Köpeklerin Hayatımıza Girmesinin Nedenleri

köpekler neden hayatımıza girdi

Köpeklerin Evcilleştirilmesi

  Köpekler evde evcille yaşamak isteyen ailelerin ilk tercihi olduğu gibi, bir çok görevde insanlara yardımcı olmaktadır. Uzun zamandır hayatımızda yer alan köpekler bir çok hikayenin haklı kahramanı olmuştur. Binlerce yıl öncesine dayanan köpeğin evcilleşmesi ile insanoğlunun milyonlarca kez hayatını kolaylaştırmış hatta hayatta kalmasına bile vesile olmuştur. Köpekler genelde evin neşe kaynağı olduğu gibi en yakın arkadaşımızdır.

  

 
 

  Çok sayıda ırk çeşidine sahip olan köpekler, karakter, ebat ve görev bakımından farklılık gösterir. 1,5 Kg dan 100 kg'a kadar, oyunculuktan koruma agresyonuna kadar karakter çeşitliliği gösterir. Köpekler yaşama alışkanlıkları ve dayanıklılıklarına göre iç mekanda beslenenler ve dış mekanda beslenenler olarak ayrılırlar. Görevler arasında avcılık, polis çalışmaları, kurtarma çalışmaları ve engelli yardımcısı, bakıcılık, bekçilik ve hatırlayamadığımız bir çok işlevi bulunmaktadır. Köpekler zeki ve eğitilmeye istekli olduklarından, harika bir arkadaştır. Memeli olan köpekler erkek ve dişi cinsiyetlerine sahiptir ve aynı ırkın dişi ya da erkek olmasına göre huy farklılıkları göstermektedir. Köpekle yaşamaya karar veren biri önce o köpekten ne beklediğini iyi sentez etmeli ve ona göre tercihte bulunmalıdır.

 

 

Köpeklerin Hayatımızdaki Yeri

 
 

  Koklama, görme ve işitme köpekler için taktire şayan özelliklerdir. Üstelik bu özelliklerin yanına zeka ve hislerini de ekleyecek olursak neden hayatımızda olduklarını daha kolay anlayabiliriz. Örneğin polis köpeği olarak görev yapan bir köpeğin, uyuşturucular veya bombalar gibi yasa dışı eşyaları koklamanın yanı sıra sezileri neredeyse görevin tamamının kahramanı olmasını sağlar. Bazı köpekler koku alma duyularını arttırmak için özel olarak yetiştirilirler. Köpekler ayrıca neredeyse  mükemmel görmelerini sağlayan mükemmel bir görüş alanına sahiptir. İşitmeleri de çok hassastır ve geniş bir frekans aralığına sahiptir. Bu, köpeklerin insanlardan çok daha yüksek frekansta sesleri duymalarını sağlar. Bu özellikleri onları iyi bekçi köpekleri yapar.

  

  İlginizi çekebilir: Köpek Ödülleri

  

 

 

Evcil Hayvan Olarak Köpekler

 

 

  Köpekler birlikte yaşama uyum sağlayan evcillerdir. Özellikle destek istenen konularda üstlendikleri görevleri kusursuz yerine getirirler. Örneğin görme engelli bir insana göz olmaları hepimiz tarafından ilgiyle izlenen bir durumdur. Çocuk bakıcılığı yapan ırklar onları tehlikelere karşı koruduğu ve çocuklara bekçilik yaptığı herkes tarafından bilinmektedir. Yalnız kaldığınızda size koşulsuz arkadaşlık yapacak neredeyse tek tür köpekler diyebiliriz. Kolay öğrenmeleri itaat etmeleri ve sadakatleri onların ev içerisinde tahtını sağlamlaştırmaktadır.

 

 

 

Köpek Seçimi

 

 

  Daha önce de bahsedildiği gibi köpekler bir çok farklı özellik ve karaktere sahiptir Bir köpeğe sahip olmaya karar verirseniz, yaşam tarzınıza uygun bir köpek seçmeniz gerekir. Köpeğinizi sahiplenmeden önce dikkat etmeniz gereken kurallar kabaca şöyledir.

  

 

Ne Kadar Aktif Bir Yaşantınız Var?

  Burada dürüst olun. Bazı köpekler tembellikten hoşlanır, ancak bazılarının çok fazla egzersiz yapması gerekir. Faaliyet seviyenize uygun bir köpek seçin. Hareketli ırklar sizi spor yapmaya teşvik edecektir.

 

  k9 köpekleri

 

Yardım veya Av Köpeği

 

 Bazı köpekler için dışarıda yaşamak çok uygun değildir.. Evde ya da bahçede barındıracağınız köpek ırklarından size uygun olanı seçin. Sahip olduğunuz ev ve bahçeden memnun olacak bir köpek seçin.

  

 

Çocuklarla İyi Geçinen Köpekler

  Bazı köpekler çocuklarla daha iyidir. Çocuklara tahammüllü ırklar ve çocuklardan hoşlanmayan köpekleri iyi araştırıp ona göre tercih yapılmalıdır.

  

 

Köpeğiniz İçin Finansman

  Bir köpeği almadan önce, masraflarının üstesinden geleceğinizden emin olun. Beslenmesi, aşılanması, veteriner masrafları ve daha fazlasını yapabilir misiniz? Bu soruların cevaplarını zihninizde ve cüzdanınızla iyi sentezleyin.

   

 

Köpeğinize Vakit Ayırmak

  Köpekler zaman alır. Vaktinizi alabilecek duygusal ve fiziksel ihtiyaçları var. Bir köpek almadan önce her gün bunu yapmak istediğinizden emin olun. Bakım besleme ve temizliğinden aktivite ve yürüyüşlere kadar bir çok konuda köpeğinize zaman ayırmanız gerekmektedir.

  

  İlginizi çekebilir: Köpek Oyuncakları 

 

 

Köpekler Hakkında Eğlenceli Gerçekler

- Bir köpek insandan yaklaşık 100.000 kat daha iyi koku alabilir.
- Köpeğin ter bezlerinin büyük çoğunluğu pençelerinin üzerindeki patiler arasındadır.
- Çikolata, köpekleri çok hasta edebilir hatta öldürebilir, çünkü köpeklerde çikolatadaki teobromin denilen madde zehir etkisi yaratır.
- Köpekler ortalama insandan on kat daha iyi duyuyorlar.
- Küçük köpek ırkları, büyük köpek ırklarından daha uzun yaşama eğilimindedir.
- Birleşik Devletler'deki ailelerin %30'undan fazlasının köpeği vardır.
- Bir evcil köpek sahibi olmak, insanları daha sağlıklı hale getirir. Köpekle yaşayan bireyler daha uzun yaşıyorlar ve daha az kalp krizi geçiriyorlar.

 

 

   İlginizi çekebilir: Köpekler Yüzebilir Mi?

 

 

 

Etiketler: neden köpek, köpekler, köpeklerin özellikleri
Temmuz 10, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR