Kedilerde Sakroiliak Ayrılma

Kediler hakkında

Kedilerde Sakroiliak Ayrılma

Kedilerde Sakroiliak Ayrılma düşme veya araba çarpması gibi travmaların veya dejeneratif eklem hastalığının neden olabileceği bir durumdur. Daha çok camdan ve balkondan düşmelerde ve trafik kazalarında şekillenir. Sakroiliak eklem, pelviste yer alan iki kemik olan sakrum ve ilium arasındaki bağlantıdır. Sakroiliak eklemini destekleyen bağlar ve kaslar hasar gördüğünde eklem ayrılabilir. Bu eklem, kedilerin hareketliliğinde çok önemli bir rol oynar ve onu destekleyen bağlara ve kaslara verilen herhangi bir hasar, sakroiliak ayrışmasına neden olabilir. Bu durum kediler için oldukça acı vericidir ve rahat hareket etme yeteneklerini etkileyebilir.

 

 

Sakroiliak ayrılmanın nedenleri travma, dejeneratif eklem hastalığı ve konjenital anormallikler gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Sakroiliak eklemi doğrudan etkileyebilen kazalar, düşmeler ve fiziksel yaralanmalar nedeniyle travma meydana gelebilir. Öte yandan dejeneratif eklem hastalığı, yaşlı kedilerde sakroiliak ayrışmanın yaygın bir nedenidir ve eklemin zamanla kademeli olarak aşınması ve yırtılmasından kaynaklanır. Bazı kedigiller eklemi etkileyebilecek yapısal anormallikler ile doğabileceğinden, konjenital anormallikler de kedilerde sakroiliak ayrışmasına neden olabilir. Kedilerde sakroiliak ayrışmasına katkıda bulunabilecek diğer faktörler arasında obezite, hareketsiz bir yaşam tarzı ve yetersiz beslenme yer alır. Bu faktörler, kasları ve eklemleri zayıflatabilir, bu da onu yaralanmaya ve hasara karşı daha duyarlı hale getirir. Kediler gözle görülür ağrı veya rahatsızlık belirtileri göstermeyebileceğinden, sakroiliak ayrışmanın teşhis edilmesinin zor olabileceğini not etmek önemlidir.

 

Kedilerde Sakroiliak Ayrılma

 

Sakroiliak Ayrılığın Belirtileri ve Teşhisi

Kedilerde sakroiliak ayrılma belirtileri, durumun ciddiyetine bağlı olarak değişebilir. Yaygın semptomlar arasında topallama, zıplama veya merdiven çıkma isteksizliği, azalmış aktivite seviyeleri ve ayakta dururken veya yürürken ağrı veya rahatsızlık yer alır. Bazı kediler ayrıca bir yalpalama görünümü veya gevşek bir kuyruk geliştirebilir.Yaygın semptomlar arasında bel ağrısı, kalça ağrısı, kasık ağrısı ve bacaklarda ağrı bulunur. Hastalar ayrıca etkilenen bölgede sertlik, hassasiyet ve şişlik yaşayabilir. Semptomlar siyatik ve bel fıtığı gibi diğer durumlara benzer olduğu için sakroiliak ayrışmasının teşhisi zor olabilir.

Kedilerde sakroiliak ayrışmasının teşhisi tipik olarak fizik muayene ve radyografileri (x-ışınları) ile konur. Bazı durumlarda, yaralanmanın boyutunu tam olarak değerlendirmek için CT taraması veya MRI gerekli olabilir. Kedilerde sakroiliak ayrılması için tedavi seçenekleri arasında dinlenme, ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi ve ciddi vakalarda ameliyat gerekebilir.

Kedilerde sakroiliak ayrışmayı önlemek, güvenli bir iç ortam sağlamak ve kedileri işlek yollardan uzak tutmak gibi travma riskini en aza indirmeyi içerir.

Sakroiliak Ayrılma için Tedavi Seçenekleri

İlk adım tipik olarak dinlenmek ve ağrıyı şiddetlendiren faaliyetlerden kaçınmaktır. Fizik tedavi, sakroiliak ayırma için başka bir yaygın tedavi seçeneğidir. Bir fizyoterapist veteriner hekim, sakroiliak eklem çevresindeki kasları güçlendirmeye, stabiliteyi artırmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan bir egzersiz programı geliştirmek için çalışabilir. Fakat bu uygulamalar kedilerde kafes istirahati olarak uygulansa da pek başarılı değildir. Sakroiliak eklem içine kortikosteroid enjeksiyonları sıklıkla ağrıda önemli ölçüde rahatlama sağlayabilir. Bu, iltihabı ve ağrıyı azaltmak için doğrudan eklem içine bir steroid ilaç enjekte edilir.

 

 

Operasyon kedilerde en başarılı uygulamadır. Veteriner cerrahın, sacrum ile ilium eklemlerini bir pin yada vida sayesinde sabitleyerek buradaki ayrılmayı egale eder. Operasyon zahmetli ve masraflı bir yöntem olsada hemen hemen %100'e yakın başarılıdır.

 

kedi kumu

Sakroiliak İle İlgili Soru Başlıkları

Kedilerde sakroiliak ayrılma nedir?

Sakroiliak eklem, pelvisin omurgaya bağlandığı yerdir. Sakroiliak luksasyon, bu eklemin çıkması ve dolayısıyla pelvisin sakrumdan ayrılmasıdır. Bu, travmayı takiben hem kedilerde hem de köpeklerde çok yaygın bir yaralanmadır.

Kedilerde sakroiliak luksasyonu nasıl tedavi edersiniz?

Sakroiliak eklemin çıkığı, bir veya iki vida ve potansiyel olarak bir pim kullanılarak onarılır. Mümkünse girişimsel radyografi ve bir veya iki çok küçük kesi yardımıyla ameliyat gerçekleştirilir; Aksi takdirde, geleneksel bir açık cerrahi yaklaşım (daha büyük kesi) ve çıkığın onarımı gerçekleştirilir.

Sakroiliak eklem yerinden çıkabilir mi?

Sakroiliak eklem çıkıkları sıklıkla yüksek enerjili çoklu travma bağlamında ortaya çıkar. Pelvik halkada bozulma olduğunda, sakroiliak eklem yer değiştirmeleri daha sıklıkla posteriordadır ve iki lezyonu birleştirir: ya pubik ark lezyonları ve posterior arkus lezyonları ya da bilateral lezyonlar.

Sakroiliak Ayrılma yaşayan kedilerde sonuç nedir?

Sakroiliak lüksasyon onarımını takiben prognoz, onarım yöntemine, ilk travmanın ciddiyetine, uygun postoperatif dinlenme ve kısıtlamaya ve ayrıca çok sayıda hasta faktörüne (yaş, mizaç, vb.) bağlıdır. Hastaların çoğu tedaviden sonra iyileşir ve çoğu, eşzamanlı yaralanmaların uygun şekilde tedavi edilmesi ve sinir hasarının kalıcı olmaması (siyatik sinir hasarı her zaman olmasa da genellikle geçicidir) koşuluyla iyi ile mükemmel arasında bir fonksiyonel sonuç elde eder.

 

Etiketler: Kediler hakkında
Ağustos 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR