Köpek Tüy Bakımı

köpek tüy bakımı

Köpek Tüy Bakımı

  Köpekler de diğer canlılar gibi yaşamlarını sağlıklı sürdürebilmek için belirli ortam ve koşullara gereksinim duyarlar. Köpeklerin barındıkları yerin sağlıklı yaşamalarına uygun olup olmadığından tutun, gerekli besin türünün karşılanıp karşılanmadığından, temizliğinin yapılıp yapılmamasından, hareket etme ve dolaşma olanağı bulunup bulunmamasına değin birçok etken onların sağlıkları üstünde tesir yaratır. Her ne kadar dış koşullardan olumsuz derecede çok etkilenmediği düşünülse de köpekler itinalı bakım isteyen nazik hayvanlardır. En ufak ihtimaller, önemsiz gibi görülen savsaklamalar, bilgisizlikten kaynaklı yanlış uygulamalar, köpek sahiplerinin bile büyük çaba ve emekle gideremeyeceği sakıncaların kaynağı olabilir. Bu sebeple köpek bakımında ve onların sağlıkla yaşamalarında büyük önem taşıyan konularından en önemlisi de “köpeklerde barınma ve beslenme” diyebiliriz. Biz de bu yazımızda size köpek bakımı ile bir takım ipuçları vereceğiz.

 


Köpek Kulübesinin Bakımı ve Temizliği

  Köpek kulübesinin sadece sağlık koşullarına uygun oluşu yeterli değildir. Kullanılan her konut gibi köpek kulübesi de zaman içerisinde kirlenir, aşınır, bakım ve temizlik gerektirir. Köpek kulübesinin bakımı;


- Köpek kulübesi her gün temizlenmelidir.


- Köpek minderi her gün dışarı alınmalı, silkelenmeli ve havalandırılmalıdır.


- Kulübenin içi, tüy artıklarından, döküntülerden süpürülerek temizlenmeli, arada bir parazit bulunup bulunmadığı denetlenmelidir.


- 10 – 15 günde bir defa parazitlere karşı ilaçlama yapmak yerinde bir önlemdir.


- Kirlenen, ıslanan minderlerin temizliğine, kuru ve rutubetsiz olmasına itina gösterilmelidir. Minderler gerektikçe değiştirilmelidir.


- Köpek kulübesinin çevresinin temizliğine en az içi kadar özen gösterilmeli, yiyecek, döküntü, tüy gibi artıklar toplanılarak bahçenin uzak bir köşesine açılan çukura gömülmelidir. Böylece insan sağlığına da zarar verebilecek olan parazitlerin neden olabileceği tehlikelerden korunmuş olunur.


- Köpek kulübesi vakit geçtikçe oluşabilecek çürüme, kırılma, çatlama, boyaların dökülmesi gibi arızalar ertelenmeden giderilmelidir. Akan dam, rutubet veya su geçiren bir taban, yağmurların süzüldüğü, asalakların barındığı çatlak duvarlar büyük sorunlara yol açar.

 

 

  İlginizi çekebilir: Köpek Şampuanları

 


Köpek Tüy ve Deri Bakımı

  Köpek postu olan bir hayvandır. Bu post, onları dış etkenlere karşı koruma sağladığı gibi aynı zamanda da onlara güzellik katar. Köpeklerin bir bölümün tüyleri kısa, bir bölümünün orta uzunlukta tüyleri, geri kalanının ise olabildiğince uzun tüyleri vardır. Doğal olarak uzun tüylü köpek türleri, daha büyük ve itinalı bir bakım gerektirir. Özellikle tüy değiştirme dönemleri olan ilkbahar ve sonbahar aylarında, bu bakım daha da bir özen ister. Köpeklerin tüy bakımı yapılmadığı takdirde, yaşadıkları bütün çevre tüy döküntüleriyle dolar. Bu durum insanların sağlığı açısından büyük sakıncalar içerir. Köpek için ise başka açılarından sorun yaratabilir. Fırçalanmayan ve bakımı yapılmaya tüyler köpeğinizi rahatsız eder, kaşındırır. Tüylerini kendi çabasıyla düşürmeye, uzaklaştırma çalışır. Bu çaba onların yaralanmasına, cildinin çizilmesine veya mikrop kapmasına yol açabilir. Hatta köpeğinizde bazı köpek deri hastalıkları dahi görülebilir. Tüm bu sakıncaları önlemek, köpeğinizin sağlıklı bir cilde sahip olmasını sağlamak için, normal zamanlarda gün aşırı, tüy değiştirme mevsimlerinde günde bir kez köpek fırçası ile fırçalamak gerekir. Ancak derinin bu zaman diliminde son derece hassas olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple sert kıllı fırçalar kullanmaktan uzak durmanızda fayda vardır. Köpeğin özel bakım gerektirmeyen zamanlarında ise genel olarak şu şekilde bir bakım yapılabilir. Köpeğin tüylerinin fırçalanmasına baş kısmından başlanılır ve orta sertlikteki köpek fırçası ile hayvanın gerisine doğru sıkıca sıvazlanarak taranır. Sırt bölgesinin taraması bitince, göğüs kısmı ve köpeğin yanları aşağı doğru ayak kısımlarına varıncaya dek tertipli sıralar halinde fırçalanır. Bundan sonra kıllar çıkış yönünün tersine bir kez daha fırçalanır. Bu tarayış, kıl diplerini güçlendirdiği, deriye masaj yerine geçtiği gibi, kıl diplerine yerleşmiş bulunmakta olan toz ve zararlı maddeleri de kabartır. Bundan sonra tekrardan düzgün yönde bir fırçalama ile tüy bakımının birinci aşaması bitirilir. Islatıldıktan sonra suyu iyice alınan pamuklu bir bez parçası, eski bir fanila ile köpeğin tüyleri çıkış yönünde bastırılarak silinir. Köpeğin göğüs, karın, bacak araları iyice temizlenir. Bu sırada köpeğin derisi iyice araştırılarak kene, pire gibi zararlıların bulunup bulunmadığına bakılır. Şayet görülürse gerekli tedbirler alınır.

 

  Köpeğinizin tüy uzunluğuna ve ihtiyacınıza göre Köpek Tarak ve Fırçalarına göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz.


Kısa Tüylü Köpeklerin Taranması

  Kısa tüylü köpeklerin taranmasında kısa ve yumuşak kıllı köpek fırçalarından yararlanılır. Sert ve uzun kıllı fırçalara kullanım bakımından elverişsiz olduğu gibi köpeğin derisini de çizebilir. Bundan sonra tüylerin çıkış yönüne doğru yapılan fırçalanmayla tüm toz ve pislikler atılır. Köpeğin tüyleri tertipli, parlak ve sağlıklı bir görünüm kazanır.

 

Uzun Tüylü Köpeklerin Taranması

  Uzun tüylü köpeklerin taranmasında uzun ve sert kıllı köpek fırçaları daha verimlidir. Böylece sık ve uzun tüylerin arasına girip onları temizlemek ve havalandırmak, düzenlemek olası olur. Bu hedefle, diş aralıklı taraklardan, tel fırçalardan da yararlanılabilir. Özellikle kaniş gibi tüyleri kıvırcık ve sert olan köpeklerin bakımında böyle taraklar tel fırçalar lazımdır.

 

  İlginizi çekebilir: Köpek Maması Alırken Küçük Hatırlatmalar 

 

 

Etiketler: köpek tüy bakımı, köpek tüyü, köpek derisi bakımı,
Haziran 13, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR