Kedilerde Geçici ve Kalıcı Dişler Ne Zaman Çıkar?

Kedilerde Geçici ve Kalıcı Dişler Ne Zaman Çıkar

Kedilerde Geçici ve Kalıcı Dişler Ne Zaman Çıkar?

  Yavru kedilerde diş çıkarma ve diş dökülmesi çoğu kedi sahibinin merak ettiği konulardan biridir. Biz de bu yazımızda kedilerin geçici ve kalıcı dişleri ne zaman çıkar onlardan bahsedeceğiz. Ayrıca kedilerin ağız ve diş sağlığı için neler yapılmalı gibi sorulara da cevap arayacağız.

Yavru Kedilerin Geçici Dişleri Ne Zaman Çıkar?

  Yavru kedilerin ilk dişleri keskin olanlardır ve 2 ile 4 haftalıkken çıkmaya başlar. Daha sonra ise köpek dişleri adı verilen dişler ve sonrasında da premolar dişler çıkar. 6 ile 7 haftalıkken ise geçici dişlerin hepsi çıkmış olur. Yavru kedilerde 1.5 aylıktan 3-5 ay’a kadar toplamda 26 adet diş çıkar. Bunların 6’sı üst, 6’sı alt kesici diş, 2 üst, 2 alt köpek dişi ve 6 üst, 4 alt premolar dişler çıkar.

  Kedilerin diş değiştirme döneminde iştahsızlık , ateş, ağız kokusu kimi zaman ise hafif kanamalar görülebilir. Tüm bunlar normal sayılabilecek olan belirtilerdir. Ancak veteriner hekim kontrolünde olmasında yarar vardır.

Kedilerin Dişlerine Bakarak Kaç Yaşında Olduğu Anlaşılabilir Mi?

  Kedilerin geçici ve kalıcı dişlerine bakarak herhangi bir kedinin kaç aylık veya kaç yaşında olduğu az çok tahmin edilebilir. Kedilerde molar diş olarak adlandırılan dişlerin çıkmasıyla da ağızlarındaki diş sayısı 30 olur. Molar dişler kedilerde 4-5 aylıkken çıkmaya başlar. Yani herhangi bir kedinin ağzında 26 tane diş varsa 4-5 aylıktan küçüktür diyebiliriz.

  Kedilerde geçici dişler dökülüp yerine kalıcı dişler çıkmaya başlar. Böylece diş adeti korunmuş olur. Diş dökülme işlemi hızlı olduğundan kedi sahipleri farketmeden de olup bitebilir. Farkeden kedi sahipleri ise bunun doğal olduğunu bilmeli ve panik yapmamalıdır.

Yavru Kedilerin Kalıcı Dişleri Ne Zaman Çıkar?

  Yavru kedilerin kalıcı olan kesici dişleri 12 ile 16.haftada çıkmış olur. Kalıcı olan köpek dişleri 16-20.hafta çıkarken kalıcı premor dişler 16 ile 24.hafta içinde, kalıcı molar dişler de 16 ile 20.hafta çıkar. Yani yavru kedilerde diş değişimi 3 ile 4 aylıkken çıkmaya başlar. Sevimli canlılarda düşen dişlerin yerini diş kaşıntısı alır. Bu zaman diliminde kedi sahipleri sık sık ısırılabilir. Öyle ki bu sürecin 1 yaşına kadar devam ettiği de görülebilmektedir.

  İlginizi çekebilir: Kediler Nelerden Korkar?

Kedilerde Diş Kaşıntısı

  Evcil hayvanınızın dişleri kaşınmaya başladığında ona sevdiği oyuncakları verebilirsiniz. Ayrıca diş kaşıntısını gidermeye yarayan kedi oyuncakları da bu dönemde işe yarayan ürünlerdir. Kediniz bu dönemde olağandışı hareketler sergileyebilir. Endişe edilecek bir durum genelde söz konusu değildir.

  Diş çıkaran kedilere yardım ederek onların bu dönemi daha kolay atlatmasını sağlayabilirsiniz.

  Kedinizin dişlerini bu dönemde belirli aralıklarla kedi diş macunu ile fırçalamalısınız. Fırçalama aralığı kedinin karakterine, izin verip vermemesine göre ayarlanabilir. Sonuç olarak her kedi dişlerinin fırçalanmasından hoşlanmayabilir.

  Uzun süre kedilerde yaş mama kullanmak kedilerin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Tartar oluşumunu önlemek hem de diş kaşıntısını gidermek adına kuru kedi maması kullanmak daha iyidir.

  Çeşitli bakteriyel ya da viral hastalıklar kedilerin ağız içinde yangılara yol açabilmektedir. Bu nedenle kedilerin aşılarını ve parazit uygulamalarını ihmal etmemelisiniz.

  Kedinizin dişlerinin kaşındığı bu dönemde onları sivri kemiklerden, ip yumaklarından, kesici ve delici eşyalardan uzak tutmalısınız.

  Kedilerin dişleri çürümeye başladığında genelde içeriden başlar. Bu da insanlardaki gibi bir acıya sebep olur. Düzenli olarak veteriner hekim muayenesine götürmenizi ve ağız, diş muayenesini yaptırmanızı öneririz.

  Yetişkin kedilerin dişlerinin dökülmesi ise normal değildir. Bu tür bir vakada muhakkak veteriner hekime götürmenizi öneririz.

kedi diş kaşıntısı

Etiketler: kedilerde diş sağlığı,
Ağustos 28, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR