Sigaranın Evcil Hayvanlar Üzerindeki Etkileri

sigara ve evcil hayvanlar

Sigaranın Evcil Hayvanlar Üzerindeki Etkileri

  Hepimiz sigara içmenin insan sağlığına zararlı olduğunu biliriz. Hatta sigaranın sadece içenlerin değil, onlarla aynı ortamda bulunan pasif içicilerin de sağlığına zararlı olduğunu biliriz. Peki sigaranın evcil hayvanlarınıza da zarar verecebileceğini biliyor muydunuz?


  Evcil hayvanlar ailemizin birer parçasıdır ve bizim yaşama tarzımız diğer aile bireylerini olduğu gibi onları da etkiler. Bu duruma sigara içmek de dahil! Sigara içerken yalnızca annenizin, babanızın, eşinizin veya çocuklarınızın sağlığına değil, evcil hayvanlarınızın da sağlığına ciddi zararlar vermiş olursunuz.

 

Sigara Köpeğe Zarar Verir Mi?

  Sigara dumanına maruz kalan evcil hayvanlarda daha fazla göz enfeksiyonu, alerji, akciğer kanseri ve diğer solunum yolu hastalıklarına rastlanmıştır. Colorado Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, sigara içilen bir ortamda yaşayan köpeklerin burun kanseri yakalanma oranının arttığı gözlemlenmiştir. Uzun burunlu köpekler burun kanserine, kısa burunlu köpekler ise genellikle akciğer kanserine yatkındır. Collies, Labradors, Dobermans gibi uzun burunlu köpeklerin burun kanallarında soludukları ve partikülleri yakalayan yüzey alanları daha fazladır. Sigara dumanındaki toksinler ve kanserojenler, köpeklerin burunlarındaki bu alanlarda birikir ve bu durum olanların burun kanserine yakalanmalarına sebep olmaktadır. Duman dolu ortamlarda yaşayan uzun burunlu köpeklerde, tümör gelişme olasılığı diğer köpeklere göre %250 daha fazladır. Kısa burunlar ise toksinlerin burun kanallarından daha kolay ve çabuk geçmesi sebebiyle akciğer kanserine yakalanma eğilimine sahiptirler.

  

 

Sigara Kediye Zarar Verir Mi?

 

 

  Dumanlı bir ortamda yaşayan kedilerin burunlarının kısa olması sebebiyle, aynı kısa burunlu köpeklerde olduğu gibi akciğer kanserine yakalanma olasılıkları yüksektir. Yine sigaranın arttırdığı fakat burun uzunluğu ile ilgisi olmayan bir diğer hastalık ise kedigillerde çıkca görülebilen lenfomadır. Kedilerin vücutlarına sinen zehirli partüküller, tüylerinde ve lenf bezlerinde birikerek onlara zarar verir. Sigaraya maruz kalan kedilerin, diğer kedilere oranla lenfomaya yakalanma olasılıkları 2 kat daha fazladır. Bu oran kedinin dumanlı bir evde yaşadığı süre boyunca artar. Hatta tüylerinde biriken toksik parçaları yalamkatan kedilerin ağızlarında tümör oluşumuna rastlandığı da görülmüştür.

 

 

Kuşlar Sigaradan Etkilenir Mi?

 

 

  Evde beslenen kuşlar, sigara içilen bir ortamdan etkilenen diğer canlılar arasında yer alır. Kuşlar havadaki kirli maddelere karşı son derece hassas solunum sistemlerine sahiptirler. Bu da onların sigaradan dolayı maruz kaldığı zatürre, akciğer kanseri gibi solunum yolu hastalıklarına yakalanma olasılığını arttırır. Hatta bu durum kuşlarda cilt, kalp, göz ve doğurganlık sorunları arttırmıştır.

 

 

Kedilerde ve Köpeklerde Nikotin Zehirlenmesi

  Nikotin içeren ürünler insanların hayatını dolaylı yoldan zehirleyerek ölümle sonuçlanabilecek etkiler bırakırken, evcil hayvanlar için farklı sonuçlar yaratır. Sigara izmaritlerinin kediler veya köpekler tarafından yenmesi, izmaritlerin düştüğü suların içilmesi evcil hayvanlarınızda doğrudan bir nikotin zehirlenmesine neden olabilir! Bir sigarada 15 ile 25 mg nikotin olduğu varsayıldığında, izmaritte kalan konsantre nikotin miktarı 4 ile 8 mg arasındadır. Kediler ve köpekler içinse 10 mg/kg seviyesinde nikotin almak onların yaşamanı son verebilir.


   Özellikle son zamanlarda sıkça kullanılan elektronik sigaraların aromalı likitlerinin ortada bırakılması evcil hayvanlarınızın nikotinden zehirlenmesine yol açabilir. Bunlara ek olarak, sigara bırakmak için kullanılan nikotin sakızları ve nikotin bantları da evcil hayvanlarınız için birer risk oluşturur.

 

Kedilerde ve Köpeklerde Nikotin Zehirlenmesinin Belirtileri

  Seğirmeler veya inme,

  Salya akıntısı,

  Daralmış göz bebekleri,

  Görsel ve ses halüsinasyonları,

  Hızlı kalp atışı,

  Kusma ve ishal

 

  Eğer evcil hayvanınız bu belirtileri gösteriyorsa ve nikotin değeri yüksek bir şey yemiş olma ihtimali yüksek ise veteriner hekiminize muayene ettirmenizi tasiveye ederiz.

 

 

Sigara İçen Evcil Hayvan Sahipleri Neler Yapabilir?

  Sigarayı dışarıda içmeye özen gösterin.

  Evinizde hava-filtreli havalandırmalar kullanın.

  Üzerinize sigara kokusu üzerinize sinmiş ise eve geldiğinizde temiz kıyafetlerle değiştirin.

  Köpeğinize veya kedinize dokunmadan önce ellerinizi yıkayın.

  Etrafta içi dolu kül tablası bırakmayın.

  Evcil hayvanlarınızın ulaşabileceği yerlerde nikotin ürünleri bırakmayın.

 

Etiketler: yeşilay haftası, sigarının evcil hayvanlara zararı, sigaraya kediye zarar verir mi, sigara kuşa zarar verir mi, sigara köpeğe zarar verir mi, sigaranın zararları, sigara ve evcil hayvanlar, nikotin zehirlenmesi, kedilerde ve köpeklerde nikotin zehirlenmesi,
Mart 02, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR