Kedilerde Salya Akması

Kedilerde Salya Akması

Kedilerde Salya Akması

  Hemen hemen her kedi sahibinin bu korkuyu yaşadığı görülmüştir. Kedilerde ağız köpürmesinin sebepleri oldukça farklıdır. Bazen bu fizyolojik bir olay olmakla birlikte, bazen de patolojik bir problemden dolayıdır. Ağızda köpürmenin sebepleri bize ne yapacağımız hakkında bilgi verir ve bazen yersiz bir telaştan öteye girmez.

  Kediler kendilerine müdahale edilmesinden pek hoşlanmazlar. Stres halinde hemen hemen ilk tepkileri, agresyon göstermenin yanında ağızda göreceğiniz köpürmedir. Kedi transportlarına, kedilere ilaç içirmek, bazı gıdaların ve kedi vitaminlerinin zorla verilmesi sonrası sıkça rastlanır. Bulantı kedilerde sıkça görülür ve kusmanın öncesinde ağızda köpürmelere hemen hemen her kusma öncesinde rastlanır. Kusmanın akabinde geçen sürede giderek azalan köpürme bir süre sonra tamamen yok olur. Uzun süre açlıkta da köpürme görülebilmektedir. Midede asit sekresyonunun artması ağızda köpürmeye sebep olabilmektedir.

  Bu saydıklarımız hemen hemen her kedide rastladığımız önemsiz köpürme belirtileridir. Lakin bazı patolojik olgularda kedilerde ağız köpürmesi önem arz eder. Ağız içerisindeki yaralar, diş çürükleri, dilde ve ağız mukozasındaki tahrişler ağızda köpürmeye sebep olurlar. Sindirim sisteminin rahatsızlıklarında da köpürme sık görülür. Karaciğer, safra kesesi rahatsızlıkları, mide barsak problemleri gibi...

  İlginizi çekebilir: Kedilerde Ateş Belirtisi ve Tedavisi

Kedilerde Ağız Köpürmesi

  Ağızda yabancı cisimler köpürmeye neden olurlar. Kedi sahiplerinin ilaç ve vitamin içirmelerine kediler köpürmeyle tepki verirler. Dişlere ve ağıza sıkışmış kemik parçaları da kedinin köpürmesine sebep olur. Bazı sinir sistemi hastalıkları, kuduz, menenjit, epilepsi kedilerde köpürmeye neden olan hastalıklardandır.

Kedilerde Ağız Köpürmesi Nasıl Giderilir?

  En başta panik olmaktan kaçınılmalıdır. Sizin paniğiniz kedinizi daha çok korkutacak ve strese girmesine neden olacaktır ki streste köpürme olacağını daha önce söylemiştik. Eğer ağızda köpürme bir ilaç ya da besinin hemen ardından ise ilk köpürme anından sonra verilen şey hemen kesilmelidir. Bir süre sonra köpürme duracaktır. Bir anda köpürüyor ve korku sesleri çıkarıyorsa muhtemel bir kusmanın habercisidir ve kusma günde bir kaç kez tekrarlanıyorsa bu sizi aşan bir durumdur. Kedinizin ağzına bakarak köpürmenin nedenini görebiliyorsanız (bir yara, diş çürüğü ya da yabancı bir cisim) vakit kaybetmeden veteriner hekimize ihtiyaç var demektir.

  Kusmada ot, fazla gıda, (çok önemsenmese de) parazit görülmesi durumunda yine veteiner hekiminize müracat etmelisiniz. Köpürme sonrasında kasılma, bayılma vb belirtiler sinir sistemi ile alakalı bir durumdur ve köpürmenin en istenmeyenidir. Umarım böyle  bir durumla karşılaşmazsınız. Deterjan yalama ve zehirlenmelerde de ilk yapmanız gereken acil en yakın kliniğe müracat etmek olmalıdır.

kedilerde salya akması

Etiketler: Kedilerde salya akması
Aralık 22, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR