Köpeklerde Kış Hastalıkları

köpek hastalıkları hakkında

Köpekler Hastalıkları

  Kış aylarında köpeklerin gezinti veya tuvalet ihtiyaçlarını gidermek içi dışarı çıkması bir takım hastalıklara yakalanmalarına sebebiyet verebilir. Özellikle aşırı ıslanan ve soğuk havada kurulanamayan köpeklerin, izolasyonsuz kulübede yaşayanların bu hastalıklara yakalanma oranı daha yüksektir. İyi beslenemeyen köpeklerde de üşütmeye bağlı solunum hastalıkları sıkça görülür.

  İlginizi çekebilir: Köpek Kulübesi

Köpeklerde Kış Hastalıklarının Belirtileri

  Kış aylarında köpeklerde görülen bu hastalıklar; iştahızlık, öksürük, burun akıntısı, titreme ve yüksek ataşle kendini belli edebilir. Köpeklerin hastalanmamaları için onları kuru tutmak, iyi besleme gerekir. Özellikle kısa tüylü, üşümeye yatkın olan köpekler, yavru ve yaşlı köpekler kış aylarında daha da savunmasızdır.

  Hastalık belirtilerinden bir ya da birkaçını gösteren köpeklerin vakit kaybetmeden veterine hekime götürmesi gerekmektedir. Kış aylarında köpek sahipleri gezintilerini yaz aylarına göre daha kısa tutmalıdır. Hal böyle olunca köpekler bu mevsimde evde daha fazla vakit geçirmek durumundadır. Bu sebeple dilerseniz köpeğinizin sıkılmaması için interaktif köpek oyuncakları satın alarak evde kalmalarını daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Köpeklerde Alerjik Reaksiyon

  Köpekler evde kaldığında, evin içindeki kuru hava, halı ve sentetik kökenli eşyalar onların birtakım alerjik hastalıklara yakalanmalarına sebebiyet verebilir. Alerjik reaksiyonların belirtileri arasında da öksürük, hapşırma, burun çekme ve akıntı bu belirtiler arasındadır. Sorunun çözümü olarak da evinizi düzenli olarak havalandırmanızı, iç mekanları nemlendirmenizi, düzenli olarak halı temizliği yapmanızı, evcil hayvanlarınızın yanında sigara içmemenizi öneririz.

köpek hastalıkları

Köpeklerin Kar Yemesi

  Köpeklerde üşütmeye bağlı veya aşırı kar yemeden dolayı ortaya çıkabilecek olan hastalıklar genelde sindirim sistemini etkilemektedir. Kusma, ishal, iştahsızlık, dışkıda görülen kan, köpeklerin vücut ısılarında görülen artıl gibi belirtiler de üşütmeye bağlı gerçekleşir. Eğer sizin de köpeğinizde bu tip belirtiler varsa vakit kaybetmeden veteriner hekime muayeneye götürülmelidir. Köpeği sıcak ortama almak, sürekli temiz su vererek kar yemesini engellemek de hastalığın ilerlemesine engel olur.

  Karlı havalarda, kırık camlar gibi kesici maddeler kar tarafından kamufle edilir ve fark edilmez. Bu tür maddelerin sebep olduğu yaralanmalarda ilk yardım uygulaması yapılmalıdır. Yaranın büyüklüğüne göre de veteriner hekime başvurulabilir. Buzlu alanlarda koşmak veya oyun oynamak köpeklerde diz kapağı kaymalarına, çapraz bağlarında hasara, koplamalara, burkulmalara hatta çatlak ve kırıklara neden olabilir. Buzlu zeminlerde oyun ve koşu egzersizlerinden uzak durmak ve özellikle kış aylarında köpeğinize köpek ayakkabısı giydirmenizde fayda vardır.

Köpeklerde Donma

  Donma tüm canlılar için son derece tehlikeli ve ölümcül bir olgudur. Sert geçen kış aylarında kısa tüylü, düşük kondisyonlu, yaşlı, yavru, iyi beslenemeyen, hasta ve barınacak yeri olmayan köpekler risk altındadır. Dostunuzda görülebilecek donma semptomları; vücut ısısının aşırı düşmesi, bilinç kaybı, zayıflamış refleksler ve yüzelsel solunumdur. Bu durumlarda öncelikle köpeğin kurulanması gerekmektedir. Daha sonra bir battaniyeye sarılması, ılık bir su banyosu ile kan akışının hızlanması ilk uygulamalar arasında olmalıdır. Köpeklerin kulakları, patileri, kuyrukları, vücutlarının uç noktaları en çok zararı görebilecek olan bölgelerdir. Hatta kısa tüylü ve beyaz renkli köpeklerde soğuk ısırmasına bağlı olarak burun ucu, kulaklar, kuyruk, bilek ve dirseklerde çeşitli yaralar oluşabilir. Bu senaryoda köpeklerin yumuşak zeminlerde yatırılması, barındıkları yerlerin ısıtılması, soğuk ısırması olan bölgelerin silikon bazlı kremlerle korunması ve enfekte olmamasına özen gösterilmelidir.

  Kış aylarında köpeklerimizin gezinti, beslenme gibi ihtiyaçlarını karşılarken kendimize de dikkat etmemiz gereklidir.

Kış Aylarında Sokakta Kalan Canlılar

  Kediler soğuk havalarda köpeklere göre daha fazla üşür. Bu yüzden sadece köpeklere değil kedilere de kış aylarında sığınacak ve ısınacak yerler temin etmek oldukça önemlidir. Ayrıca kış aylarında yiyecek bulmakta daha da zorlanan hayvanlara mama temin etmeniz de hayati risklerini ortadan kaldıracak önemli bir destek olacaktır. Eğer arabanız varsa da çalıştırmadan önce kedilerin ısınmak için motor bölümüne sığınmış olabileceklerini göz önünde bulundurarak, kaputa birkaç kere vurmayı unutmamak önemlidir.

  İlginizi çekebilir: Köpek İsimleri

Etiketler: köpek hastalıkları, köpeklerde kış hastalıkları,
Ocak 22, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR