Yüksekten Düşmeye Müdahale

Kedi yüksekten düşme

Yaz sıcaklarının başlaması ile birlikte pencerelerin açıldığı, buna bağlı olarak da kedilerde yüksekten düşme vakalarının arttığı haberleri kulağımıza gelmekte. Özellikle şehir hayatında yüksek katlı binalarda yaşayan kedili ailelerin korkulu rüyasıdır kedilerinin düşmesi. Bazen sinek kovalarken hızını alamayan bir avcı, bazen de meraktan ya da fazla sarkmaya bağlı olarak dengesiz bir kedi düşer camdan ya da balkondan. Bu yazımızda başınıza böyle bir durum geldiğinde düşen kediye yaklaşım ve yapılması gerekenleri irdeleyelim istedik.

Yüksekten düşen kedilerin büyük bir kısmı hayatta kalmaktadır. Kediler yüksekten düşerken kendilerini dengeleyerek dört bacakların üstüne düşmeye çalışırlar. Genelde ilk katlar daha az tehlikeli gibi gözükse de, eğer kediler ters bir pozisyonda düştüyse kendilerini düzeltme fırsatı bulamayabilirler ve ters düşerek daha fazla hasar alabilirler. Yüksekten düşen bir kedide görülen travmalar sırasıyla:

Göğüs bölgesi travması  ve pnömotoraks. Yüz ve çene bölgesinde kırıklar, sert damak yırtılmaları, beyin kanaması.

Ayaklarda kırıklar ya da çarpmanın etkisi ile oluşan çıkıklar. Şok ve iç kanamaya bağlı hipotermi, omurilik ve sinir sistemi problemleri, felçler.

Abdomende şekillenen yırtılmalar ve kanamalar. Bunların içerisinde en sık rastlanılanı sidik kesesi yırtıklarıdır.

Deri ve doku kayıpları ve yabancı cisim batmaları da en sık görülen semptomlardandır.

İşte bu problemlerin kedinizde şekilleneceğini düşünerek müdahale edileceği unutulmamalıdır. En önemlisi kediler düştükten sonra ağrı şoku ile birlikte çevresel korkudan kaynaklı kendi ailesine dahi saldırgan olabilmektedir. Bu sebeple kedinizin canının çok acıdığının farkında olup, ona seslenerek ve onu sakinleştirici telkinler vererek yaklaşın. Ani hareketlerden kaçının.

Kedinizin yanına taşıma kabını da alarak giderseniz, her zaman içine sokmakta zorlandığınız o kediniz emin olun kendisine en güvenli yer olarak o istemediği kutuyu bulacaktır.

Eğer hareket edemiyorsa ilk akla gelen kırık ya da felç olmalıdır ki bu durumda fazla hareket ettirmemek en doğrusu olacaktır. Kedinizi düz bir karton veya battaniye üzerine alarak, hareket ettirmeden, hemen veteriner kliniğinize sevkini sağlamalısınız. Felç ve kırık vakalarında yapılan ilk yardım hekim müdahaleleri kedinizin bundan sonraki yaşam kalitesi için çok önemlidir.

Kedinizde yoğun bir kanama gözlemlerseniz bu durum bazen basit bir tampon uygulaması ile de kontrol altına alınabilir bir durum olabilir. Ağız ve burundan gelen kanlı köpükler her zaman bir iç kanamanın belirtisi olmayabilir. Ancak genel tanılarda köpüklü kanamalar, akciğerdeki kanamanın habercisidir.

Korkudan kaçırılan idrarda kan görmeniz ise sidik kesesi yırtığının habercisi olabilir. Bu durumda da adeta kedinizin kırıkları varmış gibi en az hareket ile, en hızlı şekilde kliniğe ulaşımı sağlanmalıdır. Akciğer yırtılmalarında kedinizin boğuluyormuş gibi hal alması, boynunu uzatarak nefes almaya çalışması, göğüs bölgesi travmasının habercisi olabilmektedir.

Düşme sırasında zeminde bulunan yabancı cisimler kedinizin ağırlığı ile vücuduna saplanabilmektedir. Bu bir cam parçası ya da demir parçası olabilir. Özellikle bahçe çitlerinin vücuda saplanması sık rastlanan bir durumdur. Böyle bir durumda siz siz olun asla vücuda saplı materyali çekerek çıkarmayın.  Saplanan cismi çıkartırken bir damara yada sinire zarar verebilirsiniz.

 

Kısaca özetlemek gerekirse; kediniz yüksekten düşmüşse onu ürkütmeden yaklaşılmalı, kanama var ise turnike ya da sıkıca tampon uygulanmalı, çok sarsmadan sert bir zemine yatırılarak en yakın veteriner kliniğine ulaştırılmalıdır.

 

Kedi Sağlık Ürünleri Hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler: kedi hikayeleri
Haziran 06, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR