Köpeğinizin Fazla Havlamasının Sebebi Ne?

köpek havlaması

  Köpeğinizin diğer köpeklerden daha fazla havladığını düşünüyorsanız yanlış giden bir şeyler olabilir. Köpeklerin havlamasını ya da ses düzeyini kontrol etmek sorumlu davranan iyi bir köpek sahibi olmanın önemli bir parçasıdır. Her şeyden önce, normalden fazla havlama, sadece sizin için değil komşularınız için de rahatsız edici olabilir.


Köpeğinizin Fazla Havlamasının Sebebi Ne?

  Köpeğinizin normalden fazla havlamasının sebebini öğrenmek sorunu çözmek için ilk adım olacaktır. Çoğu köpek istediğini anlatmak için havlama yoluna başvurur, bu durum onların acıkmış olduğu, köpek maması istedikleri, susamış olduğu veya oyun oynamak istedikleri anlamlarına gelebilir.

 


Köpekler İçin Oyun Zamanı

  Birçok köpek, başka bir köpeği gördüğünde oyun oynamaya davet etmek için havlayacaktır. Bu havlamalar tamamen normaldir fakat ne kadar havlamanın kabul edilebilir olduğuna karar vermek size kalmıştır.

 


Evde Tek Başına Bırakılan Köpekler

  Köpeğinizi zaman zaman evde tek başına bırakmak zorunda kalıyorsanız, bu durum onların havlamasına sebep olabilir. Köpeğinizin alışık olduğu insan seslerini sağlamak için biraz müzik çalmayı ya da radyoyu açmayı deneyebilirsiniz. Siz dışarıdayken köpeğinizi oyalamak için ona köpek oyuncaklarından verebilirsiniz. Oyuncaklara ek olarak, yıkanmamış bir kıyafet veya yine kokunuzun sindiği başka bir eşya vermek onu bir süre oyalayabilir. Bunlar da köpeğiniz evdeyken tek başlarına kaldıklarında havlamalarını azaltacaktır. Eve geldiğinizde sizi özlemiş olan köpeğinizle hareketli oyunlar oynayarak aranızdaki bağı güçlü tutmayı unutmayın.

 


Uyarmak İçin Havlama

  Köpeklerin havlamasının en sık rastlanan nedenlerinden biri de uyarmak için havlamasıdır. Köpeğiniz eve veya size yaklaşan birini gördüğünde uyarmak isteyecektir. Sizi ekip lideri olarak gördüğünden bu durumu size haber vermek isteyecektir.


  Bazı köpekler zaten bu amaçla yetiştirilir. Örneğin evin bahçesinde, köpek kulübesinde bekçilik yapması için bakılan köpekler. Yabancı biri geldiğinde havlayarak onları korkutmaları ve sahiplerine haber vermeleri beklenir. Köpeğinizin bu tür davranışlarda bulunmasına izin verebilirsiniz ancak gelen kişi davetsiz misafir olmadığında köpeğinizin gereksiz yere havlamasını durdurmak için itaat eğitimlerinin tam olduğundan emin olun.

 


Köpeğinizi Eğitirken Bir Sisteme Bağlı Kalın

  Köpeğinizi eğitmek için bir sisteme bağlı kalmanız gerekmektedir. Köpekler genelde rutin uygulamalara cevap verirler. Bu da şansınızı büyük ölçüde arttıracaktır. Köpeğiniz küçükse onları eğitmek daha kolay olacaktır fakat yaşlıysa da yeni numaralar öğrenmesi için hiçbir zaman geç kalınmış değildir. Köpeğinizi eğitirken işinizi kolaylaştıracak köpek eğitim ürünlerine de göz atabilirsiniz.

 


Köpeklere Sus Komutunu Öğretmek

  Köpeğinize sus komutunu öğretirken yapmanız gereken, her havladığında onu susturmak veya onun dikkatine dağıtmak gerekir. Dikkatini çekmek için içi bozuk para dolu bir kavanoz veya kumbara ile yüksek sesler çıkartın ve “sus” komutunu verin.


  Köpeğiniz havlamayı bıraktığında ona “aferin” gibi onu öven bir söylemle yaklaşın ve ona köpek ödül maması verin. Köpeğinizin havlamayı bırakmadığı durumlar da olabilir, böyle davrandığında ona hiçbir zaman bağırmayın. Bağırmak köpeğinizde anksiyeteye neden olabilir ve dolayısıyla öğrenme sürecini de baltalayabilir. Ayrıca köpeğiniz sizin de yüksek tonda konuştuğunuzu yani bağırdığınızı düşünüyor olabilir, bağırmak yalnızca köpeğinizin havlama alışkanlığını güçlendirecektir.


  Köpeğinizi eğitmek, onun davranışlarını kontrol etmek için her zaman en iyi yoldur. Havlamanın da köpek olmanın normal bir parçası olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Yalnızca aşırı hale geldiğinde, müdahale etmeniz gerektiğinde bu konuya odaklanın. Havlamalarla bu yöntemlerle baş edemez olursanız veteriner hekiminize danışmanızı ve köpeğinizin bir sağlık muayenesinden geçmesini öneririz.

 

  İlginizi çekebilir: Birden Fazla Köpek Beslemenin Sorumlulukları

Etiketler: köpek havlaması, köpekler niye havlar, köpekler neden havlar, köpek eğitimi,
Mart 07, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR