köpeklerin akrabası olan kurt ve çakallar da kendi dışkılarını yerler. Otçul hayvanların dışkılarını yedikleri de görülmüştür. Bunun sebebinin, otçul hayvan dışkılarının bol miktarda B vitaminlerini içermesi olduğu sanılmaktadır.

Bazı durumlarda kaprofaji, diğer hayvanlardan seyretmek suretiyle öğrenilen bir davranıştır. Bazen de yavru köpekler her şeyin tadına bakmak isterler. Dişi köpekler normal olarak kendi yavrularının dışkılarını yerler. Bu, düşmanlardan korunmaya yönelik tamamen içgüdüsel bir davranıştır. Son olarak, bazı köpekler kendilerine lezzetli geldiği için dışkılarını yerler. Bu sorunun önüne geçmenin en iyi yolu hayvan dışkılarını ortadan kaldırmaktır.

 

Köpeğin yemeğine, dışkının tadını değiştiren bir madde ilave etmek bir çözüm olabilir. Ya da dışkının üzerine biber, karabiber vs. serpmek denenebilir. Bu yöntemler, eğer koprofaji alışkanlığı çok yeniyse işe yarayabilir. Ama bu bir alışkanlığa dönüştüyse, bu alışkanlığı kırmak çok zordur. Yürüyüş esnasında köpekler tasmalı olmalıdır. Çok gerekirse bir ağızlık takılabilir. Ancak, köpeğinizi ağızlık takılı halde asla başıboş bırakmayın. Köpeğinizi kendi dışkısını yiyor diye asla cezalandırmayın. Bu, kaprofajiyi şiddetlendirebilir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Köpeklerin Hoşlanmadığı Şeyler Nelerdir?

Etiketler: köpekler
Ocak 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR