Kediler Uyurken Neden Titrer?

kedi uykusu

Kedilerin uykularında titremesine hemen hemen hepimiz şahit olmuşuzdur. Derin uykuda rüya gördüklerini düşünerek önemsemediğimiz bu durum bazen bir hastalığın habercisi olabilmekte, kimi zaman üşüdükleri için kimi zaman da sıra dışı bir koku ya da ses duydukları için titreyebilir. Yani bu durum, her zaman için sağlık problemlerinin habercisi değildir.

Kedi sahiplerinin dikkatini çeken durumlardan biri tanesi de kedilerinin uyurken titremesidir. Farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşebilen bu durum, kedi sahiplerinin oldukça merak ettiği bir konudur. Peki ama kediler uyurken neden titrer? Bunları başlıklar halinde sıralayacak olursak;

 

1.Hipoglisemi (Kan Şekeri Düşüklüğü): Uzun süren açlık durumlarında sıkça gözlenen bir durumdur. Açlıktan bitkin düşmüş kedi uykuya dalmakta zorluk çeksede bazen aç uyuyarak uykuda titreme yaşayabilmektedir.
 

2.Hipertermi( Yüksek Ateş): Bir çok enfeksiyöz hastalıkta karşımıza çıkan bir hastalık belirtisidir yüksek ateş. Kedilerde ateşli hastalıklarda titremeye rastlanmaktadır. Kedilerde hipertermi, bir virüs ya da enfeksiyona bağlı meydana gelebilir.
 

3.Zehirlenme Kedilerin uyku esnasında titremesinin bir nedeni de zehirlenme olabilir. Zehirlenme; sağlıksız besinlerden, kimyasallardan ya da ilaçlardan kaynaklı ortaya çıkabilir. Eğer kediniz, uzun süreli titremeye ek olarak sürekli kusma eğilimi gösteriyorsa zehirlenmeden şüphelenmek gerekebilir.

4.Hipotermi (Vücut Isısının Düşmesi): Kedinizin vücut ısısının düşmesi de titremeye neden oluyor olabilir. Özellikle soğuk havaya, suya ya da rüzgara maruz kalan kedilerde, hipotermi meydana gelebilir. 

5.Epilepsi: Halk arasında Sara adıyla bilinen Epilepsi, kedinizin titremesinin nedeni olabilir. Kedilerde epilepsi hastalığı, aynen insanlarda olduğu gibi nöbetler halinde gelir. Bu durumda yapılabilecek en iyi şey, kedinizi rahatlatacak tonda konuşup onu rahatlatmak olacaktır. Bununla beraber düzenli egzersizlerin de epilepsi nöbetlerini azalttığına dair araştırma sonuçlarına ulaşılmıştır.

6. Acı Çekme :  Eğer kediniz fiziksel bir acı çekiyorsa bu durumda acı hissine karşı titreyerek tepki verebilir. Bu noktada titreme problemine kaşınma, ısırma, nabız yüksekliği ve mırıldanma gibi belirtiler de eşlik ediyorsa kedinizin fiziksel bir acı yaşadığından şüphelenebilirsiniz. 

7.İç Parazitler Kedilerde bulunan iç parazitlerin, kedilerin titremesine neden olduğu bilinir. Öyle ki iç parazitler, kedilerin vücuduna girdikten sonra bir organa yerleşirler. Yaşam döngülerini devam ettirebilmek için canlı bir organizmaya ihtiyaç duyan parazitler, kedilerin derisinde ya da iç organlarında yaşar.

8.Stres: Kediler, kimi zaman huzursuz olduklarını titreyerek gösterebilir. Eğer kedinizi strese sokan bir dış etken varsa bu da kedinizin titremesinin bir nedeni olabilir. Kediler, stres ve korku sırasında hırlar ve saldırganlaşabilir.

9.Vitamin ve Minerallerin Azalması: Kedinizdeki vitamin veya mineral eksikliği de onun titremesine neden olabilir. Her ne kadar kaliteli mama kullanan kedi sahipleri bu durumla pek karşılaşmasa da içeriği belirsiz mamalar, kedilerde beslenme hastalıklarını tetikleyebilir.

Ayrıca vitamin ve mineral eksikliği nedeniyle kedilerde kas dejenerasyonları da görülebilir. Bu durumda kedinize vitamin ve mineral takviyesi yapılması gerekebilir.

 

10. Rüya görme halinde titreme kedilerde sık rasrtlana bir durumdur. Kedilerde REM ve non-REM ismi verilen iki uyku evresi yaşamaktadır. Derin uyku sırasında titreme, kulak oynatma veya gözleri hareket etme gibi durumlar, bahsedilen evrelerden dolayı yaşanılabilmektedir. Diğer bir ifade ile kedilerin uyurken titremesi bir rüya neticesi olabilmektedir.

 

Etiketler: uyuyan kedi
Temmuz 28, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR