Kedilerin Büyük Sorunu Kabızlık - Konstipasyon

kedilerde kabızlık

Kedilerde Kabızlık

Kabızlık kedilerde sık görülür. Genellikle hafif seyreder. Bazen kediler için ölümcül sonuçlara neden olan tıkanmalara neden olsa da bu çok nadir bir durumdur. Basit ev tedavileriyle kedinizi sert kaka parçalarından kurtarabilirsiniz. İşte kedi kabızlığı belirtileri ve nedenleri, kedinize yardım etmek için neler yapabileceğiniz ve ne zaman endişelenmeniz gerektiği hakkında bilmeniz gerekenler.


Kedilerde Kabızlık Belirtileri Nedir?

Kabızlık, seyrek dışkı veya geçmesi zor olan dışkı ile karakterizedir. Çoğu kedi yaklaşık 24-36 saatte bir kaka yapar. Kediniz daha az kaka yapıyorsa ve biraz zorluk çekiyorsa kabız olabilir. Kedinizde dışkılama olmadan 48-72 saatten fazla geçtiyse, veterinerinizle iletişime geçmelisiniz.

Normalde, kaka kahverengi renktedir ve biçimli görünmelidir. Kabızlığı olan kedilerin dışkıları çok kuru ve serttir. Bu dışkıları kum kabının dışında bulabilirsiniz, çünkü dışkıyı çıkarmaya çalışmanın verdiği rahatsızlık, kedilerin gerçekten tuvaletleri bitmeden önce kum kabını terk etmelerine neden olabilir.

Kum kabında ağlamak veya ıkınmak ya da bundan tamamen kaçınmak kabızlığın ana belirtileridir.


Kedilerde kabızlığın önüne geçme yolları nedir?

Su Tüketimini Artırın

Dehidrasyon kabızlığa katkıda bulunduğundan, daha fazla su içmek ve bol sıvı almak kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Kediler durgun su içmekte pekiyi değildir, bu nedenle su tüketimlerini artırmanın ve onlarda su alımını arttırmanın en iyi yolu onları ıslak mamayla beslemektir. Ayrıca, evinizin farklı alanlarına daha fazla su kabı koyarak, evcil hayvan su pınarlarını deneyerek, bir musluğu damlatarak ve midye suyu, ton balığı suyu gibi kedilerin sevdiği şeylerle suyu tatlandırarak kedinizi daha fazla su içmeye teşvik edebilirsiniz.

Yeni Bir Diyet Deneyin

Gıda alerjileri, kedilerde bağırsak iltihabına ve kabızlığa neden olabilir. Kedinizin mamasının (tavuk, kuzu vb.) protein kaynağını değiştirmek kabızlığı azaltabilir ve bağırsakların daha normal hareket etmesini sağlar. Kısaca kedi maması değiştirmek kabızlığa iyi gelebilir.

Kedinizin Sağlıklı Kilo Vermesine Yardımcı Olun

Obezite, bağırsaklarda hareket yavaşlamasına neden olur. Daha sonra dışkıdan çok fazla su emilerek kabızlığa neden olur. Şiddetli vakalarda, göbekte o kadar çok yağ vardır ki, dışkı hareketini fiziksel olarak engeller.

Egzersizi Artırın

Egzersiz, kabızlığı tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olan bağırsakların normal hareketini destekleyen bir olgudur. Kedi oyuncakları, kedi tırmalama tahtaları ve sizinle daha fazla oyun zamanı gibi şeylerle kedinizi daha aktif olmaya teşvik eder. Egzersiz ayrıca kedinizin zenginleşmesine ve kaygısının azalmasına yardımcı olacak ve kilo kaybına yardımcı olacaktır.

Hareketsiz yaşam tarzı, yetersiz sıvı ve lif tüketimi, kontrol edilemeyen stres faktörleri sindirim güçlüğüne yol açmaktadır. Hiçbir ilaç ve hiçbir operasyon bu rahatsızlığı tümüyle çözemez. Bitkisel lavmanlar her ne kadar zararsız gibi görülse de sonuç olarak daha çok zarar verir. Kediler ve insanlar aynı problemden yakınırlar. İnsanlar en azından tuvaletin, yemeğin ve suyun kalitelisini ve temizini kullanmak ister. Kediler bunu yapamaz.

Stres ve Kaygıyı En Aza İndirin

Kediler rutinleri bozulduğunda kolayca strese girebilirler. Evde yeni bir evcil hayvan olması veya taşınmak gibi daha belirgin bir neden olabilir veya programınızdaki bir değişiklik, yakınlardaki inşaat gürültüsü veya mahallede havlayan yeni bir köpek gibi....Bazen bir kedinin değişikliklere uyum sağlaması zaman alır. Ancak sakinleştirici feromonlar (Feliway), takviyeler şifalı bitkiler ve/veya ilaçlar gibi şeyler kullanarak stresi ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.

Kum Kabına Ulaşımı Kolaylaştırın.

Kediler, tuvaletleri konusunda oldukça titizdirler. Bir tuvaletin yerini ve hatta kutunun veya kumun türünü beğenmezlerse, onu eskisi kadar kullanmayabilirler ve bu da kabızlığa yol açabilir. Kedilerinizden en az bir tane daha kedi kum kabı olmalı ve evinizin her katında en az bir tane kum kabı bulunmalıdır. Kedinizin neyi sevdiğini bulmak için farklı tipte kedi tuvaletleri ve kedi kumları denemeniz gerekebilir.

Kimse kokan ve kirli tuvaletlerden hoşlanmaz; aynı kedilerin kakadan dolup taşmış, kokuşmuş kaka kabını gördüklerinde mutsuz olmaları gibi. Kedilerin özel istekleri çok yoktur, su kabının cam ya da metal olması onlar için fark etmez sadece kabın içerisinde başka bir kedinin kokusu olmasın yeter. Kaka yaparken izlenme endişesi, pelviste veya omurgada ağrı ve evin gürültüsüne karşı kakofoni gibi etkenler kedilerde stres kaynaklı kronik konstipasyona neden olabilir.

Elyaf veya Probiyotikleri Deneyin

Probiyotikler, sağlıklı bağırsakları desteklemeye yardımcı olan "iyi bakterilerdir". Sağlıklı bağırsaklar dışkıyı normal şekilde hareket ettirir ve dışkıyı yumuşak tutarak kabızlığı önler. Lif, iyi bakterileri besler ve bağırsaklarda normal hareketin desteklenmesine yardımcı olur. Ayrıca bağırsaklarda daha fazla su tutulmasına yardımcı olabilir, bu da kabızlığı tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olur.

 

Bir kedide kabızlığı gidermenin en hızlı yolu nedir?

Doğal ilaçlar olarak lif açısından zengin yiyecekleri, günde bir veya iki kez bir çay kaşığı konserve, püre haline getirilmiş balkabağı veya zencefili verilebilir. Probiyotikler oldukça etkili bir yöntemdir. Kedinizin sağlıklı bir kilo almasına yardımcı olun. Reçetesiz laksatifler veteriner hekiminiz önermedikçe kullanılmamalıdır.

Bir kediyi kabızlık için ne besleyebilirsiniz?

Konserve bir diyetle beslemeyi ve/veya diyete lif eklemeyi deneyin. Lif, atıkların sindirim sisteminden kolay ve hızlı bir şekilde geçmesine yardımcı olabilir. Kedi mamasına kabak veya doğal kepekli tahıl eklemeyi deneyin. Lif takviyeleri veya probiyotikler, kedinin bağırsak hareketlerinde de sindirim sağlığına ve düzenliliğine yardımcı olabilir.

Zeytinyağı kedi kabızlığına iyi gelir mi?

Zeytinyağının bazı müshil özellikleri vardır, bu da onu hafif ila orta şiddette kabızlıktan mustarip kediler için uygun hale getirir. Kabız kedilerin dışkısı sert ve kurudur, bu nedenle zeytinyağı dışkıyı yumuşatabilir ve kedilerin dışkıyı atmasına yardımcı olabilir.

Kabızsa kedimi beslemeye devam etmeli miyim?

İdeal olarak, ıslak ve kuru yiyecekleri değiştirmelisiniz. Bununla birlikte, kediniz çok kabızsa, sorunu çözmeye yardımcı olması için birkaç gün boyunca sadece ıslak mama vermeniz genellikle uygun olur. Bazı durumlarda, uzun süreli yönetim için yüksek lifli reçeteli diyetler önerilir.

Kabızlığa Ne iyi gelir?

Fazla su Tüketimi, Laktasif etkili gıdalar, Karın Masajı, sürekli temiz kedi kum kabı.

Etiketler: evcil hayvanlar, kedi, kedi bakımı, kedi hastalıkları, Kedi Hastalıkları Ve Tedavileri, Kedi Sağlığı, Kediler, Kedilerde Konstipasyon, Kedilerde Konstipasyon Hastalığı, Konstipasyon, Konstipasyon Hastalığı, Konstipasyon nedir
Ocak 17, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR