Japon Balığı

japon balığı

Japon Balığı

  Akvaryumda balık besleyenlerin en çok tercih ettiği balık türlerinden biri de Japon Balığıdır. Japon balıkları gerek görünüşleriyle de gerek de karakteristik özellikleriyle oldukça sevimli canlılardır.

  Japon Balıkları sazangiller familyasından gelmektedir. Birçok çeşidi de soğuk suda yaşayabilir. Yani beslendiğiniz akvaryumda tek cins olarak besliyorsanız bir ısıtıcıya gerek yoktur. Japon balıklarının ömrü yaklaşık olarak 5 yıldır. Fakat iyi bakıldıklarında daha uzun bir ömrü olabilir. Peki japon balıkları nasıl beslenir? Japon Balıklarının özellikleri nedir? Bakımları nasıl yapılır? Cinsiyet ayrımı nasıl yapılır?

  İlginizi çekebilir: Japon Balığı Yemi

Japon Balığının Kökeni

  Türkiye’da Japon balığı olarak bilinen bu balık türü başka ülkelerde altın balık anlamına gelen gold fish olarak bilinir. Bu balığın tarihi, Çin kayıtlarına göre M.S 2.yüzyıla kadar dayanır. Japon balığına benzer diğer kırmızı havuz balıkların kökeni ise M.Ö. 2 bin yılına kadar dayanır. Buradan da anlaşıldığı üzere akvaryum balıkları arasında en eski balık türlerinden biri de Japon balıklarıdır diyebiliriz.

Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı

  Japon balıklarında cinsiyet ayrımı yapılırken karın, gövde ve kuyruk kısımlarına bakılır. Erkek Japon balığının dişi olanlara göre kuyrukları daha uzundur. Dişi Japon balıklarının ise gövdeleri daha uzun ve karınları şişkindir. Japon Balığı Bakımı Bu balık türü ısı değişimine ve suyun oksijen seviyesindeki değişikliğe oldukça dayanıklıdır. Yaşadığı suyun sıcaklığı 18 ile 24 derece arasında olmalıdır. Japon balıklarının beslenmesi için özel yemler üretilmiştir. Mide organı bulunmayan bu balık türünün doyma hissiyatları da yoktur. Bu yüzden Japon balıklarını kontrollü şekilde beslenmesi gerekmektedir. Protein kaynağı dışında bu balık türünün karbonhidrat kaynağıyla da beslenmesi gerekmektedir. Japon balıkları kendi türleriyle daha iyi anlaşırlar. Fakat kendinden oldukça küçük veya büyük japon balıklarıyla iyi geçinemezler. Yaşadıkları sorunlar sonrası, küçük balıkları öldürüp yem olarak kullanabilirler.

Japon Balığı Akvaryumu

  Japon balıkları her ne kadar küçük olsalar da, iyi bakıldıklarında uzun yaşarlar ve oldukça büyük boyutlara ulaşabilirler. Bu yüzden bir Japon balığının büyüyebilmesi ve uzun yaşaması için balık başına 10 litre su hacmi gereklidir. İyi bir gözlemciyseniz Japon balıklarının sürekli olarak ağızlarına akvaryum kumunu alıp kum içinden yem arayıp kumu geri bıraktıklarını görmüşsünüzdür. Bu yüzden akvaryum kumu seçerken keskin değil yuvarlak ve ince taneli kumlar seçmenizi öneririz. Ayrıca karma kumlar da suyu bulandıracağı için iyi bir akvaryum filtresi kullanmalı ve filtreyi 7/24 çalıştırmalısınız. Fakat balıkları yoracak sirkülasyondan da kaçınmalısınız. Japon balığı beslerken akvaryum içinde köklü bitki yetiştirmenizi önermeyiz. Çünkü Japon balıklarının sürekli olarak kumla oynaması akvaryum bitkilerinin köklerine zarar verir. Akvaryum içinde illa bir bitki yetiştirmek istiyorsanız da, kalın yapraklı akvaryum bitkilerden tercih edebilirsiniz.

 İlginizi çekebilir: Akvaryum Bakım Malzemeleri

Japon Balığı Yumurtası

  Japon balıklarının bazılarının karınlarındaki aşırı şişkinlik hamile olduklarına işarettir. Bu hamile Japon balıklarında anüs kısmı içeri doğru çökük olur. Üreme sezonlarında ise erkek Japon balıklarının kafaları ile vücutlarının birleştiği yerde kabarcıklar oluşur. Ayrıca bu kabarcıklar Japon balıklarının cinsiyet ayrımında da işe yarar. Cinsel olarak olgunluğa ulaşmaları akvaryum koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Isısı sabit olan 22-25 derece olan akvaryumlarda yıl boyu yumurta alınabilirken, dış havuzlarda ise havanın daha sıcak olduğu ilkbaharda yumurta alınabilir. Japon balıklarının yumurtaları 5 ya da 6 gün içinde açılmaya başlar. Bu dönemde Japon balığını tek çeşit yemle beslemeniz daha doğru olacaktır.

Japon Balığı Ömrü

  Bu balıkların ömürleri çevre şartlarıyla ve bakımlarıyla son derece ilişkilidir. Uygun balık yemi verilirse, akvaryum suları temiz tutulursa ve günde 1 ya da 2 gün güneş görürse, tabi direkt olmaması gerekir, ortalama 5 ile 7 yıl kadar yaşarlar. Bilinen en yaşlı japon balığı ise tam 44 yaşında hayatını kaybetmiştir. Siz de balığınızın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız akvaryum temizliğine ve Japon balığının beslenmesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Akvaryum içinde rahat olacakları geniş bir alan, akvaryum filtreli ve ışıklı akvaryumlarda bakılmaları önerilir.

  İlginizi çekebilir: Akvaryum Bakımı

Etiketler: japon balığı, japon balığı bakımı, japopn balığı akvaryumu, japon balığı yemi,
Ocak 09, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR