Köpeklerde Göz Hastalıkları

köpeklerde göz hastalıkları

Köpeklerde Göz Hastalıkları


  Köpeklerde göz rahatsızlıkları belli dönemlerinde ortaya çıkabilen rahatsızlıklardır. Özellikle köpeklerin gözünde çapaklanma ve göz akıntısı oldukça sık görülür. Köpeklerde alerjik akıntı veya göze kir, toz kaçması gibi rahatsızlıklar basit bir sebeple olabileceği gibi, ciddi bir rahatsızlığı habercisi de olabilir.

 

  Köpeklerin gözündeki akıntılar sarımsı renk almaya başladığında veya gözde bulutlanma, şişme, içeri doğru çekilme gibi fiziksel belirtiler ortaya çıktığında, sorunun ilerleyebileceği ve tedavi edilmesi gerektiği anlamına gelmektedir.

 

  Köpeklerin gözleri, onları enfeksiyon ve göze kaçan çeşitli şeylerden arınmak için doğal olarak gözyaşı üretir. Bazı köpek ırklarının gözleri diğerlerine göre daha fazla ya da daha az gözyaşı üretiyor da olabilir, ki bu medikal bir sorun olarak ele alınmaz.

   

  İlginizi çekebilir: Köpek Göz Yaşı Leke Çıkarıcı

 

Köpeklerde Göz Çapaklanması

 

  Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpekler de alerji sorunlarıyla karşılaşabilir ve bunun sonucunda göz akıntısı, kızarıklık, göz çapaklanması görülebilir. Böyle durumlarda steril bir göz temizleyici geçici de olsa onları rahatlatabilir. Köpeklerin çime, polene, toza alerjileri olabilir ve fiziksel olarak reaksiyon gösterebilirler. Özellikle Terrier, Setter, Retriever ve basık burunlu olan Bulldog ve Pug’lar alerjilere daha yatkındır.

  

Köpeklerde Alerji Belirtileri


- Kaşıntı ve Göz Akıntısı

- Kızarıklık ve Tahriş

- Kusma

- Hapşırma

- Horlama (normalde hormalamıyorsa)

- Aşırı Kaşınma

- Pati Yalama/ Çiğneme ve Patilerde Şişme

  

Köpeklerde Konjunktivit

 

  Köpeklerde görüşen bazı çapaklanmalar sıradan göz akıntısı ve uyku sonrası çapaklardan daha farklıdır. Böyle bir çapaklanma, kızarıklık veya iltihaplanma belirtisi gösteren çapakları olduğunda eminiz ki fark edeceksiniz, derhal bir hekime muayeneye başvurmanızı öneririz.

 

  Konjunktivit bazen baktirel bazen de viral nedenli olabilir. Bu hastalık gözün içindeki zar tabakasının iltihaplanmasından kaynaklı bir göz hastalığıdır. Gözlerdeki kızarıklık, yangı veya gözde kısma gözü patileme/kaşıma köpeğinizde bu hastalığın habercisi olabilir.

 

 

Köpeklerde Epifor (Epiphora)

 

  Epifor isimli göz rahatsızlığı, gözlerin aşırı derece sulanmasına verilen addır. Gözlerin etrafında sürekli yaş, göz altına kahverengi lekeler ve koku ya da deri iritasyonu bu rahatsızlığın belirtileridir.

 

  Özellikle açık renkli köpeklerde bunu farketmek daha kolaydır, fakat koyu renkli bir köpeğin de gözlerini ve gözaltlarını sildiğinizde kahverengi leke görüyorsanız, onu gözlem altında tutmakta ve veteriner hekiminize muayeneye götürmenizi öneririz.

 

  İlginizi çekebilir: Köpek Göz Temizleme Mendili

 

 

Köpeklerde Kuru Göz Sendromu

 

  Bu göz hastalığı isminden de anlaşılacağı üzere gözün yeterli miktarda gözyaşı salgılayamamasıyla oluşur. Gözyaşı bezi travma, enfeksiyon veya benzer sebeple görevlerini yapamaz.

 

  Köpeklerde göz sendromu belirtileri sarı akıntı, göz çevresinde yangı, sürekli göz kırpma veya göz kapaklarının şişmesidir. Bu hastalıkta göz korneası risk altındadır.

 

  Köpeklerde kuru göz sendromu, göz enfeksiyonları ve korneada hasara yol açabilir. Siz de köpeğinizde bu belirtelerden herhangi birini görüyorsanız hekiminize danışmalısınız. Aksi halde köpeklerde kuru göz sendromu göz bozuklukları gibi istenmeyen sorunlara sebebiyet verebilir.

  

Köpeklerde Glokom Hastalığı

 

  Glokom göz hastalığı, Poodle, Chow Chow ve Cocker Spaniel gibi ırklarda sık görülür. Bu hastalıkta göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme siniri zarar görür. Birincil Glokom, gözün akmayarak sıvının içeride kalmasıyla oluşur. İkincil Glokom ise gözde enflamasyon veya göz kanseri gibi bir çeşit travma sebebiyle oluşur.

 

 

Köpeklerde Glokom Belirtileri

 

- Sürekli Göz Kırpma

- Gözün Şişmesi veya Büyümesi

- Gözde Yüksek Basınç/Tansiyon

- Bulutlanan Göz

- Göz Bebeklerinde İrileşme

- Görme Bozuklukları

 

  Eğer köpeğinizde bir göz akıntısı veya benzeri belirtiler varsa bir süre gözlemlemenizi, azalma ya da rahatsızlığın geçmemesi durumunda da vakit kaybetmeden köpeğinizi veteriner hekime muayeneye götürmenizi öneririz.

  

 

  İlginizi çekebilir: Köpek Göz Temizleme Damlası

Etiketler: köpek göz, köpek göz hastalığı, köpek gözde kızarık, köpek çapaklanma, köpek hastalıkları,
Ekim 17, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR