Köpeğinizin Rutin Bakımları

köpek aşılama

Köpeğinizin Rutin Bakımları

Köpeğiniz için günlük, haftalık aylık hatta yıllık planlarınız hazır mı? Hangi işlemi senede bir kez yapıyorduk? Tırnakları ne zamanda bir kesmeliyiz? İşte bu soruların yanıtlarını bulacağınız makalemizin sizlere iyi bir plan oluşturacağını düşünmekteyiz. Köpeğinizin genel sağlığını ve mutluluğunu destekleyecek bu rutinleri unutmamak için tarihleri bir yere not almayla işe başlayabilirsiniz.

Köpeklerimiz ailemizin üyeleridir ve evcil hayvan ebeveynleri olarak onları sağlıklı ve mutlu tutmanın sorumluluğunu taşıyoruz. Evcil hayvanlarımızın sağlığıyla ilgili olarak uyguladığımız temel rutinlerin birçoğunun hatırlanması kolay olsa da, yıllık hatta birkaç yılda bir tekrarlanan işlemler pek akılda kalmamaktadır.

Optimal Köpek Sağlık Rutinleri

Evcil hayvanlarımız ne zaman bakıma ihtiyaç duyduklarını bize söyleyemezler, bu nedenle köpek sahipleri  olarak onların genel görünümüne ve davranışlarına bakarak ihtiyaçlarını belirlemek bize kalmıştır. Sağlıklı yaşam rutinine sahip olmak ve buna bağlı kalmak, ciddi sorunları önlemeye yardımcı olur. Bu durum, köpeğinizin mutlu ve sağlıklı kalmasına yardımcı olmanın en iyi yollarından biridir. En önemli sağlık ve zindelik rutinlerinden bazıları şunlardır:

 Veteriner Sağlık Muayeneleri

Sıklık: Yıllık (Kronik sağlık problemi olan veya yaşlı evcil hayvanlar yılda en az iki kez görülmeli)

Bilmeniz gerekenler: Yıllık sağlık muayenesi, köpeğinizin sağlığı için çok önemlidir ve tüm kilometre taşlarını karşılamalarını sağlar. Ancak belirli sorularınız varsa veya evcil hayvanınızın sağlığının değiştiğini düşünüyorsanız, veterinerinizden ek randevular almalısınız. Veterinerinize düzenli ziyaretler, bazı hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Aşılar ve koruyucu ilaçlarla köpeğinizi güncel tutmanın yanı sıra, ciddi sorunların erken tespit edilmesine de destek olduğu bilinmektedir. Önleyici bakımlar, sorunları ciddi ve maliyetli hale gelmeden önlemeye yardımcı olabileceğinden, rutin veteriner ziyaretlerini takip etmek paradan tasarruf etmenize de katkı sağlar. En önemlisi de minik dostunuzun canının daha az yanmasına sağlayabilirsiniz.

Aşılar ve Rutin İlaçlamalar

Sıklık: Yavruluk döneminde ve sonrasındaki her yıl

Bilmeniz gerekenler: Köpeğiniz, özellikle yaşamının ilk birkaç ayında, yaşına, cinsine ve yaşam tarzına bağlı olarak farklı aşılara ve güçlendiricilere ihtiyaç duyacaktır.

Köpeğinizin aşı ve takviye programına özel sorularınız veya endişeleriniz için veteriner hekiminize danışın, ancak genel olarak çoğu köpek aşağıdaki programa uyabilir:

İlk aşılar:

İlk tur: 6 ile 9 haftalık iken

İkinci tur: 9 ile 12 haftalık iken

Üçüncü tur: 12 ile 16 haftalık iken

 Aşılarının zamanlaması, aşının türüne bağlı olarak veteriner hekiminiz ve yerel yasalar tarafından belirlenir. Tipik olarak, destekleyici aşının konumuna ve türüne bağlı olarak her 1 ile 3 yılda bir uygulanırlar.

Veteriner Diş Muayeneleri

Sıklık: Yıllık

Bilmeniz gerekenler: Yıllık sağlık kontrolünde veterineriniz tarafından köpeğinizin diş muayenesinin yaptırılması gerekir. Böylece ek bir randevu almanıza bile gerek kalmaz. Köpeğinizin diş hijyenine evde gereken özeni göstermek, genel ağız bakımının bir parçasıdır. Diş muayeneleri, tam bir veteriner fizik muayenesinin standart bir parçasıdır ve bir evcil hayvanın tüm yaşamı boyunca yılda en az bir kez yapılmalıdır. 

Tırnak Bakımı

Sıklık: En az ayda bir

Köpeğinizin tırnaklarını ne sıklıkla keseceğiniz, genellikle cinsine ve genel aktivite düzeyine bağlı olacaktır. Tırnaklarının uzunluğuna dikkat etmek, ne zaman düzeltmeye ihtiyaç duyduklarını belirlemenize yardımcı olacaktır. Evcil hayvanınızın tırnaklarını ayda en az bir kez kesmeyi planlamak iyi bir kuraldır. Köpeğinizin tırnaklarını kesmek, yürürken rahatsız olmalarını ve zemine yanlış tutuştan kaynaklanan yaralanmaları önlemeye yardımcı olabilir. Evcil hayvanınızın tırnaklarını kesmekte kendinizi rahat hissetmiyorsanız, evde tırnak bakımı ipuçlarını okuyun veya evcil hayvanınızı profesyonel bir kuaföre götürün.

Diş Fırçalama

Sıklık: Günlük

Bilmeniz gerekenler: Her ne kadar günlük diş fırçalama tavsiye edilse de, gerçek dünyada yaptığınız diğer şeylerle bunu başarmak zor olabilir. Neyse ki, evcil hayvanınızın ağız sağlığına dikkat etmek, her gün diş fırçasıyla uğraşmanız gerektiği anlamına gelmez. Su katkı maddeleri ve diş temizleme mendilleri de işe yarar.

Banyo

Sıklık: Her ay

Bilmeniz gerekenler: Tıpkı tırnak kesmek gibi, köpeğinizi ne sıklıkta yıkadığınız, genel tüy tipine ve aktivite düzeyine bağlı olacaktır. Ancak aksi gerekmedikçe her dört haftada bir iyi bir başlangıç ​​noktasıdır. Şampuanlı nazik bir banyo, düzenli olarak biriken kir, yağ ve döküntülerin giderilmesine yardımcı olur. Banyo, evcil hayvanınızın derisini ve tüylerini incelemek ve veteriner bakımı gerektirebilecek herhangi bir haşere, ısırık veya lezyonu aramak için de iyi bir zamandır.

Egzersiz

Sıklık: Günlük

Bilmeniz gerekenler: Çoğu evcil hayvan ebeveyni, evcil hayvanları için fiziksel egzersizin önemini anlar ancak genellikle zihinsel egzersizlerin eşit derecede önemli olduğu unutur. Fiziksel egzersiz ve beyin oyunları, köpeğinizin en iyi durumda kalmasına yardımcı olmakla beraber; havlama, kemirme gibi can sıkıntısından kaynaklanabilecek sorunlardan kaçınmaya da yardımcı olur. Köpeğinizin günlük aktivite ihtiyaçları, büyüklüğüne ve cinsine göre değişecektir. Her gün en az birkaç dakika dışarı çıkmaları ve günlük olarak zihinsel olarak uyarılmaları önemlidir.

Sevgi

Sıklık: Günlük (fazlası diye bir şey yoktur!)

Bilmeniz gerekenler: Evcil hayvanınız ailenin bir parçasıdır, bu nedenle onlara bu şekilde davranmanız önemlidir. Kanepede uzanarak, en sevdikleri parka geziler yaparak veya en sevdikleri oyunu oynayarak onlara ekstra sevgi vermek için her gün zaman ayırın. Her gün bağlanmak için köpeğinize ne kadar zaman ayırmanız gerektiği muhtemelen değişiklik gösterecektir.

 

Her köpeğin bireysel ihtiyaçları vardır, ancak her köpeğin optimal sağlık ve zindeliği sürdürmek için rutin bakıma da ihtiyacı vardır. Evcil hayvanınızın fiziksel ve zihinsel sağlığını yıl boyunca önde ve merkezde tutarak, hayatı dolu dolu yaşamalarına yardımcı olacağınızdan emin olabilirsiniz!

Etiketler: köpek aşılama
Şubat 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR