Melek Balığı

Melek Balığı

Melek Balığı

  Ülkemizde akvaryumda balık besleyenlerin sayısı oldukça fazladır. Balık türlerinden de en meşhurlardan biri melek balığıdır. Melek balığı ilk alındığında genelde üreme görülmez. Ancak 10-15 tane melek balığı ile birlikte bakıldığında doğru eşi bulduğunda üreme eğiliminde olurlar.

  Bu balığın üremesini istiyorsanız bir karar vermeniz gereklidir. Yani yumurtladıktan sonra ebeveynleri ile mi bakılmalı yoksa yumurtaları güvene başka bir akvaryuma mı almak istediğinize karar vermelisiniz. Eğer ayrı akvaryuma alacaksanız yumurtaların havalanması gerekir. Bunu hava taşı ile gerçekleştirebilirsiniz.

Melek Balığı Cinsiyeti

  Akvaryum içerisinde fazla balık beslenildiğinde, melek balığı kendine uygun bir eş seçebilir. Ancak uzaktan balıkların cinsiyetlerini ayırmak zordur. Eğer iki balık birbirini seçtiyse ve sık sık birlikte geziyorlarsa uygun bir zaman ve yerde çiftleşmeyi bekler. Bu çiftten artık yumurta ve yavru almak mümkündür.

  Melek balığı üretimi için en az 80 ile 100 litre arasında su tankı gerekir. Suyun sıcaklığı ise 26 derece olmalıdır ve biraz nötr’e yakın, çok az asit ve pH’ı 6.8 civarında olmalıdır. Akvaryumun içine hiçbir şey konulmaması gerekir. Yalnızca balıkların yumurta bırakması için yumurtlama hunisi gerekir.

Melek Balığı Yumurtlama Süreci

  Üreme zamanında birbirini seçen çift yumurtlama hunusine yaklaşmaya ve onun yanında yüzmeye başlar. Balıklar yumurtlayacakları yere bir büyük önem gösterir ve tamamen o bölgeyi temizlerler. Daha sonra dişi balık huniye yaklaşır ve karnını sürtmeye başlar. Bir dizi halinde yumurtalarını buraya bırakır. Daha sonra dişinin yanında gezen erkek spermlerini yumurtaların üzerine bırakır. Yumurtlama işlemi bitince anaçlar yumurta üzerinde devamlı yüzgeçlerini kullanarak su hareketi sağlar. Balıklar yumurta üzerinde gezinir ve döllenmeyenleri ayıklayıp yiyebilirler. Ancak bu her zaman görülmeyebilir. Bazen ağzına alıp ölü yumurtayı solungaçlarından dışarı atarlar.

melek balığı

 

Melek Balığı Yavruları

  Yavru melek balıklarının yumurtadan çıkmaları 1-2 gün sürer. Yumurtadan çıkan yavrular 4-5 gün içinde yumurta sarısını tüketir. Daha sonra aktif bir şekilde yem aramaya başlar. İlk 3-4 gün yavru melek balıklarına yumurtanın sarısı verilir. İlerleyen günlerde artmeia yumurtası verilir.

  Ebeveyn melek balıklarının yavrularıyla aynı akvaryumda bakılmasının sakıncaları bulunmaktadır. Bu da yumurtaların ve yavruların anne tarafından yenilmesidir. Dolayısıyla aynı şartlarda olmak üzere farklı bir akvaryuma yumurtaların alınması daha doğru olur. Melek balığı yumurtalarının alt kısmına biraz kuvvetli olmak üzere hava verilir ve hareket etmesi sağlanır. Yumurtalar arasında beyazlaşmış yumurtalar görülürse bunlar yumurtanın öldüğü anlamına gelir. Dilerseniz cımbız yardımı ile temizleyebilirsiniz. Yavrular yumurtadan çıkınca da beslemeye başlanır.

  İlginizi çekebilir: Balık Yemi Çeşitleri

Etiketler: balık türleri,
Haziran 20, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR