Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma

  Kısırlaştırmanın birçok olumlu yönü bulunmaktadır. Fakat bu kararı vermeden önce köpeklerde kısırlaştırmayla ilgili bütün detayları bilmek gerekir. Bu yüzden biz de kısırlaştırma hakkında mümkün olduğunca detaya inerek sizi bilgilendirmek istedik.

  Dişi köpeklerde kısırlaştırma operasyonu oldukça sık yapılan işlemlerin başında gelir. Ancak tüm gerçekleri bilmeden bu yönde bir karar alınmasını istemeyiz. Köpeklerde kısırlaştırmanın birçok olumlu yönü varken kısırlaştırma, davranışları ve beslenme gereksinimlerinde bir takım değişiklikleri de beraberinde getirir.

Kısırlaştırma Nedir?

  Kısırlaştırma dişi köpeklerin gebe kalma özelliklerinin ortadan kaldırılması için yapılan operasyona denir. Ayrıca bunun için sterilzasyon gibi ifadeler de kullanılmaktadır.

  Köpekler kısırlaştırılırken veteriner hekim tarafından gerçekleştirilen bir ameliyat geçirirler. Veteriner hekim kısırlaştırma için köpeğinizin yumurtalıklarını alır. Daha sonra yine veteriner hekimin tavsiyelerine ve değerlendirmelerine göre fallop tüpleri ve uterusun çıkarılması da söz konusu olabilir. Kısırlaştırma operasyonu dişi bir köpeğin gebe kalmasını önlerken aynı zamanda kızgınlık dönemini de ortadan kaldırır.

  İlginizi çekebilir: Köpek Yatakları

Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

  Köpeğinizi kısırlaştırmak istiyorsanız bu ameliyat 6 ile 9. aylarda yapılmaktadır. Büyük ve dev ırklar ise küçük ırk köpeklere göre daha geç olgunlaşacağından kısırlaştırılmaları için biraz daha beklenebilir. Köpeğinizin ne zaman kısırlaştırılması gerektiği konusunda en doğru bilgiyi veteriner hekiminizden alabilirsiniz.

  Bazı durumlarda dişi köpekler daha erken kısırlaştırılabilir. Yani dişi köpeklerin daha 3 aylıkken bile kısırlaştırıldığı görülmüştür. Buradaki amaç ileride oluşabilecek olan sağlık komplikasyonlarının önüne geçmektir. Ayrıca köpeğiniz 4 yaşına gelmeden kısırlaştırıldığında da uterus enfeksiyonu riski de azalır.

Köpekler Neden Kısırlaştırılır?

  Köpeklerinin kısırlaştırılmasının birçok sebebi vardır. Bunlar arasında hem köpeğin kendi sağlığı hem de ev ortamını etkileyen faktörler vardır. Köpeğinizi kısırlaştırdığınızda dişi köpekler kızgınlıktayken erkek köpeklerin bahçenizi işaretleme olasılığı azalır. Köpeklerde kısırlaştırma meme, yumurtalık ve uterustakiler de dahil olmak üzere bazı tümörlerin oluşma riskini kaldırabilir ya da azaltabilir. Kısırlaştırma istenmeyen yavruları önler. Köpeklerde Kısırlaştırma Sonrası Beslenme Gerek erkek gerek ise dişi köpeklerde kısırlaştırma hormonlarda ve metabolizmada bir takım değişiklikleri de beraberinde getirir. Dolayısıyla davranışlarında da farklılıklar olur. Kısırlaştırılmış köpekler artık kızgınlığa girmez. Huzursuzluk ya da uluma gibi davranışları da ortadan kalkar. Kısırlaştırma operasyonundan sonra evcil hayvanınızın beslenme gereksinimlerinde de değişiklikler olur.

  Yavru köpeğinizi kısırlaştırmaya karar verdiğinizde değişen beslenme gereksinimlerinin de farkında olmanız gerekir. Ameliyattan sonra metabolizması önemli ölçüde değişeceğinden köpeğiniz birkaç haftada ya da birkaç ayda kilo alabilir. Bu yüzden kısırlaştırılmış köpek maması vermeniz gerekir. Daha detaylı bilgileri veteriner hekiminizden alabilirsiniz.

kısırlaştırılmış köpek maması

Etiketler: köpeklerde kısırlaştırma
Eylül 04, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR