Kedilerde Tüy Problemi

kedilerde tüy problemi

  Yaygın kanının aksine, gerekli aşıları ve parazit tedavisi düzenli olarak yapılan bir kedinin tüyleri insan sağlığı için hiçbir tehlike içermez.


  Kediler doğaları gereği tüyleri yenilendikçe eski tüylerini dökerler ve özellikle mevsim dönümlerinde dökülen tüylerin miktarı artar. Birkaç basit yöntemi uygulayarak bu tüylerin hem bizler, hem de kedilerimiz için sorun olmasının önüne geçebiliriz.


  Kedinizin tüylerini her gün düzenli olarak sık dişli bir tarak veya yumuşak kıllı bir fırçayla fırçalayın. Bu işlem için Petshoplar'da bulabileceğimiz birçok kedi tarak ve fırçaları bulunmaktadır. Tarama/fırçalama sayesinde kedinizin kendini yalayarak temizlerken yutacağı tüy miktarını önemli ölçüde azaltmış olursunuz. Kedilerin yuttukları tüyler mide ve bağırsaklarında topaklar haline gelebilir ve ciddi sorunlara yol açabilir. Bazı kediler bu tüyleri bağırsak yoluyla atamadıklarında kusarak çıkarırlar. Her ne kadar bir kedinin tüy kusması pek çokları tarafından doğal olarak kabul edilse de, bu durum kediniz için oldukça sıkıntılı ve zararlıdır. Zira kusma sadece tüylerin çıkmasına değil, besin ve su kaybına da neden olur.


  Kedinizi taramanın ya da fırçalamanın bir başka faydası, bu sayede her gün kedinizi kapsamlı bir muayeneden geçirmenizdir. Bunu yaparken kedinizin bir cilt problemi olup olmadığını, üzerine yerleşmiş pire, kene gibi parazitler olup olmadığını, gövdesinde ağrılı bir bölge, şişlik, kabuklanma ya da yara olup olmadığını da görürsünüz. Ayrıca dökülecek olan tüylerin çoğunu tarak ya da fırçayla alacağınızdan, eve dağılan, eşyalara ya da giysilere yapışan tüy miktarını da büyük ölçüde azaltmış olursunuz. Evinizi sık sık elektrikli süpürgeyle temizlemenin yanı sıra, giysilerinize ve kumaş kaplı yüzeylere yapışan tüyleri temizlemenin en pratik yolu, bir koli bandının yapışkan tarafını kumaşın üzerinde gezdirerek bunları almaktır.


  Sağlıklı bir kedinin kürkü parlak ve gürdür. Düzenli olarak fırçalamanıza / taramanıza rağmen kedinizin tüyleri matlaştıysa, her zamankinden çok daha fazla tüy döküyorsa bu bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Böyle bir durumda pet shoplarda satılan, parlak ve dökülmeyen tüyler vaat eden ürünleri kullanmak yerine öncelikle muhakkak veteriner hekiminize danışın.

  Öneri: Kedinizi bu tarama rutinine alıştırmak için her fırlamaya/tarama işleminden sonra ona kedi ödül maması vererek ödüllendirebilirsiniz.

   Çok düşük ihtimal dahilinde de olsa kedi kumu seçimi kedileri strese sokabilmektedir, veteriner hekiminizin önerileri sonrasında kedi kumu markanızda değişiklik yaparak kedinizi gözlemlemekte bir seçenek olabilir.

Etiketler: cilt sorunları, evcil hayvanlarda tüy sorunu, kedi sıkıntıları, kedilerde tüy problemleri, kedilerde tüy sorunu, tüy problemi
Ocak 17, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR