Kedilerde İdrar Sorunu

kedilerde idrar sorunu

Kedilerde İdrar Sorunu

 

  Birçok aile kedilerinin çok temiz olması ve çişlerini sadece tuvalete yapması ile övünür. Halbuki kediler asla olur olmaz yere çişini yapmazlar. Eğer yapıyorlarsa, bir problem var demektir. Kedilerde idrar problemi bazen anormal bir davranış, bazen bir aşk ifadesi, bazen de idrar yolu enfeksiyonlarının habercisi olabilir. Kedi beslerken tuvalet yerinin seçimi çok önemlidir. Tuvalet için plastikten yapılmış ve hafif kenarları yüksek bir kedi tuvalet kabı seçmek gerekir. Bu kabın içine onların idrar ve dışkılarını örtecek kadar kedi kumu konulmalı. Kumun maden yapısı iyi belirlenmeli. Emici, kokuları absorbe edici özelliği olmalı, onlar dışkılarını kapatmak için çaba harcarken çok fazla toz olup solunum yollarını tahriş etmemeli ve ayaklarına yapışarak çok fazla eve dağılmamalı.

Reklam

 
 

  Bu özelliklere uygun bir kum ve onun her ihtiyaç duyduğunda ulaşabileceği bir tuvalet seçiminden sonra kedinizin evin olur olmaz yerlerine çiş yapması, bir şeylerin yolunda gitmediğinin habercisidir. Bazen de bizim uzun süre ihmalimiz sonucunda artık çok kirli olan kaba girmek istemezler, bu yüzden tuvaletlerinden dışkılar sık sık temizlenmeli.

Reklam

 
 

Aşk Sarhoşu Kediler

 

  Kediler çiftleşme isteğinden dolayı da çişlerini yapabilirler. Özellikle bahar aylarında ve ergenlik döneminde (bu da 1 yaşına tekabül eder) hormonların etkisinde kalarak yaptıkları bir davranıştır bu, sevgilisine adeta “buralarda buluşalım” demek ister. Ama evde kendisinden başka bir kedi olmadığını düşünemez. Bu ağır kokulu idrar genelde sahipleri tarafından şiddetle karşılanır. Kısırlaştırılmamış kedilerde eklenti bezleri ve hormonların etkisiyle yaptıkları bu çişin kokusunu evden atmak çok zordur. Bunun için koku nötrleyen ürünlerden almanızda fayda var.

 
  

Kedilerde Hastalığa Dikkat

 

  İdrar yolları enfeksiyonlarında da dönem dönem tuvalet dışına idrar yapmaya rastlanabilir. Özellikle erkek kedilerde görülen idrar taşları yüzünden, tuvaletlerini kum yerine dışarı yapmayı tercih ederler. Kediniz bazen saatlerce kumunu kazır, ama bir türlü idrarını yapamaz ya da az az yapar.

 Reklam
 
 

  Çoğunda idrar yaparken acı ifadesi ve ağrılı bir miyavlama olur. Geç kalınmış olaylarda sidik kesesinde kanamalar kaçınılmazdır. Çoğunlukla bu durumun asıl sebebi; doğru hazırlanmamış mamalardır. Özellikle magnezyumu yüksek ve kalitesi düşük mamaların bu rahatsızlıktaki pay büyük. Pisinizin idrarında kan ve hafif bir tortu görürseniz hiç vakit kaybetmeden hemen doktorunuza başvurun.

 

 

  İlginizi çekebilir: Kedi Yatak ve Sepetleri

 

 

 
Veteriner Hekimi Bülent Dölen

 

Etiketler: idrar sorunu, kedi, kedi sorunları, Kediler, kedilerde idrar sorunları, kedilerde idrar sorunu
Ocak 17, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR