Köpeklerde Topallık ve Nedenleri.

Köpekler Hakkında

Köpeklerde Topallık ve Nedenleri

Köpeğiniz hiç beklemediğiniz bir anda topallayabilir. Evcil hayvanınızın topallamasının nedenini belirlemek zordur. Bu da durum korkutucu ve endişe vericidir. 

Köpeklerde Topallık Nedir?

Köpeklerde topallık, "normal yürüyüşten bir sapma" olarak tanımlanır. Halk arasında topallama olarak da adlandırılır.Köpeğiniz bir veya daha fazla bacağını düzgün kullanamadığında topallık veya topallama olur. Ağrı ve yaralanma genellikle bu durumla bağlantılıdır.

Topallama yavaş yavaş veya aniden olabilir. Kronik veya dejeneratif bozukluklar kademeli topallığa neden olur. Yaralanmalar veya travma köpeklerde ani topallık görülmektedir. Köpeğinizin kademeli mi yoksa ani mi topalladığını anlayabiliyorsanız, veterineriniz evcil hayvanınızın topallamasına neyin sebep olduğunu kolayca belirleyebilir. 

Köpek topallığı da akut veya kronik olabilir. Evcil hayvanınız topallamaya başlarsa akut bir topallama yaşayabilir. Bu arada, köpeğiniz sürekli topallarsa kronik topallama olabilir. Bu topallama iki hafta veya çok daha uzun sürebilir. Tekrarlayan topallama da mümkündür.

 

Köpeklerde Topallığın Nedenleri Nelerdir?


Köpek topallaması, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve Köpeğin topallamasının yaygın nedenleri arasında şunlar yer alır:

Ayak Yaralanmaları
Topallama, köpeğinizin ayağındaki bir yaralanmanın işareti olabilir. Örneğin, cam veya diken gibi küçük nesneler, evcil hayvanınızın topallamasına neden olabilir.:
Böcek ve hayvan sokmaları veya ısırıkları
Yırtıklar
Kırık veya büyümüş ayak tırnakları
Yanıklar
Donma
Morarma
Köpeğinizin ayağına küçük bir nesne (pisipisi otu) batarsa, bölgeyi sürekli yalar ve enfeksiyon gelişerek topallığa neden olur.

Kas ve Kemik Hastalıkları
Zamanla köpeğinizin eklemlerine ve kas-iskelet sisteminde yaşlanmalar olmaktadır ve bu da kronik veya tekrarlayan topallamaya neden olur.  Aynı zamanda ayaktaki patolıjik bozukluklar ve genetik hastalıklardan dolayı topallık gözlenmektedir. Köpeğinizin aşağıdaki koşullardan herhangi biri varsa, köpek topallığı oluşabilir:
Kireçlenme
Kalça veya dirsek displazisi
Patellar luksasyon (çıkık diz)
Bağ Doku hastalıkları
İntervertebral disk hastalığı
Osteokondrit dissekans (OKB)
Eklem ve kas enfeksiyonları
Evcil hayvanınız ayrıca kemik bozuklukları nedeniyle topallık yaşayabilir. Köpeğinizin yürüyüş şeklini değiştirebilecek kemik rahatsızlıkları arasında hipertrofik osteodistrofi ve panosteitis bulunur. Daha genç köpeklere bu koşullardan herhangi biri teşhis edilebilir.

Tipik kemik hastalıklarının dışında, köpeğinizin kemiklerinde çeşitli kanser türleri oluşabilir. Osteosarkom bu durumlardan biridir - kemik hücrelerinin düzensiz üretimi bu tümörü oluşturur. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemlidir. 

Travma
Yaralanmalar ve travma, köpek topallığının en belirgin nedenleridir. Sizin gibi, köpeğiniz de bu koşulların çoğunu yaşayabilir. Orta ila şiddetli topallama aşağıdaki yaralanmalardan kaynaklanabilir:

Kırık kemikler
Kırıklar
Burkulmalar
Çıkık eklemler
Yırtık bağlar
Omurilik yaralanmaları
Bu yaralanmalardan herhangi biri, evcil hayvanınızın da etkilenen bacağını hareket ettirememesine neden olabilir.

 

Köpek Topallama Tedavisi Seçenekleri Nelerdir?


Köpeğinizin topallama nedeni tedavi seçeneklerini belirleyecektir. Akut topallama birkaç gün dinlenmeyi gerektirebilir. Ancak kalıcı topallama için veterineriniz ameliyat, ek testler ve uzun bir iyileşme önerebilir. Evcil hayvanınızın topallaması için alabileceğiniz çeşitli tedavilere bir göz atalım.

Hafif Topallık Tedavisi
Köpeğiniz akut topallık yaşarsa, sadece ağrısını azaltmak ve onu dinlendirmek iyileşmeye yardımcı olabilir. Veterineriniz, köpeğinizin rahatsızlığını gidermek için steroid olmayan yangı önleyici ilaçları reçete edebilir:

Eklem Ağrısının Neden Olduğu Topallığın Tedavisi
Evcil hayvanınız eklem ağrısı nedeniyle topallıyorsa, veterineriniz besin takviyeleri yazabilir. Aşağıdaki takviyeler, köpeğinizin durumunun iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Glukozamin
Kondroitin sülfat
Omega-3 yağlı asitler
Metilsülfonilmetan (MSM)

 

Köpeğiniz Topallıyorsa Ne Napmalısınız?


Evcil hayvanınızın topalladığını görürseniz, patilerinde yaralanma veya ağrı belirtileri olup olmadığına bakın. Köpeğinizin ayağında küçük bir nesne bulabilir veya bir yara hissedebilirsiniz. Bu durumlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız, aşağıdaki adımlar köpeğinize ilk yardım yapmalısınız.

Yabancı Cisim Batmalarında
Nesneyi köpeğinizin ayağından tamamen çıkarın.
Temizlemek için yaranın üzerine antibakteriyel sabun sürün.
Yaralı pati şişerse ılık suda ıslatın. 
Yaraya bir antibiyotik merhem sürün.

Yaralı Pati  veya Kırılmış Tırnaklar
Etkilenen bölgeden kanamayı kontrol edin.
Temiz bir havluyla yaraya baskı uygulayın.
Kan damarlarının sıkışmasına yardımcı olmak için etkilenen patiye buz uygulayın.
10 ila 15 dakika sonra kanama devam ederse köpeğinizi veterinere götürün.

Şişlik ile Morarma veya Burkulma
Veteriner hekime gitmeyi göze alamıyorsanız, morlukları veya şişliği olan burkulmaları tedavi etmek için iki seçeneğiniz vardır:
Bacağa buz uygulayın.
Köpeğinizi bir küvete koyun ve yaralı uzvunu soğuk suyla ıslatın.
Bu adımlardan herhangi birini günde iki kez 15 dakika boyunca yapabilirsiniz.

Hafif Topallama
İltihaplı ekleme soğuk kompres uygulayın. Bu adım şişliğin inmesine yardımcı olabilir.
Köpeğinizin ekleminin hala şişip şişmeyeceğini veya ağrısının 24 saat içinde devam edip etmeyeceğini kontrol edin. Aksi takdirde, etkilenen ekleme sıcak kompres uygulayın ve veterinerinizle iletişime geçin.

Travma
Köpeğinizin hareketini sınırlayın 
Evcil hayvanınız aşırı ağrı veya şişlik hissederse hemen veterinere gidin.

kedi kumu

Köpekler Hakkında

Köpeklerde Kulak Akıntısı

Köpeklerde kulak akıntısının nedeni genelde kulak enfeksiyonu gibi sorunlardan kaynaklanmaktadır. Köpeklerde kulak enfeksiyonu aynı köpeklerde burun akıntısı gibi acı verici ve ağrılıdır. Köpeğinize bu acıyı yaşatmamak için kulak akıntısı belirtilerini farkettiğinizde veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir. Köpeklerin kulağında kanama, yara ve akıntı gördüğünüzde geç kalmadan köpeğinizi muayene ettirmenizi öneririz. Köpeklerde kulak akıntısının belirtilerini, önlenmesini ve tedavisi ile ilgili en doğru bilgileri veteriner hekimden almalısınız. Biz bu yazımızda sadece köpeklerde kulak akıntısı hakkında bir fikrinizin olması ve bu durumla karşılaşıldığında olası senaryoların neler olabileceği hakkında yazmaya çalıştık.

Yazının Devamı >>

Köpeklerde Kanser

Köpeklerde görülen kanser türleri birçok belirtiye neden olabilir. Bu belirtileri fark eder etmez vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmak köpeğinizin hayatını kurtarabilir.

Yazının Devamı >>

Yavru Köpeklerde Aşı

Yavru köpeklerin aşılanması, onların çeşitli hastalıklardan korunmasına yardımcı olabilir. Birazdan bahsedeceğimiz hastalıklar kulağa ürkütücü gelse de tüm aşıları yaptırdıktan sonra yavru köpeğiniz için endişelenmenize gerek yok. 

Yazının Devamı >>

Köpeklerde Mukokutanöz Piyoderma Deri Hastalığı

Histopatolojisinde bakteri gözlenmeyen, antibiyotik tedavisine yanıt olarak oluşan bileşenlerin sebep olduğu düşünülen dermatit çeşididir. Kabuklu eritremli kabartılar olarak meydana gelir. Her yaşta köpekte görülebilir. Mukokutanöz piyodermalar köpeklerde nadir rastlanan hastalıklardır. Genel olarak dudaklar ve dudak çevresini etkilese de, lezyonlara göz kapaklarında, vulvada, prepüste ya da anüste de görülebilir. Sebebi tartışmalıdır, bazı araştırmacılar antibakteriyel tedaviye yanıt olarak oluşan bakteriyel bileşenlerden şüpheleniliyor.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Köpekler Hakkında
Mart 08, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR