Kuşlarda Mantar Hastalığı

kuşlarda mantar hastalığı

Kuşlarda Mantar Hastalığı

  Candida albicans adı verilen bir mantar türü kafes kuşlarında mantar enfeksiyonlarına yol açmaktadır. Bu mantar türü çok az sayıda bütün kuşların sindirim sisteminde bulunmaktadır. Ancak enfeksiyona neden olmaz. Bu mikroorganizmanın sayısı artarsa ya da sindirim sisteminde bir hasar varsa, sindirim sisteminde, gaga ve solunum sistemi gibi organlarda, deri, tüy, göz ve üreme organlarında enfeksiyona neden olur.

  Kuşlarda mantar hastalığı daha çok küçük kuşlarda, bağışıklı sistemi zayıf olanlarda ortaya çıkar. Mantarın oluşma riskini arttıran faktörler ise oldukça çeşitli olabilir. Mantar hastalığının oluşmasına sebebiyet veren faktörlere genel olarak bakacak olursak

  • A vitamini yetmezliği
  • Uzun süreci veya gereksiz antibiyotik kullanımı
  • Kafes temizliğine özen gösterilmemesi
  • Kursağın geç boşalması
  • Hatalı besleme
  • Stres, travma, ortamda sigara içilmesi, bazı virüslerin yol açtığı tahribatlar

  Mantar hastalığının belirtileri yerleştiği organa göre değişiklik gösterebilir. Sadece bir organda olabileceği gibi, birkaç organda da olabilir. Ağız ve gaga bölgesinde koku ve beyaz plaklara rastlanabilir. Genellikle enfeksiyon alt ve üst gaganın birleştiği yerde oluşur. Gagadaki hastalıkta yemi geri çıkarma, iştahsızlık ve halsizlikle birlikte depresyon da görülebilir. Kuşun gagası kalınlaşır, yemin kursağa geçişi gecikmeye başlar.

  Mantar hastalığının teşhisinde mantarın miktarı ve belirtileri oldukça önemlidir. Tedavisi için muhakkak veteriner hekime götürülmelidir. Ayrıca hastalığa zemin hazırlayan stres, kötü bakım ve beslenme gibi koşulların da ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi hastalığın iyileştirilmesinde önemli rol oynar.

  İlginizi çekebilir: Kuş Tırnak Makasları

Kuşlarda Mantar Hastalığı Nasıl Farkedilir?

  Evcil hayvanınızın gaga altı, göz kenarları, ayak kısımları sünger gibi gözüküyorsa mantar hastalığına yakalanmıştır. Göz halkaları, gaga yanları ve ayak kısımları da et beni gibi sünger görüntüsü şeklini alabilir. Kuşta oluşan bu mantar bölgesi ölü deri halini alır. Yani canlılığını yitirir. Tedavi edilmediğinde gaga ve ayak kısmında düzensizlik meydana gelir, şekil bozuklukları olur. Gaganın aşırı uzaması, çarpıklığı yem yiyememesine de neden olur. Daha sonra kırılma ve çatlamalara yol açabilir. Ayak kısımlarında ise tırnağı ters tarafa dönmesi söz konusu olabilir. İlerleyen zamanda tırnak kaybına yol açabilir. Erken zamanda farkedilip tedavi edilmesi gerekir.

Kuşlarda Mantar Tedavisi

  Öncelikli olarak ölü deri dediğimiz yeri oksijenli su ve kulak çubuğu ile temizlemeniz gerekir. Temizledikten sonra ölü derinin altından canlı deri gözükecektir. O bölgeye veteriner hekiminizin reçelediği mantar kremini sürmenizi öneririz. Kremi sürerken de kuşun gagasının altına, gagasının yanına ve ayaklarına hatta dirseklerine kadar sürünüz.. O bölgenin görüntüsü de günden güne düzelecek ve 15-20 gün içerisinde tüyler çıkmaya başlayacaktır.

kuşlarda mantar

Etiketler: kuş hastalıkları,
Haziran 10, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR