Köpek Tuvalet Pedi Nedir?

köpek çiş pedi

Köpek Çiş Pedi

  Yavru köpeklere tuvalet eğitimi vermek sanılanın aksine oldukça kolaydır. Hatta biz insanoğlundan bile daha çabuk ve daha iyi öğrendiklerini bile söyleyebiliriz. İyi bir tuvalet eğitimi almış köpekler hasta olmadıkları sürece yapmamaları gereken yerlere tuvalet yapmazlar. Yavru köpeklere tuvalet eğitimi vermek zaman, sabır ve bolca sevgi gerektirir. Bu eğitim süresi birkaç haftanızı, en fazla birkaç ayınızı alır.

 


Yavru Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?


  Yavru köpeğin tuvalet eğitimine eve geldiği ilk günden başlamakta yarar vardır. Bunun için sevimli köpeğiniz eve gelmeden önce bir güvenli bölge oluşturmanız gerekmektedir. Güvenli bölge köpeğin yetişkin olduğunda bile içinde rahatça hareket edebileceği büyüklükte bir köpek kafesi olmalıdır. Bu köpek kafeslerinin üst kısımları açık olandan tercih edilmesi köpeğiniz bu alanda hapsedildiği duygusunu azaltır. Bu alan aslında köpeği kontrol edemediğiniz zamanlar vakit geçirmesi ve isterse burada uyuması içindir. Güvenli alanda köpek yatağı, mama ve su kabı ve köpek oyuncakları yer almalıdır.

 

tuvalet pedi

 


Güvenli Bölgeye Köpek Çiş Pedlerini Yerleştirin


  Güvenli bölgenin tamamını köpek çiş pediyle kaplayın. Köpeğe tuvalet eğitimi verirken yapılan en büyük yanlışlardan biri de başta köpeği sadece çiş pedine alıştırmak ardından tuvaletini dışarı yaptırmaya çalışmaktır. Köpek tuvalet pedi sadece eğitim süresince tuvalet kazalarını önlemek ve köpeğin evin diğer bölümlerini kirletmeye imkan vermemek içindir. Bu süreçte köpeğin asıl tuvalet eğitimi dışarıda yapılmalıdır.


  Eğer köpeğiniz küçük ırk köpeklerdense ve büyüdüğünde de tuvaletini sadece evde pede yapmasını istiyorsanız, o zaman bu köpek tuvalet pedlerini ana tuvalet yeri olarak kullanabilirsiniz.

 

   Köpeğinizi tuvalet eğitimi için sürekli dışarı çıkarmanıza rağmen, başlangıçta pedlerle kaplanmış alanda bir takım tuvalet kazalarının yaşanması son derece normaldir. Fakat kirlenen pedleri hemen değiştirmeniz gerekecektir. Bu kazalar 2 aylıktan büyük yavru köpekler için yaklaşık olarak 2 ile 5 gün kadar sürebilir.

 


Köpek Tuvalet Eğitiminde Çiş Pedlerin Sayısı

 

  Her ırktan köpekler içgüdüsel olarak yemek yedikleri ya da uyuyacakları yerin çok yakınına tuvaletlerini yapmaktan hoşlanmazlar. Sevimli dostunuzun bu içgüdüsel davranışını tuvalet eğitimi için kullanmanızda fayda vardır. Yemek yeme ve uyuma alanına en yakın köpek tuvalet pedlerinden başlayarak, eğitim süresince düzenli olarak pedlerin sayısını azaltın.

 

  Her 2–3 günde bir tane köpek tuvalet pedini azaltın ve her seferinde küçük bir alanı boş bırakın. Köpek çiş pedlerine tuvaletini yapmaya alışan köpeğiniz, boş alana değil pedlere tuvaletini yapacaktır. En son kalan köpek tuvalet pedinin mama yediği ve uyuduğu yere en uzak ped olmasına dikkat edin. Böylece köpeğinizle ilgilenemediğiniz zamanlarda, tuvalet rutinine ayak uyduramadığı zamanlarda yaşanacak kazalar, pedlerin olduğu bölümle sınırlı kalacaktır.

  

  İlginizi çekebilir: Köpek Tuvalet Pedi

 

 


Köpeğinize Tuvaletini Yapması Gereken Yeri Öğretin

 

  Yavru köpeğinize tuvalet yapması gereken doğru yeri öğretmeye ilk günden başlamanız gerekmektedir. Köpeğinizi eve getirdiğinizde muhtemelen heyecandan dolayı yeni güvenli alanına hemen tuvaletini yapmıştır. Yavru köpeğinizi ilk kez tuvalet için dışarı çıkarırken köpek tuvalet pedlerinden daha önce ıslanmış olanlardan birini alın.

 

  Daha önce dışarı çıkmamış bir köpek, ilk çıkışında ürkebilir ve tuvaletini dışarı yapmak istemeyebilir. Dışarıda uygun bir yere köpeğinizin yapabileceği alan köpek pedini serin. Köpeğinizin patilerinin altında evdekine benzer bir ortam olduğundan, yumuşak ped köpeğinizi dışarıda tuvaletini yapmak için cesaretlendirecektir.

 

 

Köpeğinize Tuvalet İçin Anahtar Kelime Öğretin

 

  Köpeğinize tuvalet için anahtar kelime öğretmeniz oldukça işinize yarayacaktır. Köpeğiniz dışarıda tuvaletini yaparken ona sakin ve yüksek olmayan bir ses tonuyla “tuvalet zamanı”, “hadi toto” gibi bir söz kullanabilirsiniz. Tuvaletini bitirdiğinde ise onu köpek ödülleriyle ödüllendirmeyi unutmayın. Ayrıca aferin kızıma veya aferin oğluma diyerek övün. Daha sonra eve dönmeden onunla oynayabilirsiniz de. Bunu sürekli olarak tekrarlarsanız, köpeğiniz “hadi tuvalete” sözüyle tuvalet yapma eylemi arasında bağlantı kuracak ve ödüller sayesinde de tuvaletini dışarı yapmanın olumlu bir davranış olduğunu öğrenecektir. Ayrıca komutla tuvalet yapmayı öğrenmesi, köpeğinizin tuvaletini yapacağı uygun yeri sizin seçmenize yardım eder. 

 

 

   İlginizi çekebilir: Köpekler Yüzebilir Mi?

 


Etiketler: köpek tuvalet pedi
Temmuz 11, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR