Kedilere İlaç Nasıl Verilir?

Kedilere İlaç Nasıl Verilir

Kedilere İlaç Nasıl Verilir?

  Öncelikle belirtmek isteriz ki veteriner hekiminiz dışında önerilen ilaçları asla kediniz için kullanmayın. Çünkü hayvanlara tanı koymak ve onları tedavi etmek tıpkı insanlarda olduğu gibi bilgi ve uzmanlık gerektirir. Eğer evcil hayvanınıza herhangi hastalıktan tanı konulduysa ve veteriner hekim tarafından bir tedavi oluşturulduysa kedinize bir şekilde ilaç vermelisiniz. Peki kedilere ilaç nasıl verilir? İlaç verirken nelere dikkat edilmelidir?

  Öncelikle kedinize veteriner hekim tarafından bir ilaç yazıldıysa bu ilacın nasıl kullanılması gerektiği ilk olarak veteriner hekiminize sorun. Böylece ilacı tedarik ettiğinizde en azından nasıl yapıldığı hakkında bir fikriniz olacağından bu işlemi uygulamak sizin için de daha kolay olacaktır. Kedilere ilaç verme konusundaki yöntemlere genel olarak bakacak olursak da şu şekilde başlıklara ayırabiliriz;

Kedi İlacını Konserve Kedi Mamasına Katarak Vermek

  İştahlı bir kediniz varsa, evcil hayvanınıza kedi ilacı verme konusunda daha şanslısınız diyebiliriz. Kedilerin büyük bir kısmı yaş kedi mamasına hayır diyemeyeceğinden ilacı daha kolay şekilde verebilirsiniz. Her zaman hazırladığınız porsiyon kadar yaş kedi mamasını hazırlayın ve veteriner hekimin verdiği ölçüde ilacı içerisine enjekte edin. İyice karıştırdıktan sonra yemesi için sevimli dostunuza verebilirsiniz. Eğer ilacın ağır bir kokusu yoksa muhtemelen kediniz farketmeden yiyecektir. Ancak güçlü bir kokusu varsa ya da mamanın tadını değiştirecek kadar baskın ise kedinizin bunu yeme şans düşük olacaktır. Hap olarak verilen ilaçları yaş mamaya katarak vermek ise her zaman kolay olmayabilir. Çünkü haplar genelde mamaların içinde dağılır.

İlacı Doğrudan Kediye Verme

  Kedinize sıvı ilaç verecekseniz öncesinde onun dikkatini dağıtabilecek olan tüm unsurları devre dışı bırakmalısınız. Sevimli dostunuzun dikkati dağıtacak unsurlar evdeki diğer evcil hayvanlar, gürültü eden insanlar ve kedi oyuncakları olabilir. Bütün güvenlik önlemlerini aldıktan sonra yumuşak ve sakin bir ses tonuyla onu yatıştırmalı ve sadece kafası görünecek şekilde vücudunu havluyla sarmalısınız. Eğer agresifleşmediyse kediniz ağzını açtığı anda ilacı enjekte edebilirsiniz. Fakat gergin ve hareketli tavırlar sergiliyorsa enseden tutup ağzının iki yanından bastırdıktan sonra ilacı kedinize verebilirsiniz.

Kediye Nasıl Hap Yutturulur?

  Kedilere hap yutturmak biraz uğraştırıcı olsa da yöntemine göre davrandığınızda işiniz nispete kolaylaşır. Öncelikle onu bir havlu veya battaniye ile sarın. Patilerini oynatamadığında bir süre ister istemez hareketsiz bir seşilde kalacaktır. Sadece başının gözüktüğü bir pozisyonda çenesinin altına baş ve orta parmağınızı yerleştirin. Daha sonra hafifçe baskı uygulayarak kafasını geriye yatırın. Bu hareketle birlikte kedinizin ağzı açılacak ve boğazı görünür hale gelecek. Vakit kaybetmeden hapı ağzının ortasına yerleştirin ve hızlıca ağzını kapatın. Ardından ilacın mideye inmesi için boğazını nazikçe ovalayın. Kediniz dudaklarını yalamaya başladığında hap midesine inmiş olacaktır.

  İlginizi çekebilir: Kedi Tırnağı Nasıl Kesilir?

Etiketler: kedi bakımı, kedi hastalıkları,
Nisan 22, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR